Η Ημερίδα για την Λιμνοθάλασσα της Λευκάδας

Η Ημερίδα για την Λιμνοθάλασσα της Λευκάδας

Ρεπορτάζ: Ν. ΓΑΖΗΣ

Έγινε το Σάββατο (5-5-2018) στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας η Ημερίδα με θέμα “Η Λιμνοθάλασσα της Λευκάδας, παρελθόν, παρόν, μέλλον” που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Ι. Ν., ο Δήμος Λευκάδας, το Πνευματικό Κέντρο και η Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών, με την υποστήριξη της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας.

Στην Ημερίδα της οποίας συντονιστής ήταν ο ιχθυολόγος-υπάλληλος του Δήμου Λευκάδας κ. Άγγελος Παπαδόπουλος, συμμετείχαν και μίλησαν διακεκριμένοι επιστήμονες-ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο φιλόλογος καθηγητής κ. Τσερές που προέβαλλε την διαδρομή και την εξέλιξη της Λιμνοθάλασσας και του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου δια μέσου των αιώνων, ο διδάκτωρ οικονομικών και πρώην βουλευτής κ. Ξ. Βεργίνης που αναφέρθηκε στην παραγωγή της σε αλιεύματα κατά τις περασμένες δεκαετίες και στην προσπάθεια προώθησης στην αγορά ποιοτικού τυποποιημένου αυγοτάραχου, που τελικά διακόπηκε άδικα και άδοξα, ενώ χαρακτήρισε την λιμνοθάλασσα σαν περιοχή ευρύτερου ενδιαφέροντος, που πρέπει και μπορεί να αναπτυχθεί συνδέοντας τις τρεις όμορες περιφέρειες της περιοχής μας κι όχι σαν μια περιοχή στα στενά τοπικά πλαίσια της Λευκάδας. Κατέθεσε τεκμηριωμένες προτάσεις  για να επανέλθει η λιμνοθάλασσα στην σύγχρονη παραγωγική διαδικασία ποιοτικών προϊόντων με σεβασμό στο περιβάλλον, προσδιορίζοντας μάλιστα και τον τρόπο εξεύρεσης των κατάλληλων χρηματοδοτικών πηγών.

Η Ημερίδα για την Λιμνοθάλασσα της Λευκάδας

Παρά το ενδιαφέρον της Ημερίδας, δεν μπορούμε να πούμε πως η προσέλευση του ακροατηρίου ήταν ικανοποιητική…

Οι φιλοξενούμενοι πανεπιστημιακοί, ιχθυολόγοι, πολ. μηχανικοί και διαχειριστές άλλων ιχθυότοπων και υγρότοπων της πατρίδας μας, κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις και εμπειρίες για την αειφόρο ανάπτυξη που ταιριάζει στην συγκεκριμένη περιοχή (που είναι Νατούρα), καθώς και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να προστατευθεί αυτό το σπάνιας ομορφιάς περιβάλλον.

Η Ημερίδα για την Λιμνοθάλασσα της Λευκάδας

Εδώ οι τρεις βασικές αρχές στις οποίες κατέληξε η ημερίδα

Υ.Γ: Ένα μεγάλο ζήτημα πάντως που βασανίζει πολλούς σκεπτόμενους Λευκαδίτες, αποφεύχθηκε τεχνηέντως να αναφερθεί: Ποιος τελικά φταίει που η λιμνοθάλασσα και τα ιχθυοτροφεία της έχουν εγκαταλειφθεί κι από πηγή μεγάλου πλούτου που ήταν πριν από πενήντα-εξήντα χρόνια κατάντησε σήμερα λεία κλεφτών και πηγή οικονομικής ζημιάς του Δήμου (και των δημοτών) βεβαίως;

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ απ΄ την εκδήλωση:

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *