Ανακοίνωση παράταξης “Όλοι για τη Λευκάδα”

Ανακοίνωση παράταξης “Όλοι για τη Λευκάδα”

«…δεν είμαστε έτοιμοι, να το αναβάλουμε» (Χαρ. Καλός για τη συζήτηση πάνω

στο νέο πτωχευτικό κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση και αφορά χρεωμένα νοικοκυριά

και επιχειρήσεις που συνυπάρχουν με τα δάνεια και τα χρέη)

 

Στη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας, την 30η Οκτωβρίου, τέθηκε το θέμα για συζήτηση ή όχι του σχεδίου ψηφίσματος που είχε καταθέσει η Παράταξή μας για το νέο Πτωχευτικό Κώδικα και αφορά πολλές εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, επιχειρήσεις, επιχειρηματίες και εργαζόμενους στη χώρα, άρα και πολλούς πολίτες του Δήμου μας. Όμως στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Χαρ. Καλός εισηγήθηκε αναβολή με την δικαιολογία… «δεν είμαστε έτοιμοι» και στην ψηφοφορία που ακολούθησε οι 3 παρατάξεις που συγκροτούν την πλειοψηφία στον Δήμο Λευκάδας, τάχθηκαν υπέρ της αναβολής, παραπέμποντας τη συζήτηση στο απώτερο μέλλον!   

Το σχέδιο ψηφίσματος κατά του νέου Πτωχευτικού Κώδικα

Από το βράδυ της Δευτέρας 26 Οκτωβρίου, ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, με την ψήφο μόνο των κυβερνητικών βουλευτών, είναι πραγματικότητα. Μια πολύ σκληρή πραγματικότητα η οποία αφορά άμεσα εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, επιχειρήσεις, επιχειρηματίες και εργαζόμενους στη χώρα, άρα και πολλούς πολίτες του Δήμου Λευκάδας. Μια πραγματικότητα η οποία επιδεινώνει σοβαρά τις συνθήκες για τα χρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που συνυπάρχουν με τα δάνεια και τα χρέη.

Εν μέσω πανδημίας και της νέας οικονομικής κρίσης, που διαφαίνεται ότι έρχεται για την Ελληνική κοινωνία, θα περιμέναμε ότι μέλημα των κυβερνώντων θα ήταν να εκπονήσουν προγράμματα ανακούφισης που θα παρείχαν προστασία σε όλους τους εργαζόμενους και μικρομεσαίους της χώρας χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς. Αντί όμως γι αυτό, με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, μεταφέρεται με συνοπτικές διαδικασίες πλούτος, περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα), επιχειρήσεις, κατοικίες (ακόμη και η πρώτη κατοικία για πρώτη φορά) καθώς και μελλοντικό εισόδημα στα χέρια των λίγων και ισχυρών πιστωτών. Έτσι ποινικοποιείται η φτώχεια και οι συμπολίτες μας έρχονται αντιμέτωποι με το δίλημμα «υγεία ή ψωμί»!

Ο νέος νόμος:

  • Τα «θέλει» όλα με εύκολη και γρήγορη πτώχευση που συνεπάγεται μαζικούς σύντομους πλειστηριασμούς αντί εξυγιάνσεων, δίνει σε ιδιώτες το πεπρωμένο των ευάλωτων που στην καλύτερη περίπτωση δυνητικά θα γίνουν ενοικιαστές στο σπίτι τους με την ελπίδα ότι θα βρουν το σύνολο της αγοραίας αξίας του για να το επαναγοράσουν.
  • «Υπόσχεται» εύκολη, γρήγορη κήρυξη πτώχευσης από τους πιστωτές για όλους και στο βάθος ταχύτατους πλειστηριασμούς και μεταφορά στα funds πρώτων κατοικιών και επιχειρήσεων.
  • Στο σκοπό του νομικού πλαισίου δεν υπάρχει η διατήρηση της επιχείρησης και η εξυγίανσή της.
  • Ανοίγει το δρόμο για τη μαζική εκποίηση και ρευστοποίηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και συλλήβδην απολύσεων.

– Επειδή μετά τις διαπιστώσεις που προεκτέθηκαν είναι αποκαρδιωτικό για την κυβέρνηση να καμώνεται, ψευδεπίγραφα, ότι παρέχει δεύτερη ευκαιρία.

– Επειδή η υγειονομική κρίση θα επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση στο σύνολο του πληθυσμού και θα φέρει σε κατάσταση πτώχευσης πολλές ακόμη κατηγορίες μικρομεσαίων και εργαζομένων.

– Επειδή η φτώχεια είναι η χειρότερη μορφή βίας:

Ως Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει τον περί Πτωχευτικού Κώδικα νόμο.

 

Δημοτική Παράταξη «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»                                                                                                

 31-10-2020

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *