Τουρκικό πλοίο ακούμπησε κανονιοφόρο μας στο Αιγαίο

Τουρκικό πλοίο ακούμπησε κανονιοφόρο μας στο Αιγαίο

Σοβαρό περιστατικό στο Αιγαίο – Τουρκικό εμπορικό πλοίο ακούμπησε τη κανονιοφόρο «Αρματώλο» στη Μυτιλήνη

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα στο Αιγαίο, όταν τουρκικό εμπορικό πλοίο έπεσε πάνω σε ελληνικό κανονιοφόρο «Αρματωλός» του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο περιπολούσε ανοιχτά της Μυτιλήνης. Το τουρκικό εμπορικό πλοίο «ΚΑRΜΑΤΕ», σημαίας Τουρκίας, έχει παραβιάσει διεθνείς κανονισμούς ναυσιπλοΐας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), το οποίο περιγράφει μάλιστα το περιστατικό ως «επακούμβηση».
Το περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα στις 4:00 πμ. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που έχει αναλάβει το συντονισμό των ενεργειών από την πρώτη στιγμή, ενημέρωσε άμεσα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, και την αξιωματική αντιπολίτευση. Η ελληνική πλευρά έχει κάνει όλα τα προβλεπόμενα για την απόδοση ποινικών και αστικών κυρώσεων, με βάση το Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το τουρκικό πλοίο «προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο “Αρματωλός”, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Μυτιλήνης, εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνων. Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου».
Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου «Αρματωλός», στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση «AEGEAN ACTIVITY», για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΓΕΝ. Από την Τουρκία ακόμη δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση ή τοποθέτηση για το περιστατικό.
Τουρκικό πλοίο ακούμπησε κανονιοφόρο μας στο Αιγαίο
 Η κανονιοφόρος μας “ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ”
Πηγή: www.lifo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *