Όταν σώζεις μια ζωή είσαι ήρωας, όταν σώζεις 10.000 ζωές είσαι νοσηλευτής!

νοσηλευτης

Παγκόσμιος ημέρα του Νοσηλευτή σήμερα και λέω ν΄ αφήσουμε τον φιλοσοφημένο γιατρό-χειρουργό (διευθυντή ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Καρπενησίου) κ. Απόστολο-Γεώργιο Σοφό να μας τα πει καλύτερα, με την σχετική του ανάρτηση στο fb:

“Μπορείτε να φανταστείτε νοσηλευτικό ίδρυμα, νοσοκομείο, υγειονομικό κέντρο χωρίς νοσηλευτές; Μπορείτε να φανταστείτε την οποιαδήποτε παροχή υγειονομικής φροντίδας, περιποίησης ασθενούς χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό; Ασφαλώς και όχι!

Σήμερα είναι η “παγκόσμια ημέρα” του Νοσηλευτή και τιμούμε τους/τις άξιους συνεργάτες/συνεργάτιδές μας στη μάχη για τη ζωή.
Ανέκαθεν θεωρούσα ότι η “ψυχή του Νοσοκομείου” είναι το Νοσηλευτικό προσωπικό του, το οποίο νυχθημερόν βρίσκεται εκεί, ενώ οι γιατροί μπορούμε να είμαστε ακόμα και επισκέπτες!
Όσες φιλότιμες προσπάθειες να κάνει ένας γιατρός, όσες σωστές οδηγίες κι αν δώσει, η εφαρμογή τους εναπόκειται σ’ αυτούς / αυτές τους ακούραστους συνεργάτες!
Τους τιμούμε λοιπόν και τους συμπαραστεκόμαστε σε ένα έργο δύσκολο, κοπιαστικό και συχνά παραγνωρισμένο!

[Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία -πάνω- η πρωτοπόρος της σύγχρονης νοσηλευτικής, η ακούραστη “κυρία με τη λάμπα” του πολέμου της Κριμαίας, Florence Nightingale.]”

***

Περισσότερα για το θέμα, αλλά και για την σημερινή θέση των Νοσηλευτών στη χώρα μας, ας δούμε πως περιγράφει την κατάσταση μια σχετική ανάρτηση που φιλοξενείται στο fb της καθ΄ύλην αρμόδιας  Προϊσταμένης του Νοσοκομείου Λευκάδας κας Κερασίας Μεσσήνη:

“Η 12η Μαΐου καθιερώθηκε από το 1965, ως «Διεθνής Ημέρα Αδελφών Νοσοκόμων», για να τιμήσει τη Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ, που θεωρείται η ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής.
Βέβαια, ο όρος «Αδελφή Νοσοκόμος», ή «Νοσοκόμος», έχει αντικατασταθεί σήμερα στην ελληνική ορολογία από τον όρο «Νοσηλευτής/τρια», που αντιστοιχεί στον διεθνή όρο “Nurse”. Στην Ελλάδα, «Νοσηλευτής» είναι μόνο αυτός που είναι απόφοιτος Νοσηλευτικής Σχολής των ΤΕΙ ή των ΑΕΙ, ανεξάρτητα από το αν επίσημα πλήρη και υπεύθυνα νοσηλευτικά καθήκοντα ασκεί και άλλη μία κατηγορία καταξιωμένων επαγγελματιών που η Πολιτεία και οι συνδικαλιστικοί φορείς, τους έχουν περιθωριοποιήσει και απομονώσει επαγγελματικά, εργασιακά και οικονομικά, υπό τον ανυπόστατο τίτλο «Βοηθός Νοσηλευτή»! Οι λεγόμενοι «Βοηθοί Νοσηλευτών», σύμφωνα με το Νόμο, δεν δικαιούνται να γιορτάσουν την «Ημέρα του Νοσηλευτή». Kατ’ αυτούς, η Φλόρενς Ναϊτινγκέιλ, δεν θα γιόρταζε σήμερα, αφού δεν ήταν απόφοιτη ΤΕΙ ή ΑΕΙ!
Όλοι όσοι ασκούμε νοσηλευτικά καθήκοντα, κάτω από οποιονδήποτε τίτλο, βρισκόμαστε σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα, τα οποία επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ασκούμε νοσηλευτική, την υγεία μας και την υγεία των ασθενών μας, καθώς επίσης και τη λειτουργία όλου του συστήματος υγείας , μια που το νοσηλευτικό προσωπικό θεωρείται ένας από τους βασικούς πυλώνες του. Να αναφερθούμε στις καθημερινές , δύσκολες συνθήκες των νοσοκομείων , όπου καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τον ανθρώπινο πόνο με:
Ανεπαρκές Προσωπικό
Χωρίς υλικά
Δουλεύοντας εξαντλητικά χωρίς ρεπό και με κουτσουρεμένες τις άδειές μας
Με τις αποδοχές μας να είναι σε καθοδική πορεία και με απλήρωτες τις υπερωρίες μας.
Με τη μη αναγνώριση – εξασφάλιση των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων του μισού μάχιμου Νοσηλευτικού Προσωπικού.
Με την καταδίκη μας να εργαζόμαστε, κάτω από αυτές τις συνθήκες μέχρι τα 67 μας χρόνια…”

***

Υ.Γ. του ΦΟΡΤΣΑ ΛΕΥΚΑΔΑ:

Τί άλλο θα μπορούσαμε να προσθέσουμε εμείς, πέρα από ένα μεγάλο ευχαριστώ προς αυτούς τους αφανείς μαχητές του ανθρώπινου πόνου και καθοριστικούς υποστηρικτές της ανθρώπινης ζωής;

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *