Ανακοίνωση – καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας-Βόνιτσας

Ε.Κ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ «GRECOLIO ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΠΕ»

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες
Καταγγέλλουμε σε όλους τους εργαζόμενους και το λαό της Λευκάδας τις αντεργατικές και παράνομες μεθοδεύσεις της εταιρείας απέναντι στους επτά εργαζόμενους που πριν ένα προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, αφού η εταιρεία δεν τους πλήρωνε. Η επίσχεση εργασίας επιδόθηκε τόσο στην εργοδοσία όσο και στην Επιθεώρηση Εργασίας Πρέβεζας.
Η εργοδοσία με εξώδικο κάλεσε τους εργαζόμενους να επανέλθουν στη δουλειά και αυτοί ανταπάντησαν «πλήρωσε μας τα δεδουλευμένα και γυρνάμε στη δουλειά».
Στην τριμερή που ακολούθησε, η Επιθεώρηση κάλεσε την εταιρεία, που δεν προσκόμισε κανένα παραστατικό πληρωμής τους, να τους πληρώσει γιατί η επίσχεση τους ήταν καθόλα νόμιμη.
Οι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στον ΟΑΕΔ για να πάρουν το επίδομα ανεργίας.
Εκεί διαπίστωσαν ότι η εταιρεία συμφερόντων «Π. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ» και «ΝΑΣΤΟΥΛΗ», είχε αναρτήσει στο πληροφοριακό ηλεκτρονικό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗΣ» την «οικειοθελή» παραίτηση και των επτά εργαζομένων , με αποτέλεσμα ο ΟΑΕΔ να μην τους χορηγεί επίδομα ανεργίας!!!
Όπως μας κατήγγειλαν οι συνάδελφοι κανείς τους δεν υπέγραψε καμιά αποχώρηση ούτε κανένα άλλο έγγραφο. Η εργοδοσία προχώρησε στην άθλια αυτή ενέργεια που όχι μόνο δεν πληρώνει ενός χρόνου δεδουλευμένα , αλλά με την ψεύτικη δήλωση στον «ΕΡΓΑΝΗ» εκδικείται τους εργαζόμενους που ζήτησαν τον ιδρώτα τους, μην επιτρέποντας τους το πενιχρό επίδομα ανεργίας.
Καταγγέλλουμε το Υπουργείο Εργασίας που διατηρεί σε ισχύ όλα τα αντεργατικά προνόμια της εργοδοσίας , επιτρέποντας της να καταθέτει στο ηλεκτρονικό σύστημα , τέτοιες ψεύτικες δηλώσεις, αφού δεν μπορεί να υπάρχει ταυτόχρονα και επίσχεση εργασίας και «οικειοθελής» αποχώρηση.
Καταγγέλλουμε την Επιθεώρηση Εργασίας που έχει χαρακτηρίσει νόμιμη την επίσχεση, να μην απορρίπτει αμέσως την ανάρτηση στον «ΕΡΓΑΝΗ» του εργοδότη.
Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων έχει ζητήσει από μήνες τώρα την πραγματοποίηση ελέγχων στην Λευκάδα με την παρουσία του, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει λάβει απάντηση.
Απαιτούμε από το Υπουργείο Εργασίας και τo ΣΕΠΕ:
• Να καταργήσει όλα τα αντεργατικά νομοθετικά τερατουργήματα
• Να επαναλειτουργήσει πλήρως στελεχωμένο, το γραφείο της Επιθεώρησης στην Λευκάδα,
• Να υπάρξουν έλεγχοι από ΙΚΑ και η Επιθεώρηση Εργασίας Πρέβεζας, όπως έχουν αιτηθεί τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να διεκδικήσουν μέσα από τα Σωματεία τους όλα τα δικαιώματα τους ιδιαίτερα μπροστά στην νέα τουριστική σεζόν, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη και πιο εκτεταμένη καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων.
Συνάδελφοι εργαζόμενοι, καμία κυβέρνηση και πόσο μάλλον η οποιαδήποτε εργοδοσία δεν θα μας “επιστρέψουν” δικαιώματα, αν δεν αγωνιστούμε γι’ αυτά. Η «ανάπτυξη» και η «ανασυγκρότηση» τους, ακόμα και αν κάποια στιγμή επέλθουν, θα οικοδομηθούν πάνω στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων μας.

ΛΕΥΚΑΔΑ 17-4-2015
ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *