Ανακοίνωση δημοτικής παράταξης “Ολοι για τη Λευκάδα”

Ανακοίνωση δημοτικής παράταξης “Ολοι για τη Λευκάδα”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τραγική η κατάσταση του παραλιακού δρόμου στον Αϊ Γιάννη!

Πλήρης η εγκατάλειψη!!!

 

Σε τραγική έχει εξελιχθεί η κατάσταση, εξ αιτίας της διάβρωσης των ακτών και του δρόμου, στην παραλία του Αϊ Γιάννη!

Πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει τέτοια εικόνα και τόση μεγάλη επικινδυνότητα η παραλιακή οδός! Το χειρότερο όμως και πολύ ανησυχητικό είναι ότι δεν έχει γίνει καμιά παρέμβαση από τη μεριά της Περιφέρειας Ι. Ν. ή του Δήμου Λευκάδας!

Ανακοίνωση δημοτικής παράταξης “Ολοι για τη Λευκάδα”

Το πρόβλημα της διάβρωσης είναι από παλιά γνωστό. Το φαινόμενο είχε μελετηθεί για πρώτη φορά, πριν 10 – 15 χρόνια, από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) με πρωτοβουλία παλαιότερων Δημοτικών Αρχών.

Όταν αναλάβαμε ως νέα Δημοτική Αρχή, η πρώτη μεγάλη μάχη που δώσαμε από κοινού με την τότε Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων, ήταν να πείσουμε τη νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015, η άμμος που είχε εξαχθεί από την Αμμόγλωσσα να παραμείνει στη Λευκάδα και όχι να πουληθεί (!) όπως είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά. Κάτι που τελικά επετεύχθη, η δημοπράτηση δεν έγινε και η άμμος δεν πουλήθηκε αλλά παρέμεινε στη Λευκάδα.

Στη συνέχεια μεγάλες ποσότητες παραχωρήθηκαν από την τότε Περιφερειακή Αρχή για την προσάμμωση πολλών παραλιών, σε συνεργασία με το Δήμο Λευκάδας ο οποίος είχε αναλάβει τις μελέτες για προσαμμώσεις έντεκα (11) παραλιών.

Ανακοίνωση δημοτικής παράταξης “Ολοι για τη Λευκάδα”

Παράλληλα το 2015 αναθέσαμε, ως Δήμος, σε μελετητικό γραφείο την σύνταξη Ακτομηχανικής Μελέτης ειδικά για την παραλία του Αι Γιάννη. Επιστημονικός σύμβουλος του συγκεκριμένου γραφείου, ήταν ο Καθηγητή Παράκτιας Μηχανικής και Τεχνικών Προστασίας Ακτών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κ. Θεοφάνης Καραμπάς.

Στη συγκεκριμένη Ακτομηχανική Μελέτη, πέραν της περιγραφής και της μελέτης του φαινομένου, εφαρμόσθηκαν μαθηματικά μοντέλα για την εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων και τελικά υποδείχθηκαν για την επίλυση του προβλήματος, με τα αντίστοιχα κόστη τους, οι εξής τρείς (3) λύσεις :

  1. Περιοδική (ετήσια) αναπλήρωση με την υπάρχουσα άμμο.
  2. Τρεις (3) έξαλλοι (πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας) κυματοθραύστες με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
Πλάτος στέψης (m)

 

Κλίσεις πρανώνΜήκος των

Κυματοθραυστών (m)

Βάθος

(m)

Ύψος στέψης (m)
41:2 και 1:1.5130~7.01.0
  1. Τρεις (3) κυματοθραύστες χαμηλής στέψης (ύφαλοι) με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

 

Πλάτος στέψης (m)

 

Κλίσεις πρανώνΜήκος των

Κυματοθραυστών (m)

Βάθος

(m)

Ύψος στέψης (m)
81:2 και 1:1.5130~7.00

 

Το κόστος των λύσεων (2) και (3) υπολογίστηκε στα 3.000.000 € περίπου.

Το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του το 2015 επέλεξε την τρίτη λύση ως ποιο συμβατή με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής (δηλαδή των ύφαλων κυματοθραυστών), σε συνδυασμό με την πρώτη (της προσάμμωσης δηλαδή με την υπάρχουσα άμμο), αναμένοντας σχετικό ελληνικό ή ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση του οριστικού έργου. Κάτι που δεν επετεύχθη, λόγω της μη προκήρυξης αντίστοιχου προγράμματος.

Σε όλη την διάρκεια της θητείας μας και σε πλήρη συνεννόηση με την τότε Περιφερειακή Αρχή, παρακολουθούσαμε το πρόβλημα και βοηθούσαμε ως Δήμος στη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων άμμου, που γινόταν κάθε χρόνο από την Π. Ε. Λευκάδας, στην συγκεκριμένη ακτή.

Έτσι παρά το ότι η ακτή διαβρώνονταν, λόγω της λειτουργίας των ρευμάτων, οι συνεχείς προσαμμώσεις, οπωσδήποτε βοηθούσαν σημαντικά.

Ανακοίνωση δημοτικής παράταξης “Ολοι για τη Λευκάδα”

ΤΙ  ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ  ΓΙΝΕΙ

Ποτέ η παραλία και κυρίως ο δρόμος δεν ήταν στη σημερινή κατάσταση και με λακκούβες βάθους ενός μέτρου! Η μόνη παρέμβαση που έχει γίνει, ενάμισι (1,5) χρόνο τώρα, είναι το… δείγμα άμμου που εναποτέθηκε πέρυσι και η τοποθέτηση προειδοποιητικών κώνων για τον κίνδυνο!

Ανεξαρτήτως από την προώθηση της οριστικής λύσης με έργο, κάτι που θεωρούμε ότι επιβάλλεται να είναι προτεραιότητα των τοπικών αρχών, απαιτείται προσωρινή παρέμβαση, που έπρεπε να γίνει ΧΘΕΣ!

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις, ούτε μεγάλα χρηματικά ποσά για να κλείσουν οι τεράστιες λακκούβες με ογκόλιθους και τσιμέντο, με παράλληλη προσάμμωση της παραλίας που εμποδίζει τη διάβρωση και των ογκολίθων στο πρανές του δρόμου και φυσικά του ίδιου του δρόμου. Υπάρχουν ακόμη τεράστιες ποσότητες άμμου ένα χιλιόμετρο μακριά, δίπλα στην παραλία των Μύλων.

Γιατί αυτή η πλήρης εγκατάλειψη; Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος για την ασφάλεια των διερχομένων, που είναι πολλοί, λόγω και των υγειονομικών συνθηκών!

Υπάρχει άραγε συνεννόηση ή έστω επαφή μεταξύ Αντιπεριφέρειας και Δήμου Λευκάδας;

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ : Άμεση προσωρινή παρέμβαση για την αποκατάσταση της περιοχής, στην κατεύθυνση που παραπάνω περιγράψαμε!

 

Λευκάδα 2/1/2021                               Για τη Δημοτική Παράταξη «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»

Δρακονταειδής Κωνσταντίνος

Δημοτικός σύμβουλος – πρ. Δήμαρχος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *