Ανακοίνωση της Ν. Ε. Λευκάδας ΣΥΡΙΖΑ-Π Σ για τον ΕΛΤΑ

Ανακοίνωση της Ν. Ε. Λευκάδας ΣΥΡΙΖΑ Π Σ για τον ΕΛΤΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Να μην κλείσει κανένα Ταχυδρομείο στη Λευκάδα αλλά να στελεχωθούν

για να εξυπηρετούν την κοινωνία. Να μη χαριστούν τα ΕΛΤΑ!

Ανακοίνωση της Ν. Ε. Λευκάδας ΣΥΡΙΖΑ Π Σ για τον ΕΛΤΑ

Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σχέδιο συρρίκνωσης και υποβάθμισης των υπηρεσιών των ΕΛΤΑ, που περιλαμβάνει και την κατάργηση μεγάλου αριθμού καταστημάτων, πριν την πώλησή τους.
Ουσιαστικά αυτό επιτυγχάνεται με τον ν. 4758/2020 μέσω της μεγάλης μείωσης του προσωπικού, της μη ανανέωσης συμβάσεων εργαζομένων, της τιμωρητικής εθελούσιας εξόδου προσωπικού κ.α. Με μια «τροπολογία»… 83 σελίδων, δομής 12 άρθρων, 4 συνοδευτικών εκθέσεων και υπογραφές 9 υπουργών (χαρακτηριστικά ενός πλήρους νομοσχεδίου), ψηφίστηκε σε μια μέρα στη Βουλή, μέσα σε πανδημία, χωρίς διαβούλευση, χωρίς συζήτηση και στα πλαίσια ενός ν/σ του Υπουργείου Οικονομικών για το λαθρεμπόριο! Χαρακτηριστική κοινοβουλευτική διαδικασία στα χρόνια των «αρίστων». Με αυτή τη νομοθετική ρύθμιση («τροπολογία» για την κυβέρνηση), επιτεύχθηκε η εφαρμογή της «συνταγής της ΔΕΗ» στα Ελληνικά Ταχυδρομεία προσβλέποντας στην έλευση στρατηγικού επενδυτή.

Αμέσως μετά εμφανίστηκαν με τραγικό τρόπο οι βίαιες συνέπειες αυτής της πολιτικής στις τοπικές κοινωνίες:

  • Μεγάλη μείωση προσωπικού με εθελούσια έξοδο (ακόμη και εκβιαστικά) ή απόλυση
  • Περιορισμός σημείων εξυπηρέτησης
  • Πτώση ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών
  • Δραματική μείωση συχνότητας εξυπηρέτησης (διανομή)
  • Κλείσιμο ταχυδρομικών γραφείων

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας είναι διάχυτη η ανησυχία και η αβεβαιότητα των πολιτών για το επικείμενο «λουκέτο» σε ταχυδρομικά καταστήματα, και συγκεκριμένα για το αναμενόμενο κλείσιμο του Ταχ. Βασιλικής αλλά ίσως και του Ταχ. Νυδριού, εφόσον υλοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο «ένα (1) ταχυδρομικό γραφείο ανά δήμο». Μάλιστα η ανησυχία έχει μετατραπεί, το τελευταίο διάστημα, σε απόγνωση και αγανάκτηση όταν οι πολίτες (ιδίως οι κάτοικοι της πόλης) που βιώνουν καθημερινά τα τραγικά αποτελέσματα αυτής της «μεταρρύθμισης», αντιλήφθηκαν τι τους περιμένει στη συνέχεια με την πλήρη υλοποίηση του σχεδίου «εξυγίανσης και διάσωσης» των ΕΛΤΑ και την εφαρμογή της νέας πολιτικής ταχυδρομικής εξυπηρέτηση, που μας οδηγεί σε περασμένους αιώνες!

Ήδη σε ολόκληρες περιοχές και δρόμους στην πόλη της Λευκάδας (Περιβόλια, Καραβέλα, Λαϊκές Κατοικίες, Φιλοσόφων, Υπ. Κατωπόδη, Αναπαύσεως, Άγιο Θωμά, Βαρδάνια, Κουζούμπεη, Πάλλα, Εργατικές Κατοικίες, Νέες Εργατικές Κατοικίες, Ο. Πάλμε, Π. Ροντογιάννη, …) και με δικαιολογία την έλλειψη ονοματοθεσίας και αρίθμησης δρόμων (που όμως δεν εμπόδιζε διαχρονικά), σταμάτησε η διανομή και οι πολίτες εξυπηρετούνται με αυτοπρόσωπη παρουσία, 2 φορές εβδομαδιαία, σε συγκεκριμένα σημεία (στην αρχή στο Πνευματικό Κέντρο και το Εμπορικό Κέντρο, στη συνέχεια στο ταχυδρομικό γραφείο)!

Σε δυσχερέστερη θέση οι κάτοικοι Απόλπαινας, Φρυνίου, Οδηγήτριας, Βάρδα, Αϊ Γιάννη, Αγίας Μαρίνας, Γύρας θα εξυπηρετούνται μια (1) φορά την εβδομάδα στο Κοινοτικό κατάστημα Απόλπαινας μεταξύ 10.00-11.30!

Τα αποτελέσματα αυτής της «εμπνευσμένης δεξιάς κοινωνικής πολιτικής» έχουν ήδη στιγματίσει την καθημερινότητα των πολιτών της πόλης, όλων των περιοχών και οικισμών, που έπρεπε να εξυπηρετούνται από το Κεντρικό Ταχυδρομείο Λευκάδας. Όλοι οι λογαριασμοί παραμένουν ανεπίδοτοι και άρα ανεξόφλητοι με ότι αυτό σημαίνει, ο τύπος παραμένει αδιανέμητος, η εμπορική και ιδιωτική αλληλογραφία βρίσκεται στα θυριδωτά, οι ιδιωτικές και εμπορικές οικονομικές συναλλαγές έχουν παγώσει.

Ίδια προβλήματα υπάρχουν στο υπόλοιπο της Λευκάδας και στα νησιά, Μεγανήσι, Κάλαμος και Καστός. Μάλιστα η κατάσταση θα επιδεινωθεί σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα αφού θεωρείται σίγουρη και αναμένεται άμεσα η κατάργηση του Γραφείου Βασιλικής, [ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λευκάδας | Για την κατάργηση Ταχυδρομείου Βασιλικής] μετά το κλείσιμο των ταχυδρομείων Καλάμου, Βαθέος Μεγανησίου και Καρυάς, από κυβερνήσεις ή συγκυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Ενός ταχυδρομείου που μεταφέρθηκε σε σύγχρονο κτίριο τον Αύγουστο 2016 και λειτουργούσε πλήρως αυτοματοποιημένο, παρέχοντας όλες τις ταχυδρομικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες  των ΕΛΤΑ όπως επίσης και online συναλλαγές του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου–Eurobank, σε όλη τη Ν. Λευκάδα.

Όμως προβληματική είναι και συνέχιση λειτουργίας του Ταχ. Νυδριού, αν τηρηθεί το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει την λειτουργία μόνο ενός (1) ταχυδρομικού γραφείου σε κάθε δήμο!

Η υπάρχουσα κατάσταση και όλα όσα ακολουθήσουν, θα επηρεάσουν αρνητικά την καθημερινότητα των κατοίκων σε επίπεδο εξυπηρέτησης και θα πλήξουν καίρια την οικονομία που στηρίζεται στο τουριστικό προϊόν. Τα ΕΛΤΑ ως μοναδικός (εκτός της πόλης Λευκάδας) χρηματοπιστωτικός και ταχυδρομικός φορέας σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα παρέχει, υπηρεσίες απολύτως αναγκαίες στο κοινωνικό σύνολο. Ειδικά τα ταχυδρομεία Βασιλικής και Νυδριού εξυπηρετούν, ταχυδρομικά και οικονομικά, περιοχές με ιδιαίτερα μεγάλη και με αυξητικές τάσεις τουριστική κίνηση. Και όλοι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για υποκαταστήματα με μεγάλο κύκλο εργασιών (οικονομικά και ταχυδρομικά), όχι για γραφεία-βιτρίνες!

Κι ενώ η κοινωνία βρίσκεται σε αναστάτωση, τους θεσμικούς φορείς του τόπου μας διακατέχει μια χαλαρότητα (ίσως και απάθεια) όχι όμως ανεξήγητη. Η δημοτική αρχή δεν έθιξε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο (ούτε καν ως ενημέρωση!), όπως έπραξαν σχεδόν όλοι οι δήμοι που έχουν πρόβλημα, παρά μόνο μετά από δύο (2) παρεμβάσεις – ερωτήσεις της Παράταξης «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» ενώ η αντιπεριφέρεια δεν ασχολήθηκε καθόλου με το ζήτημα!

Ο βουλευτής της ΝΔ στη Λευκάδα δεν έχει συμπεριλάβει το θέμα στη βιομηχανία επικοινωνίας που του εξασφαλίζουν οι «πρόθυμοι». Εδώ και μήνες, από τον Δεκέμβριο που ψήφισε στη Βουλή (και γνώριζε πολύ καλά τι ψήφιζε), προσπαθεί σπασμωδικά να το εξαφανίσει, ψιθυρίζοντας κάποια ευχολόγια σε ένα δελτίο τύπου τον Φεβρουάριο για το γραφείο Βασιλικής και σε μια ανάρτηση στο fb τον Απρίλιο, με επίσκεψή του στο γραφείο Λευκάδας, όταν είχαν αρχίσει τα έντονα προβλήματα. Όμως η άλλη βιομηχανία, αυτή των προσλήψεων ενοικιαζόμενου προσωπικού με μηνιαίες συμβάσεις, που δεν εξυπηρετούν την κοινωνία αλλά την εκλογική σκοπιμότητα, είναι σε πλήρη άνθιση! 

Όλοι τους συνομολογούν ότι πρόκειται για «μεταρρυθμίσεις» με στόχο «την εξυγίανση και διάσωση» των ΕΛΤΑ, την ίδια ώρα που το deal με επιχειρηματία – κομματικό χορηγό βρίσκεται προ των πυλών!

Όλοι τους γνωρίζουν την αλήθεια και τι θα συμβεί αλλά για το δικό τους συμφέρον δεν αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην κοινωνία!

Όλοι τους κρύβονται για να μην έρθουν σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

  • Θεωρούμε έγκλημα την κατάργηση του Ταχ. Βασιλικής, όπως και το ενδεχόμενο να κλείσει το Ταχ. Νυδριού. Τέτοιες αποφάσεις θα δημιουργήσουν μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας. Οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες για την μετεξέλιξη των ΕΛΤΑ σε ένα γαλάζιο ιδιωτικό μαγαζί που, αφού λεηλατηθεί πλήρως, θα παραδοθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα είναι καταστροφή για τον τόπο.
  • Απαιτούμε την άμεση στελέχωση και των τριών (3) γραφείων που έχουν απομείνει, με προσωπικό που θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις σημερινές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και να τερματιστεί η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση. Κάθε συμπολίτης μας στα νησιά και τα χωριά μας, πρέπει να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες χαμηλού κόστους των ΕΛΤΑ.
  • Να μην χαριστούν τα ΕΛΤΑ σε κολλητούς-κουμπάρους -χορηγούς-προστάτες (όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) αλλά να παραμείνουν, ως βιώσιμος οργανισμός, υπό δημόσιο έλεγχο και να συνεχίσουν να επιτελούν το σημαντικό κοινωνικό τους ρόλο.

 

Λευκάδα, 1/6/21

Ν.Ε. Λευκάδας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *