Η Όλγα Μανωλίτση εκπροσώπησε και μίλησε για τις Λευκαδίτικες γεύσεις στην εκδήλωση για την Επτανησιακή Κουζίνα

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα την Επτανησιακή Κουζίνα οργάνωσε η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας την Κυριακή 12-3-17 στο αμφιθέατρο Μίκης Θεοδωράκης στην Αργυρούπολη.Η εκδήλωση είχε σαν σκοπό της να προωθήσει τον τουρισμό στα νησιά μας μέσω της Επτανησιακής Γαστρονομίας.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, στον χώρο λειτούργησαν διαφημιστικά περίπτερα με αντιπροσωπευτικές γεύσεις απ΄ τα νησιά, ενώ παρευρέθηκαν και διάφοροι εκπρόσωποι των φορέων τους. Από πλευράς Λευκάδας παρευρέθηκαν ο βουλευτής, ο δήμαρχος Λευκάδας και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, υπό την αιγίδα του οποίου ήταν η εκδήλωση.

Δήμαρχος και βουλευτής και στη μέση η Όλγα!

Να και το περίπτερό μας!

Για τα γευστικά Λευκαδίτικα προϊόντα μίλησε η γνωστή για την ενασχόλησή της μ΄ αυτά καί επαγγελματίας του είδους Όλγα Μανωλίτση, η οποία είπε:

“Καλησπέρα σας,

Ονομάζομαι Όλγα Μανωλίτση και ζω σε ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό της Λευκάδας, τη Νικιάνα. Εδώ και 38 χρόνια διατηρώ εκεί την οικογενειακή μου επιχείρηση, που έχει να κάνει με τη διατροφή και τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μου.
Βρίσκομαι εδώ μετά από πρόσκληση του συνεργάτη και βραβευμένου Chef , κύριου Κων/νου Μουζάκη τον οποίο θαυμάζω για τις δράσεις του, που με το πείσμα, την αγάπη και την αφοσίωσή του αναδεικνύει σε όλο τον κόσμο τη γαστρονομία της Ελλάδας και ιδιαίτερα των Επτανήσων.

Επίσης να ευχαριστήσω την Ένωση Επτανήσων Ελλάδας για την σημαντική αυτή εκδήλωση και το Επιμελητήριο της Λευκάδας που στηρίζει πάντα τέτοιες δράσεις και φροντίζει για την προβολή του νησιού μας.

Η Λευκάδα είναι το 4ο σε έκταση και πληθυσμό νησί του Ιονίου. Φημίζεται για τις υπέροχες παραλίες της και τα γαλαζοπράσινα νερά της, ενώ ο εύκολος τρόπος πρόσβασής σε αυτή, οδικώς, μέσω πλωτής γέφυρας την καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή. Αποκαλείται το νησί των ποιητών.

Εδώ έζησαν μεγάλες προσωπικότητες του ελληνισμού, της ποίησης, της επιστήμης και της πολιτικής. Είναι ένας τόπος με απεριόριστες φυσικές ομορφιές, τόσο στα παράλια, αλλά κυρίως στην ενδοχώρα της, με μεγάλη ιστορία και με ιδιαίτερο γαστρονομικό ενδιαφέρον.

Αυτό το τελευταίο, η γαστρονομία, είναι άλλωστε και το θέμα αυτής εδώ της εκδήλωσης. Και ειδικά η προώθηση της τοπικής κουζίνας, των ιδιαίτερων γεύσεων του τόπου μας.

Τέτοιου είδους εκδηλώσεις όπως η σημερινή, με τη συμμετοχή των φορέων και επαγγελματιών του τουρισμού, αλλά κυρίως από ανθρώπους που αγαπάνε τις παραδόσεις του τόπου τους και θέλουν να τις προωθήσουν στο ευρύτερο κοινό, όπως εγώ που γι΄ αυτό άλλωστε είμαι εδώ, είναι όχι απλώς απαραίτητες, αλλά αποτελούν επιτακτική ανάγκη για μια χώρα που βασική της βιομηχανία είναι ο τουρισμός σε κάθε δυνατή μορφή του.

Η Λευκάδα είναι ένας μικρός αλλά ευλογημένος τόπος, ένας τόπος που παράγει μερικά από τα καλύτερα προϊόντα διατροφής στον ελλαδικό χώρο, προϊόντα που φημίζονται και διακρίνονται και αποτελούν τη βάση της ιδιαίτερης γαστρονομίας του νησιού. Επίσης η Λευκάδα έχει να παρουσιάσει και ιδιαίτερους τρόπους μαγειρέματος, με την χρήση απλών υλικών, αλλά σοφά ταιριασμένων, ώστε να αναδεικνύουν τη γεύση κάθε φαγητού.

Πριν όμως σας τα παρουσιάσω είναι απαραίτητο να αναφέρω πολύ σημαντικές εκδηλώσεις για την ανάδειξη και την προώθηση των τοπικών προϊόντων διατροφής της Λευκάδας και την γνωριμία με τις παραδοσιακές συνταγές και τις ιδιαίτερες γεύσεις της.
Έτσι έχουμε την προώθηση του Λευκαδίτικου πρωινού, μέσω της δράσης «Ελληνικό Πρωινό» από την Ένωση Ξενοδόχων Ελλάδας και την Ένωση Ξενοδόχων Λευκάδας και μάλιστα στο χωριό μου, τη Νικιάνα, και την πολύ επιτυχημένη παρουσίαση του, στη συνέχεια στην 10η Horeca, το Φεβρουάριο του 2015.

Επίσης από το 2014 και για τρεις συνεχόμενες χρονιές, και ελπίζουμε και για πολλές ακόμα, πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα με τη σύμπραξη όλων των παραγόντων του νησιού και της περιφέρειας, αλλά και τη συμμετοχή πολλών τοπικών παραγωγών και επαγγελματιών του νησιού, το Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Λευκάδας. Σκοπός του φεστιβάλ είναι η γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα και τις παραδοσιακές συνταγές, δίνοντας κάθε χρόνο βάση σε ξεχωριστά κομμάτια της γαστρονομίας μας, όπως για παράδειγμα το 2016 που ήταν το φεστιβάλ αφιερωμένο στις πίτες της Λευκάδας. Η διοργάνωση είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και τις τρεις χρονιές και πολλούς επισκέπτες που γνώρισαν και γεύτηκαν τα νόστιμα προϊόντα του τόπου μου.

Οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι διοργανώνουν κατά τη διάρκεια κυρίως του καλοκαιριού γιορτές που αναδεικνύουν τις τοπικές γεύσεις, όπως η γιορτή της φακής, του μελιού, βραδιά ριγανάδας, γιορτή σαρδέλας, γιορτές κρασιού, γιορτή λαδόπιτας και άλλες, αλλά και αφιερώματα στις τοπικές παραδόσεις του τόπου, όπως για παράδειγμα τον χωριάτικο γάμο, αλωνίσματα και άλλα.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί και μια ιδιωτική πρωτοβουλία, από το Νίκο Καββαδά και το My Lefkada, τη κα Θεοδώρα Mανωλίτση και έμενα( Όλγα Μανωλίτση). Πρόκειται για μια σειρά διαδικτυακών εκπομπών μαγειρικής που με το τίτλο My Lefkada Chef, έκαναν γνωστές στο ευρύ κοινό τις παραδοσιακές συνταγές αλλά και πολλές παραδόσεις της Λευκάδας. Η εκπομπή προβλήθηκε και από τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της Ζακύνθου.

Ας περάσουμε τώρα να γνωρίσουμε μερικά από τα κύρια προϊόντα του νησιού:

Το ελαιόλαδο:

Η Λευκάδα φημίζεται για την ιδιαιτερότητα και τη γεύση του ελαιόλαδού της που είναι μοναδική. Οι κλιματολογικές όσο και εδαφολογικές συνθήκες του νησιού ευνοούν την παραγωγή άριστης ποιότητας ελαιολάδου. Η καλλιέργεια της ελιάς στο νησί εντατικοποιήθηκε από τα χρόνια της Ενετοκρατίας που φυτεύτηκαν πάνω από 44000 δέντρα, δημιουργώντας τον Θείο, σύμφωνα με τον Σικελιανό, ελαιώνα της πόλης. Η πιο συνηθισμένη ποικιλία είναι η Ασπρολιά ή Λευκολιά, η οποία είναι ντόπια παραδοσιακή ποικιλία και στη βιβλιογραφία αναφέρεται ως Ασπρολιά Λευκάδας. Άλλες ποικιλίες στο νησί είναι η μαυρολιά, η σκατζολιά και πλεξιδολιά. Το λάδι αποτελεί βασικό υλικό, το λέει και το όνομα άλλωστε για δυο ιδιαίτερα εδέσματα της Λευκάδας, τη λαδόπιτα, γλυκό για κάθε περίσταση χαράς ή λύπης, ακόμα και το ρόλο της βασιλόπιτας έχει με απλά υλικά, λάδι, αλεύρι, ζάχαρη, πετιμέζι ή μέλι. Συναντάται σε κάθε φούρνο του νησιού και συναρπάζει με την γεύση της και φυσικά τα λαδοκούλουρα, από τα γνωστότερα «σουβενίρ» των επισκεπτών του νησιού.

Το κρασί:

Μεγάλη η ιστορία του στη Λευκάδα, από τα αρχαία χρόνια. Συγγραφείς όπως ο Πλίνιος, Αθηναίος αλλά και άλλοι αναφέρονται στο Λευκαδίτικο κρασί ως ευλογημένο. Σπουδαίες ετικέτες κρασιού σήμερα είναι πολύ δημοφιλής. Οι κυριότερες ποικιλίες που συναντάμε είναι το «βερτζαμι» ερυθρή ποικιλία, πλούσιο χρώμα, έντονη γεύση, «λευκή βαρδέα», το μαύρο γλυκό γιοματάρι, μαυροδάφνη, πατρινό, μαλαγουζια, μοσχάτο.

Το μέλι:

Φημίζεται κυρίως το μέλι της νοτιοδυτικής Λευκάδας, θυμαρίσιο κατά κύριο λόγο με άριστη γεύση και υφή. Παραγωγοί υπάρχουν σε όλο το νησί. Η Γιορτή του μελιού κάθε καλοκαίρι στο Δραγάνο, μαζεύει πλήθος κόσμου και προωθεί τόσο το μέλι και τα παράγωγά του, όσο και τα εδέσματα του, το παστέλι, τη λαδόπιτα και άλλα.

Φακές Εγκλουβής:

Από τα πιο διάσημα προϊόντα της Λευκάδας. Η Εγκλουβή είναι το ορεινότερο χωριό του νησιού. Οι φακές καλλιεργούνται στο οροπέδιο του Αγίου Δονάτου στην καρδιά της Λευκάδας, με τον παραδοσιακό τρόπο και χωρίς φυτοφάρμακα. Κάλοψο όσπριο, δηλ. βράζει εύκολα και η λευκαδίτικη συνταγή απαιτεί λάδι, σκόρδο και ρίγανη. Κάθε Αύγουστο στον Άγιο Δονάτο γίνεται η γιορτή της Φακής με πλήθη κόσμου να γεύονται το απλό, αλλά γευστικότατο αυτό όσπριο.

Ψάρια και θαλασσινά:

Βασικό κομμάτι της Λευκαδίτικης γαστρονομίας καθώς πρωταγωνιστούν σε πολλές παραδοσιακές λευκαδίτικες συνταγές με τη συνοδεία πολύ απλών υλικών. Ιδιαίτεροι τρόποι μαγειρέματος όπως : η παλαμίδα στο κεραμίδι, το λευκαδίτικο μπουρδέτο, ψαρόσουπα με ρύζι, η περίφημη μαριδόπιτα που δεν συναντιέται αλλού, το χταπόδι στο φούρνο με κρασί, σουπιές με το μελάνι τους, το σαβόρο μαγειρεμένο με πολλούς τρόπους και άλλα που πρέπει να αναφέρουμε όπως τον παστό μπακαλιάρο με την μοναδική συνταγή μπακαλιάρος μπιάνκο.

Το Αυγοτάραχο:

Το γκουρμέ λευκαδίτικο έδεσμα, που παράγεται από το θηλυκό κέφαλο, τη μπάφα και με ειδική επεξεργασία γίνεται από τους πιο εκλεκτούς μεζέδες που η γεύση του μένει αξέχαστη.

Το σαλάμι Λευκάδος:

Από τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις του νησιού, με μεγάλη ιστορία. Είναι διεθνούς φήμης προϊόν ντελικατεσεν. Το σαλάμι αέρος παρασκευάζεται από τις τοπικές και οικογενειακές βιοτεχνίες του νησιού με φρέσκο χοιρινό κρέας και μπαχαρικά με τον πατροπαράδοτο τρόπο που αναδεικνύει τη γεύση και το άρωμα του. Γνωστό επίσης και το λουκάνικο του νησιού.

Το ροζολί:

Τοπικό λικέρ με άρωμα κίτρου και κανέλα. Ρίζες στην Ενετοκρατία.

Η σουμάδα:

Τοπικό αναψυκτικό, με λευκό χρώμα από πικραμύγδαλα. Κέρασμα σε χαρές, γάμους και αρραβώνες. Σερβίρεται στα παραδοσιακά καφενεία με λευκαδίτικο παξιμάδι.

Μαντολάτο και παστέλι:

Ακολουθώντας την επτανησιακή συνήθεια για τα γλυκά αυτά εδέσματα η Λευκάδα έχει τις δικές της βιοτεχνίες για αυτά. Οι ρίζες του προέρχονται και εδώ από τα χρόνια της Ενετοκρατίας.

Άλλες γεύσεις και φαγητά πλέον του νησιού είναι:

Οι πίτες της Λευκάδας: ριζόπιτα γλυκιά και αλμυρή, η κουλούρα της Αποκριάς με τυρί, η μοναδική μαριδόπιτα, κολοκυθόπιτα με κίτρινο κολοκύθι γλυκιά και αλμυρή, η κρεμμυδόπιτα με φύλλα από φρέσκα κρεμμύδια, η μακαρονόπιτα με ζυμωτό φύλλο.

Κρεατικά και πουλερικά

Από τα πρώτα πιάτα, καπαμάς με αρνάκι ή κατσίκι αυγολέμονο με φρέσκο κρεμμύδι, τράγος με σπαγέτο μανέστρα το πιάτο του γάμου, κόκορας η «κοκοτός» μακαρονάδα με χοντρό μακαρόνι το Χριστουγεννιάτικο πιάτο, το Επτανησιακό σοφρίτο στη Λευκαδίτικη εκδοχή του, σοφιγάδο με χοντρό κρέας, κρεμμύδια και πετιμέζι.
Αλλά και άλλα όπως οι μελιτζάνες μαγειρεμένες με γλυκοπατάτες και κυδώνια, ένα γλυκόξινο πιάτο που θα ζήλευαν οι καλύτεροι σεφ.

Να αναφέρουμε επίσης και το περίφημο κουλούρι του γάμου που τα αρώματα, τα σύμβολα και η τεχνική του το κάνουν μοναδικό.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω την επιτακτική ανάγκη όλος αυτός ο γευστικός θησαυρός της Λευκάδας, τόσο τα προϊόντα αυτά καθ αυτά, όσο και οι μοναδικές παραδοσιακές μας συνταγές, να προωθούνται με κάθε τρόπο και από τους επίσημους φορείς φυσικά με διοργανώσεις σαν και αυτή και όσες ανέφερα παραπάνω, αλλά κυρίως να αποτελέσουν κύριο μενού στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία του νησιού.

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι επαγγελματίες τουρισμού στο νησί ότι ο τουρισμός έχει ξεφύγει από το κλασικό πλαίσιο ήλιος και θάλασσα και έχει στραφεί προς πολλές μορφές, μια από τις οποίες είναι και η τοπική γαστρονομία.
Αγαπάμε τον τόπο μας, προωθούμε τα προϊόντα του, αναδεικνύουμε τις γεύσεις του με κάθε ευκαιρία.

Σας ευχαριστώ πολύ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *