Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Ημέρα ενημέρωσης, μνήμης και προστασίας

των δικαιωμάτων των γυναικών

Από την πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας που πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, την μετέπειτα καθιέρωσή της από τον ΟΗΕ το 1975 και μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε κοινωνικό και νομοθετικό επίπεδο.

Παρ’ όλα αυτά οι έμφυλες διακρίσεις και η καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Στη χώρα μας η κυβέρνηση της Ν.Δ ήδη από την επομένη των εκλογών του 2019 προχώρησε στην κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών και την υποβάθμισε σε Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων με ταυτόχρονη υπαγωγή της στο Υπουργείο Εργασίας!

Η ταύτιση των πολιτικών για την ισότητα των φύλων με τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια αποτελεί ένα βαθιά συντηρητικό βήμα, μία οπισθοδρόμηση που παραπέμπει στην στερεοτυπική αντίληψη ότι η μητρότητα αποτελεί τον μοναδικό προορισμό των γυναικών και συμβάλλει στη διαιώνιση των πατριαρχικών έμφυλων κατηγοριοποιήσεων και ταυτοτήτων.

Μετά την έκρηξη των καταγγελιών και των αποκαλύψεων του Κινήματος #MeToo η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί πλέον να κωφεύει και η σιωπή δεν πρέπει να επανέλθει.

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών στην εργασία, στο κράτος πρόνοιας, στην πολιτική και κοινωνική ζωή.

Πολεμάμε τις βαθιά ριζωμένες σεξιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις της πατριαρχίας και διεκδικούμε τα δικαιώματα μας για μια κοινωνία χωρίς έμφυλες διακρίσεις.

 

Τμήμα Δικαιωμάτων Νομαρχιακής Επιτροπής Λευκάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

8/3/2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *