Η “Σοφία” έφυγε, ο “Τηλέμαχος” έρχεται-Που θα χτυπήσει

Η «Σοφία» έφυγε, ο «Τηλέμαχος» έρχεται Που θα χτυπήσει

(Φωτο: Meteo.gr)

Προ των πυλών βρίσκεται το νέο κύμα κακοκαιρίας «Τηλέμαχος», το οποίο θα απασχολήσει τη χώρα μας σήμερα Δευτέρα (07/01) και αύριο Τρίτη (08/01).

Κύρια χαρακτηριστικά η διατήρηση των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, οι χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο στα ανατολικά και οι θυελλώδεις βοριάδες.

Πιο αναλυτικά, για σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με τη meteo, τη μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στο Νότιο Αιγαίο και το Νότιο Ιόνιο, χιονόνερο στο Βόρειο Αιγαίο και χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική και βαθμιαία στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τη Βορειοανατολική Πελοπόννησο.

 

Χάρτης 1. Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού που σχετίζεται με την κακοκαιρία «Τηλέμαχος» και τα φαινόμενα που θα λάβουν χώρα έως το βράδυ της Δευτέρας 07/01/2019 – Πηγή: Meteo.gr

Μετά το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια, στις Σποράδες και την Ανατολική Στερεά θα είναι κατά περιόδους πυκνές, ενώ τις βραδινές ώρες χιονόπτωση αναμένεται και στο κέντρο της Αθήνας.

 

Παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, όπου τοπικά στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός (αρνητικές θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου), τόσο τη Δευτέρα 07/01, όσο και τις πρωινές ώρες της Τρίτης 08/01/2019.

 

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο βαθμιαία θα ενισχυθούν και θα πνέουν, από το μεσημέρι της Δευτέρας 07/01 έως και το μεσημέρι της Τρίτης 08/01, σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ

Την Τρίτη (08/01) χιονοπτώσεις αναμένονται στη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Εύβοια, οι οποίες από το πρωί θα περιοριστούν στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια. Χιονόνερο ή χιόνι και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Παγετός αναμένεται τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Πού έδειξε – 17 βαθμούς Κελσίου

H «Σοφία» έφυγε και ο «Τηλέμαχος», το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα απασχολήσει τη χώρα τις επόμενες ώρες, φτάνει, με χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο στα ανατολικά και θυελλώδεις βοριάδες.

Αρνητικές θερμοκρασίες καταγράφονται σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, με πιο χαμηλές στο Νευροκόπι Δράμας, όπου υδράργυρος το πρωί έπεσε στους -17 βαθμούς Κελσίου και στην Ορεστιάδα στους -9 βαθμούς.

Τη ίδια ώρα επιμένει το τσουχτερό κρύο στη Δυτική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου από νωρίς καταγράφονται αρνητικές θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο στα Γρεβενά να «δείχνει» το πρωί -10 βαθμούς Κελσίου και σε Φλώρινα και Πτολεμαΐδα -9 βαθμούς.

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)) εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού προειδοποιώντας για το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Τοπικές χιονοπτώσεις στα βόρεια και στα υπόλοιπα ορεινά και ημιορεινά. Μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα. Από το απόγευμα και από τα βόρεια βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -04 (μείον 04) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

(Πηγή:CNN Greece)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *