Η 7νησιακή Συνομ. στο Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων

Το 1ο Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων

ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Δεληγιώργη 24 Αθήνα τ.κ. 10437

Τηλ. 210 5234950 /

Εmail: eptasyn@gmail.com / www.eptanisiakisynomospondia.com/

 

Αθήνα 14/9/2018

 

                                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

H ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΟ 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ                                          ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ                                                

 

Η  ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  συμμετείχε ενεργά στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων που διεξήχθη στην Κέρκυρα      5-7 Σεπτεμβρίου 2018  και διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών (Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού) υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

Τιμώμενο πρόσωπο του Συνεδρίου ήταν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Διρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, παγκόσμια προσωπικότητα με καταγωγή από την Κεφαλλονιά και τη Λευκάδα, ο οποίος τιμήθηκε σε επίσημη τελετή στο Αχίλλειο την πρώτη μέρα του Συνεδρίου στις 5/9/18. Ο λόγιος Πατέρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, κατά τη σύντομη, αλλά περιεκτική ομιλία του αναφέρθηκε  στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των απανταχού Επτανησίων ανά την υφήλιο, στην  εφευρετικότητα, στην τόλμη και στη δημιουργική διάθεση που διαθέτουν και στον εύλογο τρόπο της διαχείρισης που έχουν να αντιμετωπίζουν με ευκολία καθετί καινούργιο και απροσδόκητο. Έστειλε, παράλληλα, σε όλους το μήνυμα της ταπεινοφροσύνης, της αποφυγής του εγωκεντρισμού που τον χαρακτήρισε ως «εχθρό της ειρήνης»  και της αποφυγής της φιλοδοξίας που τη χαρακτήρισε ως «ένα «καρκίνωμα» που τους διαφθείρει όλους. Επεσήμανε ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι, είναι η αλλαγή νου, η αλλαγή διαθέσεως,  η ταπείνωση και όλοι έχουμε μέσα μας μια γεννήτρια αγάπης που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε.. Τόνισε ότι δεν ανησυχεί για το μέλλον, είναι πολύ αισιόδοξος διότι υπάρχουν δυνατότητες.  Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων  κατά το καλωσόρισμά του εξήρε το πλούσιο έργο του και την προσφορά του.  Η τιμητική εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη Φιλαρμονική Ένωση Κέρκυρας «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ».

 

 Τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου 6/9/2018 την επίσημη έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος  μίλησε για την αναγκαιότητα ψήφισης του εκτελεστικού νόμου της επιταγής του συντάγματος περί ψήφου των αποδήμων. Κατέγραψε τις θέσεις της χώρας μας για τα μεγάλα εθνικά θέματα τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι χώρα σταθερότητας και ειρήνης και  ότι ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός της είναι δεδομένος.

Οι ομιλίες άρχισαν με τον Περιφερειάρχη κ. Θόδωρο Γαλιατσάτο ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων τους  στόχους  του συνεδρίου που σχετίζονται με τη περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών μας με τις κοινότητες των απόδημων και όπου γης Επτανησίων,  με κυρίαρχο στόχο να γίνει το πρώτο βήμα για την σύσταση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Επτανησίων. Ο Περιφερειάρχης  στην ομιλία του δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά και στους 14 νέους και νέες  Απόδημους Επτανήσιους , οι οποίοι μέσω του προγράμματος «Return to Roots» (Επιστροφή στις ρίζες), το οποίο πραγματοποιείται με συγχρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού περιηγήθηκαν για 15 ημέρες στα νησιά του Ιονίου, προκειμένου να γνωρίσουν τις πατρίδες τους και να μεταφέρουν την εμπειρία τους από το ταξίδι και όσα γνώρισαν στο Συνέδριο.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ τόνισε την ανάγκη επανασύστασης ίδρυσης με νομοσχέδιο ενός   Νέου  Παγκόσμιου Συμβούλιο Αποδήμου ελληνισμού, με τις προδιαγραφές μεγάλων αποδήμων Συνομοσπονδιών,  ένα ευέλικτο συμβούλιο που θα αυτοδιοργανωθεί και θα αυτοχρηματοδοτηθεί, θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και θα συμμετέχουν όλοι οι απόδημοί Έλληνες, από όλο τον κόσμο που θα έχουν και την ευθύνη των πραγμάτων.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν επίσης Γ.Γ. του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Μιχάλης Κόκκινος, ο Δήμαρχος Κέρκυρας κ. Κώστας  Νικολούζος,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκτάριος,  ο βουλευτής Κέρκυρας κ. Κων/νος Παυλίδης, ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου  κ. Βασίλειος Ματαράγκας, οι οποίοι μεταξύ άλλων  αναφέρθηκαν  στην ανάγκη των αποδήμων Επτανήσιων να διατηρήσουν στενές σχέσεις με τον τόπο καταγωγής τους και οι νέοι που τον επισκέφθηκαν να κρατήσουν «ζωντανές» τις εικόνες της πατρίδας τους, στη μνήμη τους. Την εκδήλωση επίσης τίμησαν με την παρουσία τους  η βουλευτής κ. Φωτεινή Βάκη, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης , Πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. Σωματείων, Ενώσεων, Ομοσπονδιών, Συνομοσπονδιών, Συμβουλίων από όπου γης Επτανησίων.

Την Επτανησιακή Συνομοσπονδία εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. καθώς και εκπρόσωποι από κάθε νησί μας. Συγκεκριμένα παρευρέθηκαν οι σύνεδροι:

  • Ο Πρόεδρος της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας  Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής (ΟΣΚΑ)  κ. Ιωάννης Παργινός,
  • Η Γενική Γραμματέας της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κεφαλληνιακών και Ιθακησιακών Σωματείων (ΟΚΙΣ) και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «ΕΥΓΕΡΟΣ» Κεφαλλονιάς  κ. Άννα Αλεξανδράτου.
  • Το Μέλος του Δ.Σ.της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας και εκπρόσωπος του Δ.Σ. Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών κ. Ιωάννης Σάμιος και ο κ. Κοσμάς Μεγαλοκονόμου –Ιατρός, συγγραφέας εκπρόσωπος  Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών
  • Το Μέλος του Δ.Σ.της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας και Πρόεδροςτης Ένωσης  των Απανταχού  Ιθακησίων Αττικής κ. Γρηγορίου Αικατερίνη  με τον κ. Βασίλη Μαρούλη –Μέλος του Δ.Σ. Ένωσης Απανταχού Ιθακησίων.
  • Το Μέλος του Δ.Σ.της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας και Πρόεδρος της Ένωσης Απανταχού Παξινών Αττικής κ. Ιωάννης Δήμας και ο Αντιπρόεδρος  της Ένωσης Παξινών κ. Πέτρου Χαράλαμπος.
  • Η εκπρόσωπος από τη Νεολαία του Συλλόγου «ΕΥΓΕΡΟΣ» Κεφαλλονιάς Δελλαπόρτα Ευαγγελία –Διαιτολόγος, Διατροφολόγος, Ερευνήτρια Διατροφής και Διαιτολογίας Νέων και Εφήβων.
  • Η Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής (ΟΣΚΑ) κ. Μαχιμάρη Έφη και ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της ΟΣΚΑ  κ. Κοσκινάς Γεώργιος.
  • Ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Λευκαδίτικων Συλλόγων Αττικής κ. Κατωπόδης Ιωάννης και ο κ. Θωμάς Λάζαρης  εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας. Λευκαδίων.

Στις  θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν από τους ομιλητές  του Συνεδρίου,  από την Επτανησιακή Συνομοσπονδία  συμμετείχαν οι ομιλητές:

1)  Παργινός Ιωάννης με θέμα: « ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ» (1η ενότητα)

2) Μεγαλοκονόμος Κοσμάς με θέμα «ΙΟΝΙΟΝ ΦΩΣ-Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ (Η πολιτιστική Κληρονομιά των Κυθήρων και η συμβολή της στο γενικότερο Ιόνιο Πνεύμα-3η ενότητα)

3) Κατωπόδης Ιωάννης με θέμα «ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ» (3η ενότητα)

4) Κονιτόπουλος Διονύσης-Έφορος Δημοσίων Σχέσεων Επτανησιακής Συνομοσπονδίας  με θέμα «ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ-ΑΠΟΔΗΜΟΙ» (3η ενότητα)

Μετά από κάθε θεματική ενότητα οι σύνεδροι με παρεμβάσεις διατύπωναν προτάσεις, τοποθετήσεις , σκέψεις.  Στην 3η θεματική ενότητα την 3η μέρα του συνεδρίου παρεμβάσεις έκαναν  ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής Σπύρος Γαλιατσάτος, ο Γ.Γ. Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «ΟΔΥΣΣΕΥΣ», Κωνσταντίνος Βαγγελάτος, ο Πρόεδρος Συλλόγου Κεφαλλήνων Καναδά «Ο ΑΙΝΟΣ» Σωτήριος Αντύπας, η Άννα Αλεξαδράτου Γενική Γραμματέας Επτανησιακής Συνομοσπονδίας και Αντιπρόεδρος ΟΚΙΣ, και ο Γ. Δ/ντης Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού Μιχαήλ Κόκκινος.

Η κ. Άννα Αλεξανδράτου κατά την παρέμβασή της δήλωσε ότι η Επτανησιακή Συνομοσπονδία  στη θεματική των συνεδριάσεών του Δ.Σ. της  έχει συμπεριλάβει την Ίδρυση της Νεολαίας της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας  και άμεσα στο εγγύς μέλλον θα συζητηθεί η υλοποίησή της και η Νεολαία Επτανησιακής Συνομοσπονδίας  θα επανδρωθεί από όλα τα Ιόνια Νησιά μας.

 

Αξιοσημείωτη ήταν θεματική ενότητα «Εκπαίδευση και ο ρόλος των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των Ιονίων Νήσων στις σχέσεις με τους απόδημους» που αναπτύχθηκε από τους ομιλητές τον κ. Βασίλη Χρυσικόπουλο Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου που μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του πρότεινε την ίδρυση Θερινού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, στην Κέρκυρα, στην έδρα του Πανεπιστημίου, και στο μέλλον σε κάποιο από τα άλλα νησιά του Ιονίου πελάγους, και τον Πρόεδρο της Δ.Ε. του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ιωάννης Δραγώνα που στην ομιλία του με θέμα «Η συνεργασία του ΤΕΙ  Ιονίων Νήσων με τους απόδημους και οι νέες προοπτικές που ανοίγονται από τη συγχώνευση με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο» αναφέρθηκε στη σύσταση του Εργαστηρίου Μελέτης Αποδήμου Επτανησιακού Ελληνισμού από το 2015 « αντιλαμβανόμενοι», όπως είπε, «τη βαρύνουσα σημασία της επικοινωνίας και της ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ όλων των φορέων αλλά και των πολιτών που συνδέονται με τα νησιά μας και βρίσκονται τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων της χώρας»

Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου είχε συμπεριληφθεί μια σειρά επισκέψεων των συνέδρων  στα αξιοθέατα της Κέρκυρας και ξενάγησή τους σε επιχειρήσεις τοπικών προϊόντων της Κέρκυρας.  Κατά την επίσκεφη των συνέδρων στο   «Μουσείο Καποδίστρια» έγινε τιμητική υποδοχή στους συνέδρους και τιμητική τελετή στο Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Διρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο,  από το Δ.Σ. του Μουσείου και τον Πρόεδρο κ. Σπύρο Παδοβά.

Τα  Συμπεράσματα του συνεδρίου  ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την Περιφέρεια  Ιονίων Νήσων, συμπεριλήφθηκαν σε αυτά όσα προτάθηκαν κατά τη διάρκεια  του Συνεδρίου και  περιληπτικά περιλαμβάνουν:

Α)Την ανάληψη κοινής δράσης για την απόδοση ψήφου στους Έλληνες πολίτες εκτός επικράτειας και το συντονισμό Περιφέρειας – Επιμελητηρίων- Κρατικών Αρχών για την παγίωση της προώθησης των τοπικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού.

Β) Την ανταλλαγή πολιτιστικών δράσεων και τη λειτουργία θερινών Σχολείων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο για απόδημους μαθητές-φοιτητές με αντικείμενα , την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό.
Γ)Τη δημιουργία Επιστημονικού Ινστιτούτου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για τη μελέτη και έρευνα της Επτανησιακής αποδημίας, την προώθηση της ελληνικής γλώσσας καθώς και τη διατήρηση των επτανησιακών ιδιωματισμών.

Δ) Τη δημιουργία πλατφόρμας επικοινωνίας των Αποδήμων  από την ΠΙΝ και τη σύσταση Επιτροπής από τους ομογενειακούς φορείς που θα αναλάβει τη δημιουργία βάσης δεδομένων με καταγραφή όλων των φορέων των Επτανησίων.

Ε)Τη συμβολή και τεχνική υποστήριξη, από την ΠΙΝ και τους δήμους, των Οργανώσεων των Αποδήμων σε προγράμματα κοινωνικής οικονομίας

ΣΤ) Τη συγκρότηση προσωρινής Επιτροπής με στόχο τη δημιουργία- σύσταση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Επτανησίων. Η προσωρινή Επιτροπή αποτελείται από
Tον Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, Βασίλειο Ματαράγκα, (ΗΠΑ), τον Γ.Γ. Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «ΟΔΥΣΣΕΥΣ», Κωνσταντίνο Βαγγελάτο (ΗΠΑ), το μέλος του Συλλόγου Νέας Υόρκης «ΚΕΦΑΛΟΣ» Άγγελο Ρουχωτά (ΗΠΑ), τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κεφαλλήνων «Ο ΑΙΝΟΣ» Σωτήριο Αντύπα, (Μόντρεαλ Καναδά), το μέλος του Συλλόγου Κεφαλλήνων «Ο ΑΙΝΟΣ», Νίκο Σπαθή, (Μόντρεαλ Καναδά), τον Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μαλάουι κ.κ. Ιωάννη (Αφρική), τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας Γεράσιμο Κλωνή, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κεφαλονίτικων και Ιθακησίων Σωματείων «ΟΚΙΣ», Γεώργιο Μιχαλάτο και τον Πρόεδρο Επτανησιακής Συνομοσπονδίας και Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής Ι.Καποδίστριας,(ΟΣΚΑ), Ιωάννη Παργινό  (Αθήνα).

Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία ευχαριστεί και συγχαίρει για τη διοργάνωση και υλοποίηση  όλους τους συντελεστές και συνδιοργανωτές του Συνεδρίου, την ΠΙΝ και τον Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο, το Τμήμα Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, και εκφράζει την ευχή για την ενίσχυση της κοινής δράσης όλων των ομογενειακών οργανώσεων των Επτανησίων  εσωτερικού και  εξωτερικού,  για την επίτευξη των  κοινών  στόχων,   τη σύσφιξη των σχέσεων με τη γενέτειρα, την  υπεράσπιση  και  τη στήριξη ώστε   να τεθούν στέρεες βάσεις ανάπτυξης των νησιών μας  σε όλους τους τομείς, με την ελπίδα  το αύριο της Νεολαίας μας να είναι καλύτερο και πιο αισιόδοξο από το σήμερα! Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία θα συμβάλλει ουσιαστικά σε κάθε δράση που θα στοχεύει  την ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ!

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

            ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ                                                ΑΝΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *