Ανακοίνωση της Ν Ε ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία

Ανακοίνωση της Ν Ε ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

…Σήμερα, δυστυχώς, εισπράττουμε τα αποτελέσματα των ιδεοληψιών,

του ερασιτεχνισμού, του πολιτικού θράσους, της δίψας για εξουσία,

της καθεστωτικής νοοτροπίας και του βολέματος των «δικών μας»!…

Ένα χρόνο από τότε που ενέσκηψε η πανδημία, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποτυγχάνει απόλυτα στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και την κοινωνία να φτάνει πλέον στα όριά της, ψυχολογικά και οικονομικά.

Οι παλινωδίες και οι αλλοπρόσαλλες ενέργειες, ο ανύπαρκτος συντονισμός σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο αλλά κυρίως η εμμονή τους στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και πρακτικές, έχουν οδηγήσει σε πολλαπλά αδιέξοδα.

Αντί η χώρα μας από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα, συλλογικά και οργανωμένα την πανδημία, είναι φανερό ότι έγινε μια μεγάλη, επίμονη και πρωτοφανής για τα δεδομένα προσπάθεια, σε αγαστή σύμπραξη με δικαιούχους

των λιστών Πέτσα, ώστε μέσα από την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, να προκύψουν πολιτικά οφέλη για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Κ. Μητσοτάκη.

Έτσι σήμερα, δυστυχώς, εισπράττουμε τα αποτελέσματα των ιδεοληψιών, του ερασιτεχνισμού, του πολιτικού θράσους, της δίψας για εξουσία, της καθεστωτικής νοοτροπίας και του βολέματος των «δικών μας»!

Και μετά απ’ όλα αυτά εξακολουθούν ακόμη να μας λένε για την… ατομική ευθύνη και να προκαλούν την οργίλη αντίδραση των πολιτών, αφού αυτό προφανώς δεν αφορά τον πρωθυπουργό με την επανειλημμένη παραβίαση των μέτρων και τα λάθος μηνύματα που στέλνει! Προφανώς η ατομική ευθύνη υπάρχει αλλά είναι απαράδεκτο, ένα χρόνο μετά, να αναφέρεται ως άλλοθι πλέον!

  • Τι θα μας πουν για τον τρόπο λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, τους 25 μαθητές ανά τμήμα, τα μη στοχευμένα τεστ σε εργασιακούς χώρους, υπεραγορές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στον τουρισμό, ευάλωτες ομάδες, κ.λπ;
  • ΤΙ θα ψελλίσουν για τη μη ενίσχυση του ΕΣΥ και τις προκλητικές-ιδεολογικές τους τοποθετήσεις γι’ αυτό;
  • Τι θα επικαλεστούν για τη μη εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη μάχη κατά της πανδημίας, τόσο στον εμβολιασμό όσο στην διάγνωση και την ιχνηλάτηση;
  • Τι θα αναφέρουν για τον ανύπαρκτο συντονισμό μεταξύ των φορέων, την έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης και την τραγελαφική κατάσταση, που ζούμε τις τελευταίες μέρες και στη Λευκάδα, όπου ο ένας μεταφέρει τις ευθύνες στον άλλον, προσπαθώντας όλοι να βγουν από το κάδρο της «Βαβυλωνίας» που επικρατεί;
  • Τι θα μας πουν για τις μειωμένες δαπάνες υγείας to 2021, κατά 600 εκατ. και μάλιστα σε περίοδο έκρηξης της πανδημίας;
  • Πως θα δικαιολογηθούν που πολλοί συμπολίτες μας προσφεύγουν στα ιδιωτικά εργαστήρια ανίχνευσης κορονοïού και πληρώνουν 60, είτε γιατί φοβούνται να πάνε στο Νοσοκομείο της Λευκάδας, είτε γιατί καθυστερούν τα αποτελέσματα των τεστ (τουλάχιστον 2 ημέρες) επειδή δεν υπάρχουν αντιδραστήρια και στέλνονται στα Γιάννενα;
  • Τι θα επικαλεστούν που μετά από συνεχές 4μηνο lockdown, σήμερα η Λευκάδα βρίσκεται στο «κόκκινο»;

O ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από την αρχή είχε προτείνει τα τεστ να συνταγογραφούνται από γιατρούς της Α’βάθμιας περίθαλψης (δημόσιας και ιδιωτικής ) όπως οι υπόλοιπες εξετάσεις αλλά η κυβέρνηση της Ν.Δ. το απέρριψε. Έτσι ενώ από το περασμένο καλοκαίρι, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες οργανώθηκαν ώστε  η πρωτοβάθμια περίθαλψη να αντιμετωπίζει τα απλά περιστατικά κορονοïού και να μην πιέζονται τα νοσοκομεία, η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά καταργήσει και τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού.

‘Έτσι αντί απ’ το καλοκαίρι να έχουν προκηρυχτεί θέσεις για το Κέντρο Υγείας Λευκάδας (πρώην ΙΚΑ), ώστε να έχει προσωπικό για την εκτέλεση εμβολιασμών, σήμερα ταλαιπωρούν τους πολίτες στέλνοντάς τους για εμβολιασμό στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής. Το καταγγέλλουμε σαν απαράδεκτο γιατί εκτός των άλλων το Κέντρο Υγείας Βασιλικής είναι μονάδα υγείας χρήσιμη για όλη τη Νότια Λευκάδα.

Μέχρι σήμερα, σε διάστημα δύο μηνών, έχει εμβολιασθεί λιγότερο από το 10% του  πληθυσμού, πάρα πολύ μικρό ποσοστό. Αν συνεχίσουμε έτσι θα χρειαστεί όλο το 2021 (και βλέπουμε) για να καλυφτεί το 70% του πληθυσμού της χώρας που είναι ο εμβολιαστικός στόχος για την ανοσία!

Είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχθεί η πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλ. Τσίπρα, που έχει αποδεχτεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και να σπάσει η πατέντα των εμβολίων ώστε να μπορούν να το παράγουν όλες οι εταιρείες και να καλυφτεί όλος ο πληθυσμός του πλανήτη για να εκλείψει ο κορωνοïός.

Στην διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με σκληρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς το Ε.Σ.Υ. στάθηκε όρθιο γιατί έγιναν πολλές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Δημιουργήθηκαν 160 πλήρως εξοπλισμένες ΜΕΘ ενώ από  Ιούλιο 2019 μέχρι Μάρτιο 2020 που άρχισε η πανδημία, καμία από τη Ν.Δ.

Ειδικά στο Νοσοκομείο Λευκάδας έγινε μια πολύ δύσκολη και αγωνιώδη προσπάθεια, την περίοδο 2015-2019 να γίνει λειτουργικό αφού το 2015 είχαν κλείσει σχεδόν όλες τις κλινικές! Και τα καταφέραμε τοποθετώντας αργά και βασανιστικά κάθε κομμάτι του παζλ, που είχαν διαλύσει οι κυβερνήσεις ή συγκυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και η κυβέρνηση Σαμαρά.

Επιβάλλεται ΑΜΕΣΑ:

  • Να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας Λευκάδας (πρώην ΙΚΑ) με προσωπικό (γιατρούς – νοσηλευτές) και να γίνει εμβολιαστικό κέντρο.
  • Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό) στο Νοσοκομείο της Λευκάδας. Όχι επικουρικοί γιατροί, Όχι νοσηλευτές με συμβάσεις. Και ας μην πανηγυρίζει ο βουλευτής της Ν.Δ. διαφημίζοντας το άνοιγμα της πλατφόρμας για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού. Το αυτονόητο έγινε μεγάλο κατόρθωμα για το σύστημα «κατόπιν ενεργειών μου».
  • Να επιτραπεί η συνταγογράφηση των τεστ για τον κορονοïό.
  • Να εφοδιασθεί επιτέλους, μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας, με αντιδραστήρια για μοριακό τεστ το Νοσοκομείο Λευκάδας. Οι δωρεές κάποτε θα σταματήσουν
  • Να προμηθευθεί η χώρα μονοκλονικά αντισώματα για την θεραπεία του κορονοïού.

Είναι γεγονός ότι οι κουρασμένοι συμπολίτες μας, δοκιμάζονται σκληρά σε εργασιακό, οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο. Οι αντοχές τους δοκιμάζονται και οι σκέψεις που κυριαρχούν για την επόμενη μέρα, είναι αλήθεια ότι δεν τους βοηθούν. Μέχρι σήμερα έχουν επιδείξει ατομική και κοινωνική υπευθυνότητα που κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει. Και είμαστε σίγουροι ότι θα εξακολουθήσουν να είναι προσεκτικοί, προστατεύοντας τον εαυτό τους, την οικογένειά τους, τους γύρω τους.  Χρειάζονται όμως και τη συμπαράσταση, τη βοήθεια, την υπεύθυνη ενημέρωση των τοπικών φορέων.

Ας υπάρξει, λοιπόν επιτέλους, συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων στη Λευκάδα για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της πολύ δύσκολης κατάστασης που βιώνουμε. Γιατί μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν το έχουμε αντιληφθεί!

2/3/2021

Τμήμα Υγείας Ν.Ε. Λευκάδας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *