Ανακοίνωση του Επιμελητηρίου για την αντιμετώπιση προβλημάτων δράσεων

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Πρωτοβουλίες Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υλοποίησης των δράσεων

Το Επιμελητήριο Λευκάδας κάνει γνωστό στα μέλη του και σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι την Παρασκευή και το Σάββατο 5 και 6 Ιουνίου 2015 έλαβε χώρα στη Ζάκυνθο μια σημαντική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Λευκάδας παρευρέθηκε ο Πρόεδρος, Σωτήρης Σκιαδαρέσης.
Ένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν αυτό της πορείας των εκταμιεύσεων των δράσεων. Πιο συγκεκριμένα, επισημάνθηκαν τα ασφυκτικά προβλήματα στην ομαλή υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων που βρίσκονται σε εξέλιξη και τα οποία οφείλονται κατά κύριο λόγο στην παύση πληρωμών που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες προς τους επενδυτές με αποτέλεσμα αυτοί με την σειρά τους να μην μπορούν να συνεχίσουν την υλοποίηση των προγραμμάτων. Επίσης, ένα ακόμη σημαντικό θέμα που συζητήθηκε ήταν το πρόβλημα που δημιουργείται στην περίπτωση που δεν δοθούν άμεσα τα χρήματα του προγράμματος προς τον ΕΦΕΠΑΕ, αφού -εκτός από τους επενδυτές που δεν πληρώνονται- από τον επόμενο μήνα δεν θα μπορούμε να καταβάλουμε ούτε τα χρήματα των υπαλλήλων της Διαχειριστικής Αρχής που διαχειρίζονται τα προγράμματα αυτά, γεγονός που θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την υλοποίηση των δράσεων.
Για το λόγο αυτό και δεδομένου ότι η υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων -δεδομένης της απουσίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της εξαιρετικά κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας- κρίνεται μείζονος σημασίας αποφασίστηκε η αποστολή εγγράφου στον Υπουργό Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας Τουρισμού, κ. Σταθάκη, καθώς και στον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κ. Λαφαζάνη, προκειμένου να εξευρεθεί άμεσα μια λύση στο πρόβλημα και να ανατραπεί το κλίμα της έντονης αμφισβήτησης ως προς την ικανότητα υλοποίησης των προγραμμάτων αυτών, καθώς και αυτών που αναμένονται να προκηρυχθούν.

Για τη Διοικητική Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Σωτήρης Σκιαδαρέσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *