ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΙΟΥ ΧΕΡΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«ΗΜΕΡΕΣ ΛΕΥΚΑΔΙΟΥ ΧΕΡΝ»
Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τις «Ημέρες Λευκάδιου Χερν», στις 26 και 27 Ιουνίου 2016 στη Λευκάδα.
Πρόκειται για ένα διήμερο εκδηλώσεων ιαπωνικού πολιτισμού που διεξάγονται στο Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χέρν και έχουν στόχο να διατηρήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για τις δράσεις του πολύ σημαντικού Ιστορικού Κέντρου Λευκάδιου Χέρν.
To Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χέρν συμπληρώνει φέτος δυο χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας. Στο διάστημα αυτό έχει δεχθεί πάνω από 1.500 μεμονωμένους επισκέπτες και περίπου 1.800 μαθητές.
Ιδιαίτερα αξιόλογα είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα ( σχεδιασμός: Μαρία Γενιτσαρίου) που διεξάγονται και απευθύνονται σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου ενώ αλλάζουν και εμπλουτίζονται κάθε ακαδημαϊκό έτος. Στόχος του Κέντρου είναι να δημιουργήσει μια πρωτότυπη εκπαιδευτική βάση μέσα από την οποία τα παιδιά θα έρχονται σε επαφή με το έργο του Λευκάδιου Χέρν.
Το φετινό πρόγραμμα του διημέρου έχει ως εξής :
Κυριακή 26 Ιουνίου 2016
- Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με παρουσίαση ιαπωνικής ξιφασκίας kendo από την Ελληνική Ομοσπονδία Κέντο Ιάιντο Ναγκινάτα (ΕΟΚΙΝ). Συμμετέχει ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Σπύρος Δροσουλάκης και οι αθλητές του.
Το Kendo, όπως ασκείται σήμερα, αναπτύχθηκε περίπου 200 χρόνια πριν, όταν το “shinai” (σπαθί από μπαμπού) επινοήθηκε για να επιτρέψει την ασφαλή και ελεύθερη εξάσκηση της αρχαίας αυτής στρατιωτική τέχνης. Κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, όταν όλη η Ιαπωνία βρίσκονταν σε περίοδο διαδοχικών εμφυλίων πολέμων, οι τεχνικές του σπαθιού ως αντικείμενο σπουδής, αντιμετωπίζονταν ως ζήτημα ζωής και θανάτου. Οι πολεμιστές εκπαιδεύονταν να χειρίζονται το σπαθί σαν να ήταν προέκταση των χεριών τους. Ξύλινα σπαθιά χρησιμοποιούνταν πιο συχνά για την μελέτη και την εξάσκηση. Τελικά, για τον χειρισμό του σπαθιού επελέγησαν ορισμένες βασικές φόρμες, που εξελίχθηκαν στις θεμελιώδεις φόρμες του Kendo και ονομάζονται «kata». Σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, υπήρξαν πολλοί έμπειροι πολεμιστές που υποστήριζαν την πρωτοτυπία και αυθεντικότητα στον έναν ή στον άλλο δρόμο/τρόπο, δημιουργώντας ανεξάρτητες σχολές, οι οποίες στο βάθος της ιστορίας αριθμούσαν μέχρι και τις 600.Τις ημέρες των πολέμων, το άμεσο αντικείμενο ήταν φυσικά να σκοτώσουν τους αντιπάλους τους. Έτσι οι πολεμιστές «bushi» ήταν εκπαιδευμένοι να προκαλούν ακαριαίο θάνατο. Αυτός ο τρόπος εξελίχθηκε σε εθιμοτυπία για την τέχνη του σπαθιού. Στο Kendo, εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική η άριστη γνώση των φορμών «kata». Ωστόσο, απλώς ο συνδυασμός φορμών δεν επαρκεί για την κάλυψη τεχνικών που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα όσα μπορεί να συμβούν σε μια μάχη. Η ελεύθερη εξάσκηση στη συνέχεια δημιούργησε την ανάγκη για την εξέλιξη του «shinai» σπαθί από μπαμπού και του προστατευτικού εξοπλισμού «bogu». Σήμερα οι ασκούμενοι στο Kendo χρησιμοποιούν σπαθιά από μπαμπού «shinai» και εκπαιδεύονται στις φόρμες «kata» χρησιμοποιώντας πραγματικά ή ξύλινα σπαθιά. (πηγή: European Kendo Federation).
- Ακολουθεί μια πολύ σημαντική δωρεά σπάνιων βιβλίων του Λευκάδιου Χέρν προς το Ιστορικό Κέντρο από την προσωπική συλλογή του κ. Σταύρου Δήμα, τ.Υπουργού και τ.Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση. Παραπάνω από 50 βιβλία εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος αφορά πρώτες εκδόσεις των έργων του Χερν καθώς και σπάνιες βιογραφίες του που συμπληρώσουν την ήδη υπάρχουσα συλλογή του Ιστορικού Κέντρου και θα δώσουν την δυνατότητα σε ερευνητές και επισκέπτες να αποκτούν πιο σφαιρική εικόνα της προσωπικότητας του Λευκάδιου Χερν. Τμήμα της συλλογής θα εκτεθεί στους χώρους του Ιστορικού Κέντρου αποτελώντας την πρώτη περιοδική έκθεση του. Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Μαρία Γενιτσαρίου.
- Την εκδήλωση πλαισιώνουν δυο καταξιωμένοι μουσικοί: ο Λευκαδίτης βιολονίστας Παντελής Σταματέλος και ο πιανίστας Γιάννης Μιχαηλίδης.
- Η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων κλείνει με γεύσεις σούσι και άφθονο σάκε.
Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016
- Το Πνευματικό Κέντρο κατάφερε να εξασφαλίσει τη συνεργασία του Japan Foundation και διοργανώνει δωρεάν ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα εκμάθησης της Ιαπωνικής Γλώσσας με τον τίτλο «Ιαπωνικό Σχολείο Λευκάδιου Χέρν». Το πρόγραμμα ξεκινά στις 4 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 29 Ιουλίου. Τα μαθήματα θα γίνονται καθημερινά από 10.00πμ έως 12.30μμ στο Πνευματικό Κέντρο και απευθύνονται σε μαθητές Λυκείου και ενήλικες. Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Λευκαδίτης καθηγητής της Ιαπωνικής Γλώσσας, Ιωάννης Αραβανής.
- Η έκδοση του Πνευματικού Κέντρου «Λευκάδιος Χέρν: ένα διαπολιτισμικό ταξίδι στη ζωή και στο πνεύμα του» με την επιστημονική επιμέλεια της Παρασκευής Κοψιδά-Βρεττού , που εκδόθηκε το Σεπτέμβριο του 2015 από από εκδόσεις Γρηγόρη, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο λευκαδίτικο κοινό και έρχεται να συμβάλλει στην υπάρχουσα ισχνή βιβλιογραφία για τον Χέρν.
Λίγα λόγια για την έκδοση
Η περίπτωση του Λευκάδιου Χερν – που ανακαλύπτεται όψιμα και μόλις αρχίζει να παίρνει υπόσταση στη φιλολογική, κοινωνιολογική, και λαογραφική – εθνογραφική σκέψη στη χώρα από – συνιστά για την εκπαίδευση ένα μοναδικό παράδειγμα παιδαγωγικής άσκησης από ψυχικής ανθεκτικότητας,από προσαρμοστικότητας σε ποικίλα περιβάλλοντα και συνθήκες, στην άσκηση- προπάντων – μιας ιδεατής προσέγγισης από διαπολιτισμικότητας.
Καθώς και στον τόπο από προ πολλού η πολυπολιτισμικότητα είναι μια κοινή πλέον εμπειρία του ελληνικού σχολείου, οι αξίες από διαπολιτισμικότητας έρχονται να οικοδομήσουν το σεβασμό και την αποδοχή από ιδιαιτερότητας του διαφορετικού άλλου. Τη δημιουργία μιας κοινότητας συνεργαζόμενων ατόμων που επικοινωνούν ίσοις όροις μεταξύ από. Με την παρούσα έκδοση των Πρακτικών του «Διήμερου Αφιερώματος από τιμήν του Λευκάδιου Χερν» (που περιλαμβάνει από εισηγήσεις επιστημονικής ημερίδας και από βραβευμένες, σε Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό, εργασίες), που πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα, τον Μάιο του 2014, για τα 110 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Ελληνο-ιρλανδού συγγραφέα και εθνικού συγγραφέα των Ιαπώνων, παραδίδεται στην εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, μια σημαντική συλλογή κειμένων ακαδημαϊκής πληρότητας και ερευνητικού ενδιαφέροντος, γραμμένων σε μια γλαφυρή, ευχάριστη και εύληπτη γλώσσα. Το έργο προσθέτει γνώση στην υπάρχουσα ήδη, ισχνή βιβλιογραφία γύρω από τη ζωή και τη συγγραφή του Λευκάδιου Χερν, από και για άλλα θέματα «συνομιλίας» του ελληνικού και ιαπωνικού πολιτισμού (λόγιου και λαϊκού) – δρόμο ευαίσθητης πρόσληψης, που πρώτος για την ελληνική φιλολογία άνοιξε από «Λευκάδιος»
ΑΠΟ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ