Διαμαρτυρία από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Λευκάδας

%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b4%ce%b5%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%82-%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%b3%cf%89%ce%bd

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας  στον αγώνα μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμόνων του Γυμνασίου-Λυκειακών Τάξεων Καρυάς Λευκάδας, προκειμένου να μην καταργηθούν οι Ομάδες Προσανατολισμού της Β’ τάξης των Λυκειακών τάξεων Καρυάς. Το γεγονός σημαίνει στην πράξη την αποδόμηση του Λυκείου Καρυάς και την προϊούσα συρρίκνωση και κατάργηση ενδεχομένως του Δευτεροβάθμιου σχολείου στη νευραλγική όσο και ευπαθή αυτή περιοχή της ορεινής ενδοχώρας του νησιού.

Η λειτουργία του σχολείου  δεν είναι μόνον υπόθεση μαθητών και εκπαιδευτικών, ή υπόθεση των- ασθενών οικονομικά-  οικογενειών (πολλές απ’αυτές είναι οικογένειες μεταναστών) του άγονου –και έξω από την προνομιακή ανάπτυξη άλλων περιοχών τουριστικής δυναμικής, του αγροτικού χώρου. Είναι και υπόθεση του συνόλου των κατοίκων, οι οποίοι βιώνουν μια δραματική μόνωση τους χειμερινούς μήνες, έξω από οποιεσδήποτε διαδικασίες κοινωνικής και πολιτισμικής επικοινωνίας. Το σχολείο της Καρυάς –που  ενορχηστρώνει τις εκπαιδευτικές, πολιτισμικές και κοινωνικές ανάγκες δεκατριών γειτονικών χωριών της ορεινής Λευκάδας, και φέρει το όνομα της εμβληματικής αντιστασιακής μορφής του Λάκη Σάντα,  λειτουργεί ως υποδειγματική εκπαιδευτική κοινότητα, η οποία σέβεται, εκφράζει και υλοποιεί τη συνέχεια μιας παράδοσης παιδείας και πολιτισμού στην περιοχή, με πολλές εξέχουσες φυσιογνωμίες στο χώρο της επιστήμης, της εκπαίδευσης, της πολιτικής, των συλλογικών λαϊκών αγώνων.

Στις δυσχερείς συνθήκες που η χώρα μας διανύει, και καθώς πολλές φορές αναφέρεται ότι η κρίση είναι πρωτίστως κρίση πολιτισμού και παιδείας, κρίση αξιών, θα πρέπει η πολιτεία να μην αποδομήσει ζωτικές εστίες παραγωγής αξιών και παιδείας, προσβλέποντας σε ασήμαντα λογιστικά οφέλη. Γιατί είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή που η κρίση στην οικονομία θα έχει εν πολλοίς ξεπεραστεί, όμως οι δραματικές παρενέργειες και επιπλοκές της στο χώρο της παιδείας και τα τραύματα που θα ‘χει στο μεταξύ δημιουργήσει, δεν θα μπορέσουν να επουλωθούν.

Γι’αυτό θα αγωνιστούμε μαζί με το Γυμνάσιο -Λυκειακές τάξεις Καρυάς,  τους κοινωνικούς φορείς και τη συνολική κοινότητα -ως εκπαιδευτικοί που υπηρετούμε τη διαχρονία αξιών που γεννήθηκαν στον τόπο μας και θεμελιώνουν σήμερα κάθε ιδέα ανθρώπινης υπέρβασης- να διατηρηθεί και να ενδυναμωθεί το σχολείο στην περιοχή, ώστε να επιτελέσει τον πολλαπλό -εκπαιδευτικό, πολιτισμικό, κοινωνικό, ανθρωπιστικό εντέλει-  ρόλο του.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *