Η Λαϊκή Ενότητα για το ξεπούλημα των αεροδρομίων

Λαϊκή Ενότητα

Ενάντια στο μνημονιακό ξεπούλημα των Περιφερειακών Αεροδρομίων,
για την ακύρωση της επιζήμιας και πραξικοπηματικής ιδιωτικοποίησης τους, στην
πρόταση της ΠΙΝ
ψηφίζουμε ΝΑΙ

Η Περιφερειακή Αρχή των Ιονίων Νήσων με την ηλεκτρονική ψηφοφορία που διενεργεί παρέχει στους πολίτες την δυνατότητα ,με ένα ακόμα τρόπο, να τοποθετηθούν δημοκρατικά στο επίμαχο θέμα της ιδιωτικοποίησης των Περιφερειακών Κρατικών Αερολιμένων προς το Γερμανικό Δημόσιο.
Η ηλεκτρονική ψηφοφορία που διενεργείται μπορεί να δώσει μια ακόμα απάντηση των πολιτών των Ιονίων απέναντι σε ό,τι υποθηκεύει το μέλλον και την αξιοπρέπειά του τόπου μας.
Μια ακόμα απάντηση στους δανειστές, τα Μνημόνια της υποταγής και όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, που δεν δίστασαν και δεν διστάζουν να μεταφράζουν την προσπάθεια υφαρπαγής της δημόσιας γης και περιουσίας σε απλό διαπραγματευτικό προαπαιτούμενο.
Οι βασικές αναπτυξιακές υποδομές του κράτους ανήκουν στο λαό. Δεν πρέπει να αποτελούν λεία των πολυεθνικών και των εγχώριων διαπλεκόμενων επενδυτών, που μοναδικό σκοπό έχουν την κερδοσκοπία.
Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων:
• ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ για την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης των Αεροδρομίων από την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ.
• ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και των διαπλεκόμενων κερδοσκοπικών μεσαζόντων της Ε.Ε.
• ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ για να ανατρέψουμε τα σχέδια των βάρβαρων αντιλαϊκών Μνημονίων.
• ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ για την προστασία του Τουριστικού κλάδου στα Ιόνια από το μονοπώλιο της FRAPORT και του Γερμανικού Δημοσίου.
• ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ για την περιφρούρηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την εθνική μας ασφάλεια.
• ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ για την περιφρούρηση της αξιοπρέπειάς μας και δεν υποκύπτουμε στους εκβιασμούς των τοκογλύφων δανειστών.
• ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ για την προστασία των εργαζομένων στα Αεροδρόμια.

Έχουμε σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε για το δίκαιο και την αντικειμενικότητα αυτού του αγώνα:
1. Η Fraport AG – Slentel Ltd για τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση, θα πληρώσει εφάπαξ στο ελληνικό δημόσιο 1,234 δις ευρώ, τη στιγμή που η γερμανική εταιρεία διαχείρισης του αερολιμένα Αθηνών (Hochtief), χρωστάει 1,4 δις. ΦΠΑ στο κράτος. Τα 1,234 δις ευρώ, ισοδυναμούν με τα τριετή καθαρά έσοδα του κράτους από τα αεροδρόμια.
Το εφάπαξ αυτό “τίμημα” στην πραγματικότητα περιορίζεται σε περίπου 0,7 δις ευρώ, διότι με την ιδιωτικοποίηση, το δημόσιο θα κληθεί να επιστρέψει στην Ε.Ε. – να χρεώσει δηλαδή σε βάρος εθνικών πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων – τα έργα ΕΣΠΑ που ήδη “τρέχουν” στα αεροδρόμια της Θεσ/νίκης και των Χανίων.

2. Το ετήσιο μίσθωμα που θα καταβάλει η Fraport AG – Slentel Ltd είναι 0,023 δις. Αυτό ισοδυναμεί με τον ετήσιο περίπου τζίρο του Κρατικού Αερολιμένα Κέρκυρας, είναι δε λιγότερο από τα ετήσια έσοδα του κράτους από τις εμπορικές και μόνο χρήσεις σε όλα τα αεροδρόμια.
Ο ιδιώτης ενώ στη σαρανταετία θα εισπράξει πάνω από 22 δις ευρώ, θα αποδώσει στο κράτος μόνο 3,85 δις. Με καθαρά οικονομικούς όρους, το ελληνικό κράτος θα έχει από την εν λόγω ιδιωτικοποίηση τετραπλάσια έως και πενταπλάσια απώλεια εσόδων.

3. Αν εκποιηθούν τα οικονομικά εύρωστα αεροδρόμια, που χρηματοδοτούν σήμερα τα οικονομικά αδύναμα (Κάρπαθος, Ικαρία, Χίος, Νάξος, Σητεία, Σύρος, Αστυπάλαια, Κύθηρα, Κάσος, Καστελλόριζο, Λέρος, Λήμνος, Μήλος, Πάρος, Σκύρος, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Καλαμάτα), τότε δημιουργείται άλλη μια «τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό. Με δεδομένο το γεγονός των χαμηλών προσόδων πολλών μικρών αερολιμένων, η βιωσιμότητά τους σε συνθήκες αγοράς και ανταγωνισμού θα είναι δύσκολη.

4. Η νησιωτικότητα της Περιφέρειας μας, καθιστά τα αεροδρόμια άκρως αναγκαία για την ενδοπεριφερειακή κοινωνική συνοχή και την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών μας .
Αν σκεφτούμε ότι στις νησιωτικές περιφέρειες ο βαθμός εξάρτησης του Τουρισμού από τις αερομεταφορές, κυμαίνεται από 85% έως 90%, τότε εύκολα διαπιστώνουμε τον έλεγχο που μπορεί να επιβάλει στο τουριστικό κεφάλαιο, το οποιοσδήποτε ιδιωτικό μονοπώλιο, εν προκειμένω της Fraport AG – Slentel Ltd. Επιπρόσθετα, κανένα ιδιωτικό αεροδρόμιο δεν θα κρατήσει χαμηλά τα τέλη χρήσης, ώστε να αυξηθεί η τουριστική κίνηση ή να εξυπηρετηθούν οι κοινωνικές ανάγκες μιας περιοχής.

5. Η δρομολογούμενη αποκρατικοποίηση είναι αντικείμενη στο Σύνταγμα της Ελλάδας. Τα αεροδρόμια ανήκουν στα ιδιόχρηστα πράγματα και η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ των δικαιωμάτων χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης με σαφή προοπτική την παραχώρηση της κυριότητας, υποκρύπτει απαγορευμένη εμπράγματη διάθεση δημόσιας περιουσίας για διάφορους από την θεσμοθέτησή της σκοπούς. Είναι αντικείμενη στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, αντιτιθέμενη στην εθνική ασφάλεια και την αρχή της αναλογικότητας.

6. Τα ελληνικά αεροδρόμια πρέπει να παραμείνουν δημόσια, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Μπορούν να αυξήσουν αποφασιστικά την επιχειρησιακή ικανότητα και τα κέρδη τους, άρα και τα δημόσια έσοδα. Οι συνέπειες από την υποθήκευση των κρατικών αναπτυξιακών μας υποδομών, θα είναι μη αναστρέψιμες.
Όσον αφορά ειδικά τον Κρατικό Αερολιμένα Ακτίου :
7. Η δυνατότητα αύξησης της συγκριτικής αποδοτικότητας (παραγωγικότητα – ανταγωνιστικότητα) και η αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας του αεροδρομίου , είναι άμεσα εφικτά υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες και με τις υπάρχουσες υποδομές .
Το αεροδρόμιο του Ακτίου όπως και αυτά των Χανίων και Θεσσαλονίκης, που παραχωρούνται στους Γερμανούς ,είναι και βάσεις της Αεροπορίας της χώρας μας.
8. Με το ξεπούλημα των Αεροδρομίων στο Γερμανικό Δημόσιο, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η ακεραιότητα του εργασιακού καθεστώτος των υπαλλήλων όλων των Τμημάτων των αεροδρομίων, των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες υποστήριξης αεροδρομίου (τελωνειακός – υγειονομικός έλεγχος, ταχυδρομείο, πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, αστυνόμευση κλπ), των εργαζόμενων στους εξωτερικούς παρόχους (καύσιμα, στάθμευση, ασφάλεια, καθαριότητα, συντήρηση κλπ) όπως και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις εντός αεροδρομίου (εστίαση, λιανεμπόριο, διαφημίσεις κλπ). Οι απολύσεις εργαζομένων συνιστούν μια πάγια τακτική των πολυεθνικών και συγκεκριμένα της FRAPORT AG – Slentel Ltd.
Η Λαϊκή Ενότητα Λευκάδας καλεί τους πολίτες των Ιονίων να αγωνιστούν για να ακυρώσουν τα παράνομα και αντιλαϊκά σχέδια της Ε.Ε..
Να συμμετάσχουν στην ηλεκτρονική ψηφοφορία της ΠΙΝ.
Η περιφερειακή Αρχή πρέπει να εξασφαλίσει τη μέγιστη συμμετοχή των πολιτών και το αδιάβλητο της ψηφοφορίας.
Καλούμε τους πολίτες να ψηφίσουν ΝΑΙ στην πρόταση της ΠΙΝ για την άμεση ακύρωση της υφαρπαγής των 4 Περιφερειακών Αεροδρομίων στα Ιόνια .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *