Ο Σύλλογος της Απόλπαινας για την παραλία του Κάστρου

Ο Σύλλογος της Απόλπαινας για την παραλία του Κάστρου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα με ανησυχία τις προσπάθειες που γίνονται από το Λιμενικό Ταμείο σε συμπόρευση με τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσουν σε μια άνευ προηγουμένου για τα χρονικά της Λευκάδας ξεπούλημα της παραλίας του Κάστρου σε μεγάλη εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων. Η παραλία του Κάστρου, περιοχή φυσικού κάλλους, που προστατεύεται από άναρχη και άσκοπη δόμηση από τη νομοθεσία, επιχειρείται να παραδοθεί βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα, που δεν ενδιαφέρονται ούτε για την προστασία του περιβάλλοντος, ούτε για τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε αυτή των κατοίκων, παρά μόνο για το κέρδος και ότι άλλο αυτό συνεπάγεται. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι παρόλο που η Αρχιτεκτονική Επιτροπή Λευκάδας απάντησε δύο φορές αρνητικά για την προώθηση της παραπάνω επένδυσης, μιας και εντόπισε στη μελέτη πολλές παρατυπίες σε σχέση με την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, το Λιμενικό Ταμείο και η Δημοτική Αρχή επιμένουν να κωφεύουν, τόσο ως προς τις αντιρρήσεις των επιστημονικών φορέων, όσο και ως προς τις μαζικές αντιδράσεις των κατοίκων που εντάθηκαν ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

Δηλώνουμε αντίθετοι στην συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα που θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα της περιοχής με τις πολλαπλές κατασκευές στον περιβάλλοντα χώρο, που θα περιορίσει δραματικά τον κοινόχρηστο χώρο και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτόν. Οι θάλασσες και οι παραλίες που τις περιστοιχίζουν είναι δημόσια αγαθά και πρέπει να τα απολαμβάνουν και να τα χαίρονται οι πολίτες τους χωρίς εμπόδια και αποκλεισμούς. Αυτό άλλωστε δείχνει και τον πολιτισμό μιας περιοχής. Δεν γίνεται να καταπατείται το δημόσιο συμφέρον, να αγνοούνται οι ανάγκες και τα δικαιώματα των πολλών από μια μικρή μερίδα επιχειρηματιών που στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο στο ατομικό τους συμφέρον. 

Τασσόμαστε υπέρ των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται από τους κατοίκους και τους μαζικούς και επιστημονικούς φορείς και ζητάμε η παραλία του Κάστρου να παραμείνει στους κατοίκους της Λευκάδας. Προτείνουμε να αναλάβει επιτέλους ο Δήμος την αξιοποίηση αυτής της παραμελημένης από χρόνια περιοχής του νησιού μας προς όφελος του τόπου και των κατοίκων του.

Λευκάδα 17/9/2022

Το Δ.Σ. του Πολ Συλλόγου Απόλπαινας 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *