Η Equal Society για το 2ο Φεστιβάλ Λευκαδίτικης Γαστρονομίας

φεστ.

εκουαλ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Φεστιβάλ Λευκαδίτικης Γαστρονομίας
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Φεστιβάλ Λευκαδίτικης Γαστρονομίας. Δυναμικό παρόν έδωσαν με τη συμμετοχή τους 22 τοπικοί παραγωγοί, οι σπουδαστές μαγειρικής από το δημόσιο ΙΕΚ Βόνιτσας, η Ελληνική Ακαδημία Αρχιμαγείρων και ο γνωστός σεφ Βησσαρίων Παρθένης με τους συνεργάτες του.
Περισσότεροι από 2.000 επισκέπτες, ντόπιοι και ξένοι κατά τη διάρκεια του διημέρου γεύτηκαν παραδοσιακά εδέσματα, γλυκίσματα από τοπικές συνταγές. Δοκίμασαν λευκαδίτικα κρασιά, λικέρ και ποτά με βάση τα τοπικά προϊόντα, το παστέλι και το μαντολάτο.
Το φετινό φεστιβάλ είχε θέμα τα όσπρια της Λευκάδας, τις πασίγνωστες φακές Εγκλουβής και τα λαθύρια, και ήταν αφιερωμένο στη Λευκαδίτισσα μαγείρισσα και λαογράφο Εύη Βουτσινά.
Η πλατεία του Μαρκά, η παλιά αγορά της Λευκάδας, ξαναζωντάνεψε με γεύσεις και μυρωδιές, μουσική και κόσμο, που επισκέφθηκαν την έκθεση παραδοσιακών προϊόντων από τις τοπικές επιχειρήσεις που προσέφεραν κουλούρια, πίτες, γλυκά, σαλάμια, φακές, ριγανάδα, ζυμαρικά, μέλι , μαντολάτα, παστέλια, λαδόπιτα και τοπικά ποτά.
Την έναρξη του Φεστιβάλ κήρυξε ο αντιδήμαρχος κ. Θανάσης Περδικάρης, ως πρόεδρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «ΤΟΠΣΑ Λευκάδας». Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Κ. Δρακονταειδής, μήνυμα έστειλε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης και ο πρόεδρος της Equal Society κ. Σπύρος Φρεμεντίτης, ως συντονιστής της Σύμπραξης.
Όραμα του Δήμου είναι το Φεστιβάλ Λευκαδίτικης Γαστρονομίας να εξελιχθεί σε ετήσιο θεσμό, ανέφερε ο δήμαρχος Κ. Δρακονταειδής. «Τα τοπικά προϊόντα και ο Τουρισμός
συνθέτουν την Ταυτότητα τόσο του νησιού μας όσο και της Τουριστικής
Ανάπτυξης της Λευκάδας» είπε στην ομιλία του ο Σπύρος Φρεμεντίτης. Τόνισε ότι το Φεστιβάλ είναι αποτέλεσμα συνέργειας όλων των τοπικών φορέων και πρόσθεσε ότι η Equal Society θα στηρίξει την προσπάθεια καθιέρωσής του ως ετήσιο πολιτιστικό γεγονός.

Ομιλητές ήταν επίσης η κ. Ελένη Ματαράγκα με θέμα:« Αναμνήσεις από τη Βαγγελία – Εύη Βουτσινά», ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Σ. Σκιαδαρέσης: «Ανάπτυξη τοπικής οικονομίας μέσω παραδοσιακών προϊόντων», ο σεφ Βησσαρίων Παρθένης: «Γαστρονομία και Τουρισμός» και η κ. Υπαπαντή Θερμού για τις «φακές Εγκλουβής».

φεστ. 2

Στο κλείσιμο έγιναν οι απονομές τιμητικών διπλωμάτων στους παραγωγούς, συντελεστές και τους δεκάδες εθελοντές, έλληνες και ξένους, που βοήθησαν και το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με συναυλία από το μουσικό σχήμα «Quartetto Branello».

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στη διευθύντρια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης κ. Μαρία Ρούσσου, που παραχώρησε το φιλόξενο κήπο της βιβλιοθήκης για να γίνουν οι ομιλίες και η έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη φάκη Εγκλουβής της κ. Ελεονόρας Φιόρου. Επίσης στην Χαραμόγλειο βιβλιοθήκη για την έκθεση βιβλίου σχετικά με την Λευκαδίτικη Γαστρονομία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *