Η εκδρομή της Νέας Χορωδίας στα λουτρά Πόζαρ και στο Καϊμακτσαλάν

ΑΡΧΙΚΗ

ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
ΝΕΑ ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
1964                                                                                                                                                         Λευκάδα 19-03-2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σαββατοκύριακο 14-15 Μαρτίου 2015, τα μέλη και οι φίλοι της Νέας Χορωδίας Λευκάδας ταξίδεψαν, με σύμμαχο τον ηλιόλουστο καιρό, με προορισμό τα Λουτρά Πόζαρ και τον παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Αθανασίου στο όρος Καιμακτσαλάν και απόλαυσαν στιγμές ξεκούρασης, περιήγησης και διασκέδασης.
Η πρώτη μέρα περιελάμβανε στάση στα Λουτρά Πόζαρ, σε ένα εντυπωσιακό και εκπληκτικής ομορφιάς τοπίο, με τα διάσημα ιαματικά-θερμά νερά να αναβλύζουν από κάθε σπιθαμή γης, σε θερμοκρασία 37°C και να δημιουργούν έναν υπέροχο συνδυασμό πηγών και δάσους. Αρκετά από τα μέλη μας δοκίμασαν τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών και οι υπόλοιποι μετάνιωσαν που δεν το τόλμησαν.
Νωρίς το απόγευμα η αποστολή μας έφθασε στον Άγιο Αθανάσιο, στις πλαγιές του όρους Καιμακτσαλάν. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό, με χαρακτηριστική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, ο οποίος άρχισε να δημιουργείται στα τέλη της δεκαετίας του ’80 όταν οι κάτοικοί του τον εγκατέλειψαν για να δημιουργήσουν λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω τον Νέο Άγιο Αθανάσιο, αφού το χιόνι απέκλειε το χωριό για πολλούς μήνες. Όμως στις αρχές του ’90 η δημιουργία του χιονοδρομικού κέντρου έφερε το χωριό στην κορυφή του χειμερινού τουρισμού. Ο δρόμος άνοιξε, τα πετρόχτιστα σπίτια επισκευάστηκαν, δημιουργήθηκαν θαυμάσιοι ξενώνες, πολυτελή ξενοδοχεία, ταβέρνες, εστιατόρια και cafe-bars, με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική, καθώς το χωριό έχει κηρυχθεί παραδοσιακό.
Το χιόνι κάλυπτε όλο το χωριό, χωρίς όμως να δημιουργεί προβλήματα και έδινε μια παραμυθένια αίσθηση, που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τους αντίστοιχους δημοφιλείς χειμερινούς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Το βράδυ, η εκδρομική παρέα της Νέας Χορωδίας συναντήθηκε σε παραδοσιακή ταβέρνα του χωριού προκειμένου να δοκιμάσει τα τοπικά εδέσματα και κατόπιν μέσα σε κλίμα ευθυμίας και κεφιού γλέντησε και χόρεψε, σε μακεδονίτικους κυρίως ρυθμούς, συμπαρασύροντας τους ιδιοκτήτες και τους υπόλοιπους θαμώνες.
Το πρωί της επόμενης μέρας, αναχωρήσαμε από τον παραδοσιακό ξενώνα που μας φιλοξένησε και ανηφορήσαμε για το χιονοδρομικό κέντρο στο όρος Καιμακτσαλάν, το οποίο είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και αποτελεί σύνορο με το κράτος των Σκοπίων. Κάποιοι από τους εκδρομείς απόλαυσαν τις χιονισμένες πλαγιές κάνοντας σκι και οι υπόλοιποι ανέβηκαν με ερπυστριοφόρο στην κορυφή του βουνού, σε ύψος 2.524 μέτρα, όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία. Αυτό που αντικρίσαμε μας άφησε άφωνους. Το εκκλησάκι ήταν κυριολεκτικά περιτυλιγμένο με ένα λευκό μανδύα χιονιού και το μόνο που ξεχώριζε αμυδρά ήταν η κορυφή του. Το εκκλησάκι κτίστηκε το 1920, σε χώρο που παραχώρησαν οι Έλληνες στους Σέρβους, με σκοπό να δημιουργήσουν μνημείο για τους νεκρούς τους από την μάχη που έγινε εκεί το 1916, μεταξύ των Βουλγαρικών και Σερβικών δυνάμεων. Στο εσωτερικό της εκκλησίας υπάρχουν στο πάτωμα τοποθετημένες οβίδες και ως υλικά για την οικοδόμησή της χρησιμοποιήθηκαν κυρίως υλικά πολέμου καθώς και οστά νεκρών στρατιωτών.
Το μεσημέρι ξεκινήσαμε το ταξίδι της επιστροφής έχοντας αποκομίσει τις πιο όμορφες εικόνες από τις ομορφιές της Μακεδονίτικης γης.
Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στα μέλη και τους φίλους του Ομίλου μας που βρέθηκαν κοντά μας και μοιραστήκαμε στιγμές φιλίας και χαράς, ευελπιστώντας ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες δράσεις.

Το Δ.Σ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *