Διοικητής 6ης ΥΠΕ: Φαντασιώσεις τα σενάρια συνένωσης των Νοσοκομείων Λευκάδας και Πρέβεζας

(Σε συνέντευξη του διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ, Παναγιώτη Νικολόπουλου στο atpreveza.gr)

Στα πλαίσια της έρευνας και του «ξεκαθαρίσματος» γύρω από το σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας και της 6ης ΥΠΕ για τα νοσοκομεία Πρέβεζας και Λευκάδας, αλλά και για τα Κέντρα Υγείας Πάργας και Καναλακίου, το atpreveza.gr φιλοξενεί συνέντευξη του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κ. Παναγιώτη Νικολόπουλου.

*****

-Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πρέβεζας πραγματοποίησε προσφάτως συλλαλητήριο, στο οποίο αναφέρθηκε πως στο σχεδιασμό είναι η συνένωση των νοσοκομείων Πρέβεζας και Λευκάδας. Τι απαντάτε σε αυτό;

«Προφανώς ο Σύλλογος ασχολείται με… φαντασιώσεις. Αυτό που θα συζητήσουμε και με τους τοπικούς φορείς και με τον κόσμο –γιατί πιστεύουμε ότι διευκολύνει την εξυπηρέτηση των ασθενών, ώστε να μη φεύγουν από τον τόπο τους, για Γιάννενα, Άρτα κτλ. – είναι να γίνει στα δύο νοσοκομεία, Πρέβεζας και Λευκάδας, ένας καταμερισμός ολοκληρωμένων κλινικών από μονοειδικότητες γιατρών που έχουμε σήμερα, αντί για αυτό που γίνεται σήμερα να δουλεύουν μόνο ως εξωτερικά ιατρεία και να παραπέμπονται οι ασθενείς για νοσηλεία, θεραπεία, χειρουργεία κ.α. σε άλλα νοσοκομεία. Δεν είναι εύκολο από τη μία ημέρα στην άλλη να εφαρμοστεί, αλλά θα το προσπαθήσουμε αντί για τις μονοειδικότητες να λειτουργούν κλινικές ολοκληρωμένες, που αντίστοιχα τα δύο νοσοκομεία θα εξυπηρετούν τον κόσμο της περιοχής, χωρίς να φεύγει σε άλλες πόλεις. Αυτή είναι μία σκέψη, ώστε να αποκτήσουν και μεγαλύτερο ‘’βάρος’’ τα νοσοκομεία στην τοπική κοινωνία. Σε καμία περίπτωση δε συζητάμε ούτε για διοικητική ενοποίηση, ούτε για ενιαίους οργανισμούς, ούτε για τίποτα άλλο. Δύο ανεξάρτητα νοσοκομεία. Όχι μόνο τώρα. Ποτέ δε μπήκε τέτοιο θέμα. Σε όλα τα πλαίσια οργανισμών, αναφέρεται η πρόβλεψη για τη συνεργασία ή τη διοικητική συνένωση όμορων νοσοκομείων, αλλά αυτό είναι μία γενικότητα, η οποία αν θέλετε εξαρτάται από πολλά πράγματα. Σε αυτή τη φάση από τα στοιχεία των ελέγχων που έχουν γίνει πανελλαδικά σε περιπτώσεις συγχωνευμένων νοσοκομείων ή ενοποιημένων διοικητικά, σε πολλά από αυτά, ειδικά όσα είναι ίδιας δυναμικότητας –δε μιλάμε για μεγάλης δυναμικότητας και υπάρχουν και άλλα στο Νομό με 20-25 κλίνες, δε μιλάμε για τέτοιες περιπτώσεις- τα στοιχεία δείχνουν ότι δε συμφέρει ούτε η διοικητική ενοποίηση ούτε η συγχώνευση, π.χ. Κοζάνη-Πτολεμαϊδα, Πανεπιστημιακό με το Κρατικό Λάρισας και άλλα. Ακούσατε ίσως και τον Υπουργό ότι δεν προχώρησε προς όφελος των δύο νοσοκομείων αυτή η ενοποίηση».

IMG 0697

-Για τον ιατρικό τουρισμό που γίνεται μία συζήτηση για το νέο νοσοκομείο της Λευκάδας, υπάρχει κάποιος σχεδιασμός;

«Στη χώρα μας δεν υπάρχει πλαίσιο ιατρικού τουρισμού. Υπήρχε παλαιότερα μία μελέτη που είχε αναθέσει η Ένωση Ξενοδόχων σε μία Επιτροπή και η έκθεση-μελέτη κινούνταν στην αντίληψη που έχει ο ιατρικός τουρισμός σε ανεπτυγμένες χώρες, όπου το αποτέλεσμα είναι τρεις εταιρείες που ασχολούνται με τον ιατρικό τουρισμό να έχουν πάνω από 65% των δομών παγκοσμίως. Αυτή ήταν μία συγκεκριμένη πολιτική επιλογή. Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν περιθώρια να αναπτυχθεί σωστά η φιλοξενία και να συνδυαστεί το τουριστικό ‘’κύμα’’ με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας από δημόσια νοσοκομεία, που διατηρούν το δημόσιο χαρακτήρα τους. Θέλει πολύ συζήτηση αυτό το θέμα και δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Προχθές έγινε μία πρώτη συνάντηση σε επίπεδο παραγόντων της δημόσιας υγείας για να ξεκινήσει μία συζήτηση για το πως πρέπει να οργανωθεί αυτό το θέμα».

-Το καίριο και άμεσο στην περιοχή είναι τα προβλήματα στα Κέντρα Υγείας Καναλακίου και Πάργας. Υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη;

«Εκεί υπάρχουν και εγκρίσεις για πρόσληψη επικουρικών γιατρών, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Δεν έχει βρεθεί κάποιος με τριετή θητεία που να θέλει να προσληφθεί. Αυτό που υπάρχει μέχρι σήμερα ως απόφαση είναι να συνεργάζονται τα δύο Κέντρα Υγείας στη λειτουργία και την εφημερία τους. Αυτό δεν έχει λύσει ικανοποιητικά τα προβλήματα, με δεδομένο ότι και τα δύο Κέντρα Υγείας είναι υποστελεχωμένα. Και παλαιότερα οι συνάδελφοι και το προσωπικό των δύο Κέντρων Υγείας Πάργας και Καναλακίου θεωρούσαν ότι είναι πιο αποτελεσματικό το να συνεργάζεται το Κέντρο Υγείας Πάργας με αυτό του Μαργαριτίου, το οποίο είχε μία καλύτερη στελέχωση. Είναι και το θέμα της απόστασης. Με την έννοια αυτή είναι εφικτό, τουλάχιστον για την καλοκαιρινή περίοδο να λειτουργήσει αυτό και να μη μείνει η Πάργα χωρίς κάλυψη. Και κυρίως χωρίς να εξουθενωθούν οι γιατροί, οι οποίοι είναι και σε μία προχωρημένη ηλικία. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι το πρόβλημα αυτό είναι πρόβλημα δεκαετιών. Τα προηγούμενα χρόνια ως συνδικαλιστής στην Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου, είχαμε συχνά να παρεμβαίνουμε στο ΔΣ του Νοσοκομείου της Πρέβεζας, γιατί η μοναδική συνάδελφος που ήταν εκεί δεν μπορούσε να πάρει επί τρία χρόνια την κανονική της άδεια. Δυστυχώς είναι ένα πρόβλημα που επί δεκαετίες… σέρνεται και έχει ακόμη δυσκολίες στη λύση του. Ο στόχος βέβαια είναι να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά και να στελεχωθεί. Πιστεύω ότι επειδή σύντομα θα έρθει και το πλαίσιο οργάνωσης της πρωτοβάθμιας υγείας και θα έρθει και το πλαίσιο οργάνωσης των δομών της πρωτοβάθμιας, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα είναι πιο εύκολη η τοποθέτηση προσωπικού. Η πολιτική επιλογή είναι να πέσει μεγάλο βάρος στην πρωτοβάθμια και να αρχίσει να στήνεται το δίκτυο από φέτος».

-Η εικόνα που έχετε για την 6η ΥΠΕ είναι πως υπάρχουν κάποια αποτελέσματα από όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής;

«Είχα συναντήσεις και στο Υπουργείο, είμαστε σε φάση που -αν και δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα της καθημερινότητας που ακόμη είναι πολλά που χρειάζονται αντιμετώπιση- είμαστε έτοιμοι να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα. Υπάρχει μία κατ’ αρχήν σταθεροποίηση του συστήματος, που προσφέρει ένα ανεκτό επίπεδο υπηρεσιών. Από εκεί και πέρα λύνουμε πυροσβεστικά κάποια προβλήματα που δημιουργούνται στην καθημερινότητα. Τόσο οι διαδικασίες των προσλήψεων, όσο και ο εξορθολογισμός στις προμήθειες και τα οικονομικά, που ξεπερνούν την οικονομική στενότητα που υπάρχει. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι πολλά τα κονδύλια και τα χρήματα που έχουν διατεθεί, δεν έχουμε μεγάλες ελλείψεις σε τροφοδοσία, υλικά κ.α. Είμαστε σε φάση που θα σχεδιάσουμε και τι θα γίνει την επόμενη ημέρα».

-Οπότε να θεωρήσουμε αδικαιολόγητη τη φοβία που υπάρχει για συνένωση των δύο νοσοκομείων, Πρέβεζας και Λευκάδας;

«Φαινόταν για πολλά χρόνια ότι το νοσοκομείο της Πρέβεζας, αλλά και αυτό της Λευκάδας, με την ερήμωση του προσωπικού, θα κατέληγε να γίνει ένα Κέντρο Υγείας. Δεν γινόταν διορισμοί, ήταν αθρόες οι συνταξιοδοτήσεις κτλ. Για έξι χρόνια μειωνόταν το προσωπικό. Έχει αντιστραφεί αυτή η κατάσταση».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παναγιώτης Τσόγκας, Δημήτρης Πάτσης

Πηγή: atpreveza.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *