Ανακοίνωση Ν Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λευκάδας

Ανακοίνωση Ν Ε ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Λευκάδας

Ο Αθλητισμός στο έλεος της πανδημίας.

Χωρίς σχέδιο και αλλοπρόσαλλη τακτική από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 

Είναι πλέον παγκοίνως φανερό κι αποδεκτό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, απέτυχε παταγωδώς σ’ όλους τους τομείς διαχείρισης της πανδημίας. Λειτούργησε χωρίς σχέδιο, χωρίς προγραμματισμό και τα τραγικά αποτελέσματα έπληξαν, πλήττουν και θα συνεχίζουν να πλήττουν την Ελληνική κοινωνία…

Ο Αθλητισμός δεν μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Η κυβέρνηση, χωρίς σχέδιο και με αλλοπρόσαλλους χειρισμούς προκάλεσε ακόμα ένα χάος, σ’ έναν τομέα που αντί για πρόβλημα θα μπορούσε να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος!

Στο ακόμα πιο κρίσιμο διάστημα Μαΐου–Σεπτεμβρίου 2020, αντί για φιέστες στη Σαντορίνη, το υπουργείο Αθλητισμού θα μπορούσε να είχε καταστρώσει ένα σχέδιο διεξόδου, από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Αθλητισμός της χώρας.

Αντί αυτό το σχέδιο, που θα ήταν μια μελέτη των υγειονομικών πρωτοκόλλων και θα συμπεριελάμβανε και στοιχεία ότι η οργανωμένη άθληση δεν αποτελεί κύρια εστία μετάδοσης, να τεθεί στην επιτροπή λοιμωξιολόγων, στις τάξεις της κυβέρνησης και του υπουργείου του κ. Αυγενάκη, επικράτησε ένας ιδιότυπος εφησυχασμός, καθιστώντας τη χώρας μας τη μοναδική στην Ευρώπη που είχε «κατεβάσει ρολά» στον Αθλητισμό!

Ακόμη περιμένουμε την επιστημονική εξήγηση γιατί επί μήνες π.χ., στο επαγγελματικό ανδρικό πρωτάθλημα μπάσκετ δεν μεταδιδόταν ο ιός αλλά μεταδιδόταν στο γυναικείο;

Το ίδιο ισχύει και για το ποδόσφαιρο, ενώ πολλά είναι ακόμα τα αντίστοιχα παραδείγματα που θα μπορούσαν να αναφερθούν!

Και περιμένουμε ακόμα να μας εξηγήσουν πως κατάφερε μια κυβέρνηση για πρώτη φορά να βγάλει στο δρόμο τους αθλητές!

Δεν ξέχασαν, από το Μάρτιο του 2020, να καταναλώσουν άπλετο χρόνο για ν’ αλώσουν, να χειραγωγήσουν και να κομματικοποιήσουν τις Ομοσπονδίες. Βεβαίως ακόμα και σ’ αυτό το στόχο απέτυχαν, αφού το Αθλητικό Κίνημα, τους έδωσε ηχηρή απάντηση.

Ξέχασαν όμως, τους χιλιάδες ανθρώπους του αθλητισμού (αθλητές, προπονητές, ιδιωτικά γυμναστήρια, σχολές χορού, σχολές πολεμικών τεχνών, διαιτητές, κριτές κλπ) που μαστίζονται από ανεργία και εξαθλίωση!

Μοναδική απάντηση που δόθηκε από το Υφυπουργείο Αθλητισμού ήταν τα ελάχιστα χρηματικά βοηθήματα που διατέθηκαν για τη στήριξη των σωματείων, «ψίχουλα» σε σχέση με τις ανάγκες που επί μήνες έχουν δημιουργηθεί και συσσωρευτεί.

Κι εδώ γεννιέται ένα τεράστιο ερώτημα για τους ανθρώπους του Αθλητισμού:

Αν πράγματι η κυβέρνηση δαπάνησε 25 δις όπως «διαφημίζει» για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, είναι άξιον απορίας πώς διατέθηκαν μόλις 12 εκατ. για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό κι αν μ’ αυτά τα ψίχουλα και με τα τόσα προβλήματα , μπορεί να σταθεί όρθιος , σ’ αυτή την συγκυρία;  Οι «άριστοι», το κατάφεραν κι αυτό!

Δυστυχώς με απόφαση (ΚΥΑ) που πήρε η κυβέρνηση και κινείται στις ράγες του νεοφιλελεύθερου τρένου, οι πόροι από το στοίχημα διατίθενται μόνο στις Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρείες, στις ομοσπονδίες και στα μεγάλα αθλητικά σωματεία που έχουν τη δυνατότητα προσέλκυσης χορηγιών.

Η ραχοκοκαλιά του Ελληνικού Αθλητισμού, το ερασιτεχνικό σωματείο, της μικρής πόλης, του χωριού, της συνοικίας, της γειτονιάς, πάλι είναι ριγμένο κι έχει αναγκαστεί, επί της ουσίας, να σταματήσει την δραστηριότητα του! Η κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη στα μικρά σωματεία, που είναι και κύρια φυτώρια αθλητών!

Ενισχύονται και πάλι οι πιο ισχυροί, την ίδια στιγμή, που τα χιλιάδες ερασιτεχνικά σωματεία μετατρέπονται σε κυνηγούς χορηγιών και τίθεται σε αμφισβήτηση ο μη- κερδοσκοπικός τους χαρακτήρας. Είναι φανερό ότι πρόθεση της ΝΔ είναι η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των πάντων.

Ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, ανάμεσα σε άλλα προτείναμε τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ταμείου Ανταποδοτικότητας υπέρ του ερασιτεχνικού αθλητισμού, με ένα αλγοριθμημένο σύστημα κριτηρίων και διαφάνειας, που θα μπορούσε να κατανείμει με δικαιοσύνη κρατικούς πόρους σε όλα τα σωματεία.

Ο κόσμος του αθλητισμού, ιδιαίτερα οι αθλητές, οι προπονητές και τα στελέχη του χώρου που μοχθούν καθημερινά στα γήπεδα αξίζουν άλλη αντιμετώπιση κι άλλη πολιτική.
Και είναι σίγουρο, ότι θα την έχουν συντομότερα απ’ όσο υπολογίζουν κάποιοι.

3/4/21

ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ 

Ν.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *