Η δημοτική παράταξη “Μαζί για τη Λευκάδα μας” για τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη

%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b2

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

«ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΜΑΣ» σχετικά με τις αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στο Δήμο Λευκάδας

 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής, 18 Νοεμβρίου 2016, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε μέσω της πλειοψηφίας της να αυξήσει δραματικά τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, επιβαρύνοντας και άλλο τους πολίτες της Λευκάδας.

 

Κατά την τελευταία συνεδρίαση, η παράταξή μας διατύπωσε ξεκάθαρα τις ενστάσεις της για τα νέα τέλη, υπογραμμίζοντας όμως ότι είναι υπέρ μιας λύσης στο θέμα των σκουπιδιών που ταλαιπωρεί την κοινωνία μας όλα αυτά τα χρόνια.

 

Ωστόσο, η αναπροσαρμογή των τελών είναι ένα ιδιαιτέρως ευαίσθητο θέμα και πρέπει να αιτιολογηθεί με ακρίβεια η νέα επιβάρυνση στους δημότες, ύψους 1.166.526€, όταν το κόστος λειτουργίας του δεματοποιητή είναι 728.272,35€ και μαζί με το κόστος του κοινωνικού τιμολογίου που είναι 116.400€, φτάνει το συνολικό ποσό των 844.672,35€!

 

Σύμφωνα με την απόφαση της Δημοτικής Αρχής, οι αυξήσεις αρχίζουν από 20% και αγγίζουν το 46% για οικίες και επιχειρήσεις, ανάλογα με τη ζώνη που είναι η κάθε περιοχή.

 ΟΙΚΙΕΣΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Α’ ζώνη33%46%
Β’ ζώνη26,5%33%
Γ’ ζώνη25%30%
Δ’ ζώνη33%20%

 

(Για τις νέες τιμές σε κάθε περιοχή, δείτε το σχετικό πίνακα στο τέλος της ανακοίνωσης)

 

Από όσα ακούστηκαν την περασμένη Παρασκευή, προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα:

 

  1. Πώς είναι σίγουροι οι πολίτες ότι ο δεματοποιητής θα ξεκινήσει τη λειτουργία του σε έξι μήνες, όπως λέει η Δημοτική Αρχή για να ισχύσει η αύξηση των τελών;

Διότι από τις 7/12/2014, δηλαδή στην πρώτη ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα σκουπίδια πριν δύο χρόνια, είχε πει ότι τα τεύχη δημοπράτησης του δεματοποιητή είναι έτοιμα και ότι η προμήθειά του μπορεί να γίνει άμεσα. Έχουν περάσει δύο χρόνια και ακόμα δεν έχουμε δεματοποιητή.

 

Γιατί να βάλουμε τους δημότες στη διαδικασία να πληρώσουν επιπλέον τέλη και να επιβαρυνθούν με ποσά που ανέρχονται στα 1.166.526€, χωρίς να υπάρχει δεματοποιητής;

 

  1. Το λειτουργικό κόστος λειτουργίας του δεματοποιητή ανέρχεται στο ποσό των 728.272,35€ (;), όπως αναφέρει η εισήγηση. Το κοινωνικό τιμολόγιο, το οποίο δεν αναφέρει πουθενά τους σεισμόπληκτους και τους πυρόπληκτους που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί, είναι 116.400€. Το μεγάλο ερώτημα είναι: γιατί αφού η επιβάρυνση σύμφωνα με την εισήγηση σας είναι 844.672,35€, ζητάτε να πληρώσουμε επιπλέον 321.853,65€;

 

Και ενώ η επιβάρυνση για τη λειτουργία του δεματοποιητή και του κοινωνικού τιμολογίου είναι 28,16€ τον τόνο, οι δημότες επιβαρύνονται με 38,88€ τον τόνο.

 

  1. Στα τέλη δημοτικής καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού δεν υπολογίζονται τα έσοδα από τις κολώνες της ΔΕΗ, τις υποδομές του ΟΤΕ, των δημοσίων κτιρίων (όπως ΕΛΤΑ και Τράπεζες), τα οποία συνυπολογίζονταν από προηγούμενες δημοτικές αρχές και φτάνουν τα 180.000 €. Εάν αυτά υπολογιστούν στα ανταποδοτικά τέλη του δήμου, τότε η επιβάρυνση θα είναι σαφώς πολύ μικρότερη για τους δημότες.

 

  1. Πριν από 4 χρόνια μας λέγατε ως Αντιπολίτευση ότι έχετε εναλλακτικούς τρόπους να καλυφθούν τα όποια ελλείμματα και ήσασταν κατηγορηματικά αντίθετοι στις όποιες αυξήσεις, επειδή τότε υποστηρίζατε ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλα βάρη. Σήμερα, δύο χρόνια ως Δημοτική Αρχή όχι μόνο δεν βρήκατε εναλλακτικούς τρόπους, αλλά αντίθετα αυξάνετε δραματικά τα δημοτικά τέλη, υπερτιμολογώντας ακόμα και τις ίδιες σας τις προβλέψεις.

 

Από τα παραπάνω, ένα πράγμα είναι βέβαιο: σε μια εποχή που οι μισθοί και συντάξεις μειώνονται και οι επιχειρήσεις δίνουν αγώνα επιβίωσης, αυτές οι αυξήσεις είναι υπερβολικές και ανεπαρκώς αιτιολογημένες.

 

Οι πολίτες βιώνουν ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες και η αναπροσαρμογή των τελών είναι ένα νέο χαράτσι που επιβαρύνει δραματικά την τσέπη τους.

 

Λευκάδα, 23-11-2016

 

Για τη Δημοτική Παράταξη

«Μαζί για τη Λευκάδα μας»

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Αραβανής Βασίλειος

Καββαδάς Αθανάσιος

Ζουριδάκης Ευτύχιος

Σκληρός Φίλιππας

 

Σχολιάστε

  1. σκλαβος ελληνας

    γιατι το θεμα ηταν φαινεται να τρυπωσουν και αφου τρυπωσαν, τρυπωσαν [μπορει να σκεφτωνται να παρουν καμια αυξηση γιατι η ζωη ειναι ακριβη] το μονο που καταφερνουν καλα μεχρι στιγμη, ειναι η διχονοια και οι αυξησεις [ ισως να εχουν εκπαιδευτει σε αυτο ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *