Η Τομεακή Επιτροπή Λευκάδας του ΚΚΕ για την επίσκεψη Πολάκη στη Λευκάδα

%ce%ba%ce%ba%ce%b5

Τ.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ του ΚΚΕ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Η ΤΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ του ΚΚΕ χαιρετίζει την μαχητική κινητοποίηση των Λευκαδιτών που διοργάνωσαν από κοινού το Εργατικό Κέντρο και το σωματείου Εργαζόμενων του Νοσοκομείου για να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους να έχουν παροχές υγείας που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους και έγινε με αφορμή την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού υγείας κ. Πολάκη.

Οι υποσχέσεις για κάποιες προσλήψεις, οι εξαγγελίες για το άνοιγμα του νέου νοσοκομείου δεν  πρέπει να εξαπατήσουν κανένα Εξάλλου χαρακτηριστικό του πως σκέφτεται να λειτουργήσει η συγκυβέρνηση τα δημόσια νοσοκομεία, είναι η λειτουργία του νοσοκομείου Σαντορίνης υπό τη διαχείριση της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας ΑΕ (ΑΕΜΥ) δηλ. καθαρά με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Επίσης το γεγονός ότι «πάγιες και διαρκείς ανάγκες» του νοσοκομείου «καλύπτονται» με εργαζόμενους επικουρικούς και με παντός είδους ελαστικές και προσωρινές σχέσεις εργασίας δείχνει ότι η κυβέρνηση στόχο έχει να διαμορφώσει ακόμα πιo φθηνούς εργαζόμενους στο νοσοκομείο.

Οσο για τη χρηματοδότηση του νοσοκομείου και γενικότερα της Υγείας απο τον ΕΟΠΥΥ επιβεβαιώνει την  σταδιακή  «απόσυρση» του κράτους από τη χρηματοδότηση της Υγείας. Με τον τρόπο αυτό το νοσοκομείο θα χρηματοδοτείται όχι απο το κράτος αλλά από τα ασφαλιστικά ταμεία, που κύριοι αιμοδότες τους είναι οι υπέρογκες εισφορές και τα χαράτσια που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της εφαρμογής του 3ου μνημονίου που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ και περιόρισε την κρατική υποχρηματοδότηση για την Υγεία στα 1,4 δισ για κάθε χρόνο  μέχρι και το 2018. Μάλιστα, ακόμα και αυτό το ποσό θα βρίσκεται υπό αίρεση προς τα κάτω, με τον «αυτόματο κόφτη» των δημόσιων δαπανών, αν ξεφεύγουν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Μια χρηματοδότηση που είναι μειωμένη κατά 10 εκ. ευρώ (-0,65%) και προστίθεται στην αντίστοιχη περυσινή δραστική μείωση κατά 22,8%. Και όλα αυτά την στιγμή που για το κεφάλαιο η συγκυβέρνηση με τον νέο αναπτυξιακό νόμο τα δίνει όλα. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί βέβαια ελληνικό φαινόμενο αφού αντίστοιχα μέτρα περιστολής των δημόσιων δαπανών Υγείας – Πρόνοιας – Φαρμάκου παίρνονται ή έχουν ήδη υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες σε όλες τις χώρες της ΕΕ είτε με μνημόνια είτε χωρίς μνημόνια.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε το λαό της Λευκάδας να μη δείξει καμία ανοχή, καμία εμπιστοσύνη σε κάλπικες υποσχέσεις. Να εμπιστευθεί τη δύναμή του, με οργάνωση και πάλη για ρήξη και ανατροπή. Για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες και στην Υγεία

 

       Να συστρατευθεί με το ΚΚΕ στη πάλη για Υγεία-Πρόνοια αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν χωρίς επιχειρηματική δράση διεκδικώντας:

 

  • Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους με προτεραιότητα τους άνεργους και ανασφάλιστους Ελληνες και μετανάστες, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις οικογένειές τους.
  • Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των ΚΥ και των άλλων μονάδων των ΠΕΔΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Φορολόγηση του κεφαλαίου με 45%.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, στα ΚΥ και τις άλλες μονάδες των ΠΕΔΥ. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών, των εργαζομένων με μπλοκάκια, των συμβασιούχων και των εργαζομένων των ιδιωτικών συνεργείων.
  • Ανάπτυξη δημόσιων ΚΥ και περιφερειακών ιατρείων με σύγχρονο εξοπλισμό και επαρκή στελέχωση σε αριθμό όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να καλύπτονται πλήρως οι λαϊκές ανάγκες για όλες τις υπηρεσίες ΠΦΥ σε όλες τις περιοχές της χώρας, όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου.
  • Ανάπτυξη και στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών ΥΑΕ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (Ιατρών Εργασίας, Τεχνικών Ασφάλειας, νοσηλευτών, επισκεπτών Υγείας κ.ά.). Προσανατολισμός στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου.
  • Κατάργηση κάθε είδους πληρωμής στην Υγεία για όλο το λαό. Κατάργηση των συμμετοχών στις πληρωμές για όλα τα φάρμακα, του 1 ευρώ ανά συνταγή, στις ιατρικές, εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις (15%), στο υγειονομικό υλικό, στις θεραπείες κ.λπ., με προτεραιότητα όλους όσοι εντάχθηκαν στα μέτρα για τους ανασφάλιστους, τους άνεργους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Κατάργηση του ΦΠΑ σε ό,τι σχετίζεται με την Υγεία.
  • Να ενταχθούν όλες οι ιατρικές, διαγνωστικές, εργαστηριακές, προληπτικές εξετάσεις, όλα τα φάρμακα και εμβόλια στο καθεστώς της πλήρους αποζημίωσης από το κράτος ή μέσω των ασφαλιστικών ταμείων με τη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να καταργηθεί το πλαφόν των ιατρικών επισκέψεων ανά μήνα σε ασθενείς και γιατρούς.
  • Δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις ασθένειες που τις συνοδεύουν, τα συμπληρώματα διατροφής, το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό από τα δημόσια νοσοκομεία, τα ΚΥ και τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, στους χρόνιους πάσχοντες και στα ΑμΕΑ.
  • Πλήρεις υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης στους μετανάστες αποκλειστικά από τις δημόσιες μονάδες Υγείας.

 

8 Σεπτέμβρη 2016

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *