Συλλαλητήριο του Εργατικού Κέντρου για τις Σ.Σ. εργασίας

διαδήλωση

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

 

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 8μμ στον ΑΗ ΜΗΝΑ

            Οι απώλειες μας από την εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών μέτρων των τελευταίων χρόνων, από το 2010 μέχρι σήμερα, είναι μεγάλες. Συνυπολογίζοντας όλους τους παράγοντες, μπορούμε να εκτιμήσουμε πως οι συνολικές απώλειες στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων φθάνουν ή και προσεγγίζουν το 50% την περίοδο της κρίσης. Οι κατώτατες αποδοχές το 2014 είναι χαμηλότερες ακόμα και από αυτές των αρχών της δεκαετίας του 1990.

            Να αγωνιστούμε μαχητικά, ανυποχώρητα, κανένας να μη δουλεύει χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα. Κανένας κλάδος μόνος του, κανένα σωματείο μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ενιαία κι οργανωμένη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων.           

            Γνωρίζουμε καλά, ότι οι εκμεταλλευτές μας έχουν εξοπλιστεί από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων με ισχυρό αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο. Τα κόμματα που ψήφισαν μαζί το 3ο μνημόνιο, στηρίζουν την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, αποτελούν ισχυρό “μαύρο μέτωπο” απέναντι στην εργατική τάξη και το λαό. Ας μην ξεχνάμε ότι με νόμο καταργείται επι της ουσίας η κυριακάτικη αργία. Είναι θέμα χρόνου η πλήρης απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του έτους. Η μεγαλοεργοδοσία έχει σύμμαχο την σημερινή κυβέρνηση που νομοθέτησε τη ζούγκλα και την ονόμασε παράδεισο, τη «δίκαιη ανάπτυξη» που θα οικοδομηθεί πάνω στην αύξηση της εκμετάλλευσης και της εξαθλίωσης των εργαζομένων. Πρέπει να βάλουμε εμπόδια, στην εφαρμογή τους, να πάμε κόντρα στους νόμους που τσακίζουν τις ζωές μας.

            Οι εξελίξεις σε μια σειρά μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο του εμπορίου είναι χαρακτηριστικές. Την ιδία στιγμή που ο Μαρινόπουλος επεξεργάζεται διάφορα σχέδια εξυγίανσης-μεταβίβασης ή πώλησης έχοντας σε αναμονή και αγωνία τους χιλιάδες εργαζόμενους, ο Βασιλόπουλος απολύει πρωτοπόρους συνδικαλιστές που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, τα LIDL προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις συγκυρίες ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά, με καμπάνιες που παρουσιάζουν τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στα καταστήματα ως παράδεισο! Στα Practiker η εργοδοσία προκαλεί φέρνοντας πρόταση για συλλογική σύμβαση, στα 586+2 ευρώ! Οι εργαζόμενοι στο Βερόπουλο μπροστά στις συμφωνίες με τον Όμιλο Μετρό, δέχτηκαν τους προηγούμενους μήνες σαρωτικό χτύπημα στα δικαιώματά τους με μειώσεις μισθών ως και 35%, σε έναν χώρο που αρκετοί πλέον εργάζονται ως ενοικιαζόμενοι. Αντίστοιχα στον Καρυπίδη στη Βόρεια Ελλάδα για τους 1400 εργαζόμενους η καθυστέρηση των δεδουλευμένων φτάνει τους 6 μήνες.

Πικρή εμπειρία υπάρχει από την Ατλάντικ των 160 καταστημάτων, που μόλις πριν 5 χρόνια έκλεισε! Λίγο πριν «σκάσει» το κανόνι και πεταχτούν στο δρόμο 4000 εργαζόμενοι, η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα είχε οξυνθεί στο όνομα της πλάτης που πρέπει να βάλουν όλοι για να σωθεί η εταιρεία, ενώ τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων συσσωρεύονταν, οι πληρωμές γίνονταν με δωροεπιταγές, η πολυειδικότητα ήταν ο κανόνας.

Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι στο Μαρινόπουλο  δεν πρέπει να δεχτούν, ειδικά σε αυτές συνθήκες, καμία καθυστέρηση στους μισθούς, στο επίδομα αδείας, να μη δέχονται τμηματικές καταβολές στη μισθοδοσία, να μην κάνουν εκπτώσεις στα δικαιώματά τους. Αντίστοιχα οι ερτγαζόμενοι στις άλλες επιχειρήσεις του κλάδου να μην εμπιστεύονται την εργοδοσία που μόνο θεό της έχει το κέρδος.

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

            Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν αφορά μόνο το ζήτημα του μισθού. Αφορά πχ τα ζητήματα της Υγείας που σχετίζονται με τον εργαζόμενο στο χώρο δουλειάς του. Για παράδειγμα την υγιεινή και την ασφάλεια στη δουλειά, την πρόληψη στην Υγεία που γίνεται υπόθεση πρώτα και κύρια στο χώρο δουλειάς. Είναι αδύνατον ο οργανισμός του εργαζόμενου να ακολουθήσει τις πολλές ώρε ορθοστασίας, τρεξίματος, εντατικής δουλειάς που χρειάζεται η “ανάπτυξη” τους. Στον κλάδο των ιδιωτικών υπαλλήλων τα πολλά πόστα, τα κουβαλήματα σε αποθήκες κλπ ακόμα και σε γυναίκες είναι συχνό φαινόμενο με ολέθρια αποτελέσματα για την υγεία του εργαζόμενου. 

            Σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς υπάρχουν δυνατότητες, δυνάμεις πρωτοπόρες που δεν παρασύρονται από τις σειρήνες της ηττοπάθειας και του συμβιβασμού, δυνάμεις με θέληση κι ικανότητα να ηγηθούν στην οργάνωση της πάλης.

Θέλουμε να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο του κλάδου μας, το παρακάτω πλαίσιο πάλης:

 

  • Να διεκδικήσουμε την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, 13ου και 14ου μισθού την κατάργηση του αντεργατικού  πλαισίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την επαναφορά            των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων. Τα δικαιώματά μας, ο κλεμμένος ιδρώτας και το αίμα    μας δεν είναι περασμένα, ξεχασμένα.
  • Να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους μας στο Δημόσιο και ν’ απαιτήσουμε την κατάργηση του νέου μισθολογίου και της αντιδραστικής αξιολόγησης στο δημόσιο, την επαναφορά του      13ου και 14ου μισθού, την κάλυψη των απωλειών των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Να διεκδικήσουμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς με κριτήριο τις τεράστιες απώλειες στο εργατικό εισόδημα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.
  • Να διεκδικήσουμε την επαναφορά των κομμένων συντάξεων και επιδομάτων.
  • Να διεκδικήσουμε την προστασία των ανέργων με αύξηση του επιδόματος ανεργίας.
  • Να μπει φρένο στη φοροληστεία των εργαζομένων. Να πληρώσουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι εφοπλιστές.

                        Με βάση, καταρχήν, αυτό το πλαίσιο, κάθε εργαζόμενος, να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης στον ενιαίο, κοινό αγώνα της εργατικής τάξης. Στους δρόμους του αγώνα θα κριθούμε όλοι και μπορούμε να συναντηθούμε διαμορφώνοντας ένα ενιαίο και σταθερό μέτωπο αγώνα.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 8μμ στον ΑΗ Μ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *