Η Ε.Π.Σ. Πρέβεζας – Λευκάδας για τη βία στα γήπεδα

ΕΠΣ Πρεβ-Λευκ.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

Το ποδόσφαιρο είναι αδιαμφισβήτητα ο βασιλιάς των σπορ. Δυστυχώς όμως κάποιοι το αμαυρώνουν με απαράδεκτες ενέργειες και συμπεριφορές. Στις περισσότερες ποδοσφαιρικές συναντήσεις γινόμαστε μάρτυρες είτε λεκτικής βίας (απαράδεκτες φράσεις, βωμολοχίες) είτε σωματικής (ξυλοδαρμοί, εκτόξευση κροτίδων κτλ.).
Το ποδόσφαιρο είναι θέαμα, είναι γιορτή, είναι πολιτισμός. Αν θέλουμε να παραμείνει έτσι, αν θέλουμε ο κόσμος να ξαναγεμίσει τα γήπεδα και οι οικογένειες με τα παιδιά τους να συμμετέχουν και να δίνουν πανηγυρικό τόνο στον αγώνα, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να πατάξουμε τη βία που ζει και βασιλεύει τόσο στο χώρο του επαγγελματικού όσο και στο χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.
Εμείς, ως Ε.Π.Σ. Πρέβεζας – Λευκάδας, έχουμε στόχο να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να αλλάξει το σκηνικό βίας στα γήπεδα των σωματείων μας.
Μετά το πρόσφατο συμβάν που έλαβε χώρα στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Πανλευκάδιου και Αχέρωντα Καναλακίου και είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του βοηθού προπονητή αλλά και μετά τα επεισόδια που έγιναν στη Super League με αποτέλεσμα την απόφαση του Γ.Γ.Αθλητισμού κ. Κοντονή να διακοπεί το πρωτάθλημα, η Ε.Π.Σ. Πρέβεζας – Λευκάδας συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο με θέμα τη βία στα γήπεδα και την αντιμετώπισή της.
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα πρέπει το κράτος σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς να διαμορφώσει ένα νέο αθλητικό νόμο που θα βάλει τέλος σε όλες τις μορφές βίας (σωματική-λεκτική-κοινωνική-ψυχολογική-οικονομική).
Μετά από συζήτηση συμφωνήθηκαν από όλο το Δ.Σ τα παρακάτω:
1) Να συνειδητοποιήσουμε πως με τη βία όχι μόνο δε λύνουμε τα προβλήματα και τις διαφορές, αλλά δημιουργούμε νέα.
2) Να υπάρχει λογική και όχι παρορμητική προσέγγιση των όποιων διαφορών μέσα στον αγωνιστικό χώρο.
3) Οι εμπλεκόμενοι (παράγοντες – προπονητές) θα πρέπει να έχουν άψογη και παραδειγματική συμπεριφορά προς τους ποδοσφαιριστές τους και τον κόσμο που παρακολουθεί, αντιδρώντας με τον ίδιο τρόπο στη νίκη και στην ήττα.
4) Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι διαιτητές είναι μέρος του παιχνιδιού και υπάρχει η πιθανότητα να κάνουν και λάθη όπως κάνουν και οι ποδοσφαιριστές μέσα στον αγώνα και πρέπει να τους σεβόμαστε. Είναι όμως υποχρέωσή τους να σέβονται κι αυτοί την προσπάθεια των παραγόντων και τον ιδρώτα των ποδοσφαιριστών.
5) Πρέπει τα σωματεία και ειδικά οι γηπεδούχοι να λαμβάνουν μέτρα τήρησης της τάξης εντός του αγωνιστικού χώρου αλλά και στις κερκίδες, όπως επίσης και οι φιλοξενούμενες ομάδες να συμμορφώνονται σε αυτά τα μέτρα.
6) Να γίνεται άμεσα διακοπή του αγώνα εάν πέσει έστω κι ένα αντικείμενο από τις κερκίδες στον χώρο του γηπέδου.
7) Σε περίπτωση υποτροπής της ομάδας για εκδήλωση βίας στο γήπεδό της να επιβάλλονται βαρύτερες ποινές.
8) Να γίνεται έλεγχος εισόδου οπαδών στον αγωνιστικό χώρο, χρήση μέτρων ασφαλείας (φωτογραφίες-βίντεο) και συλλήψεις την ώρα του αγώνα ή μετά με βάση το βίντεο ή τις φωτογραφίες.
9) Τέλος πρέπει να αντιληφθούμε ότι η βία διαβρώνει το αθλητικό ιδεώδες και υποβιβάζει το ποδόσφαιρο.

Το Δ.Σ.
Ε.Π.Σ. Πρέβεζας – Λευκάδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *