Το Επιμελητήριο Λευκάδας για τις ζημιές απ΄τον σεισμό

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                                                                                     Λευκάδα, 19/11/2015
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ                                                                                                                                                                                                     Αρ. Πρωτ: 3036

ΠΡΟΣ: 1. Γραφείο Πρωθυπουργού
2. Υπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης
& Τουρισμού – κ. Γ. Σταθάκη
3. Υπουργό Οικονομικών
κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

ΚΟΙΝ: 1. Βουλευτή Λευκάδας
κ. Αθανάσιο Καββαδά
2. ΚΕΕΕ
3. ΕΟΑΕΝ

Θέμα: Λήψη μέτρων για την ανακούφιση επιχειρήσεων Νομού Λευκάδας

Με το παρόν έγγραφο θα θέλαμε να επιστήσουμε τη προσοχή σας στην αναγκαιότητα της λήψης μέτρων για την ανακούφιση των επαγγελματιών του Νομού Λευκάδας.
Όπως γνωρίζετε, ο Νομός Λευκάδας πλήττεται από τη Τρίτη 17/11/2015 από ισχυρές σεισμικές δονήσεις και έχει κηρυχθεί μετά από την υπ. αριθ.: 7990/17-112015 (ΑΔΑ: 770Ι465ΦΘΕ-ΧΤΛ) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες και πιο συγκεκριμένα έως την 17 Μαΐου 2016.
Το παραπάνω γεγονός έρχεται να δώσει ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στην περίοδο ύφεσης που διανύουμε και καθιστά κυριολεκτικά δραματική τη θέση του επιχειρηματικού κόσμου του νησιού, ο οποίος καλείται να ανταποκριθεί αφενός μεν σε πλήθος φορολογικών – ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αφετέρου δε στην αποκατάσταση των ζημιών που έχουν
υποστεί τόσο σε εμπορεύματα όσο και σε κτιριακές εγκαταστάσεις.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η διοίκηση του φορέα μας φρονεί πως είναι επιτακτική η ανάγκη της λήψης των απαιτούμενων μέτρων, τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα στις παραγωγικές τάξεις του Νομού να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δυσβάσταχτες υποχρεώσεις τους.
Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε: α) τη μη πληρωμή του ΕΝΦΙΑ από όλους τους κατοίκους του νομού Λευκάδος για έναν χρόνο, β) την αναστολή των πληρωμών των φόρων στις Δ.Ο.Υ., των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων των δανείων τουλάχιστον για έναν χρόνο για όσους το έχουν ανάγκη, γ) τη δυνατότητα παροχής δανείων στους επαγγελματίες του Νομού μέσω ΕΤΕΑΝ χωρίς την υποχρέωση υποβολής ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, δ) τη πλήρη αποζημίωση των επιχειρήσεων για πάσης φύσεως ζημιές έχουν υποστεί.
Θα πρέπει σε όλα τα παραπάνω να συνυπολογίσετε ότι είναι πολύ πιθανό το προσεχές έτος να πληγεί ανεπανόρθωτα ο τουρισμός, η βαριά βιομηχανία του τόπου, αφού μεγάλες καταστροφές έχουν σημειωθεί στις πλέον φημισμένες παραλίες του Νομού (Εγκρεμνοί, Πόρτο Κατσίκι, κτλ) και είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν από όλους τους επαγγελματίες υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αντιστροφή του κλίματος (αποκατάσταση ζημιών αλλά και διαφήμιση του νησιού και των επιχειρήσεων τους) χωρίς να είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμα.
Ευελπιστώντας ότι κατανοείτε τη κρισιμότητα της κατάστασης παρακαλούμε πολύ για την άμεση και θετική αντιμετώπιση των αιτημάτων μας.

Με εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ

================================================================

Λευκάδα, 19/11/2015
Αρ. Πρωτ: 3037

ΠΡΟΣ: 1. Γραφείο Πρωθυπουργού
2. Υπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης
& Τουρισμού – κ. Γ. Σταθάκη
ΚΟΙΝ: 1. Βουλευτή Λευκάδας
κ. Αθανάσιο Καββαδά
2. ΚΕΕΕ
3. ΕΟΑΕΝ
4. ΕΦΕΠΑΕ
5. Διαχειριστική Ευρωπαϊκών
Προγραμμάτων

Θέμα: Παράταση υλοποίησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ στο Νομό Λευκάδας

Με το παρόν έγγραφο θα θέλαμε να επιστήσουμε τη προσοχή σας στην αναγκαιότητα της παράτασης της υλοποίησης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ στο Νομό Λευκάδας για διάστημα έξι μηνών.
Τα προγράμματα που λήγουν στις 31/12/2015 είναι τα εξής: 1. Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπόριο-Υπηρεσίες, 2. Μεταποίηση στις Νέες Συνθήκες, 3. Νέα-Καινοτομική Επιχειρηματικότητα, 4. Εναλλακτικός Τουρισμός, 5. Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων, 6. Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων ΙΙ, 7. Μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε ΒΕΠΕ και Επιχειρηματικά Πάρκα, 8. Ολοκληρωμένη Παρέμβαση για τη στήριξη της Γυναικείας Απασχόλησης μέσω ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας του Ε.Π. Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων, 9. Εκσυγχρονισμός Χερσαίων Εμπορευματικών Οδικών Μεταφορών
Όμως, όπως γνωρίζετε, ο Νομός Λευκάδας πλήττεται από τη Τρίτη 17/11/2015 από ισχυρές σεισμικές δονήσεις και έχει κηρυχθεί μετά από την υπ. αριθ.: 7990/17-112015 (ΑΔΑ: 770Ι465ΦΘΕ-ΧΤΛ) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες και πιο συγκεκριμένα έως την 17η Μαΐου 2016.
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, είναι εντελώς αδύνατη η ολοκλήρωση της υλοποίησης των προγραμμάτων εκ μέρους των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί σε αυτά έως τις 31/12/2015, αφού η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα λειτουργεί εντελώς αποτρεπτικά π.χ. στην υλοποίηση οικοδομικών εργασιών και όχι μόνο.
Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε για τη θετική ανταπόκρισή σας στο αίτημα του φορέα μας σχετικά με την εξάμηνη παράταση της υλοποίησης των ως άνω προγραμμάτων, όπως εξάλλου είχε αποφασιστεί και για τις επιχειρήσεις της Κεφαλονιάς, οι οποίες ήταν ενταγμένες σε προγράμματα και επλήγησαν από σεισμικές δονήσεις το 2014.

Με εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ

=========================================================================

Ενέργειες Επιμελητηρίου για την ανακούφιση των επιχειρήσεων
από το σεισμό της 17ης Νοεμβρίου 2015

Το Επιμελητήριο Λευκάδας κάνει γνωστό στα μέλη του ότι προσπαθώντας να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των επιχειρήσεων που επλήγησαν από το σεισμό της 17ης Νοεμβρίου 2015 και ύστερα από την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 17/5/2016, απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες έγγραφο με το οποίο ζητούσε την άμεση λήψη αποφάσεων ως προς τα εξής: α) τη μη πληρωμή του ΕΝΦΙΑ από όλους τους κατοίκους του νομού Λευκάδος για έναν χρόνο, β) την αναστολή των πληρωμών των φόρων στις Δ.Ο.Υ., των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων των δανείων τουλάχιστον για έναν χρόνο για όσους το έχουν ανάγκη, γ) τη δυνατότητα παροχής δανείων στους επαγγελματίες του Νομού μέσω ΕΤΕΑΝ χωρίς την υποχρέωση υποβολής ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, δ) τη πλήρη αποζημίωση των επιχειρήσεων για πάσης φύσεως ζημιές έχουν υποστεί.
Επίσης, ο φορέας απέστειλε έγγραφο με το οποίο ζητούσε για τις επιχειρήσεις του Νομού Λευκάδας την εξάμηνη παράταση της υλοποίησης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, που λήγουν στις 31/12/2015, δεδομένης της τεράστιας δυσκολίας να ολοκληρωθούν τα έργα μέχρι την παραπάνω ημερομηνία εξαιτίας των σεισμικών δονήσεων.
Τέλος, για μια ακόμη φορά η διοίκηση του φορέα ενημερώνει τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές ότι πρέπει –εκτός από την Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας- να τηλεφωνούν και στα γραφεία του φορέα (2645022381, 2645022686, 2645022384) ή να τα επισκέπτονται (Γολέμη 5-7 2ος όροφος), ώστε να συμπληρώσουν την αίτηση για τη διενέργεια της επιτόπιας αυτοψίας, αφού θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την διεκδίκηση αποζημιώσεων.
Δημοσιεύονται συνημμένα τα έγγραφα του φορέα.

Για τη Διοικητική Επιτροπή
Ο Πρόεδρος – Σωτήρης Σκιαδαρέσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *