Εγκαινιάστηκε η Έκθεση Χαρτών της Λευκάδας στην Αίθουσα Τέχνης

Μια πολύ σημαντική έκθεση άνοιξε τις πύλες της την Πέμπτη 18-5-2017 το βράδυ στην Αίθουσα Τέχνης “Θεόδωρος Στάμος” στην πλατεία Μαρκά, στη Λευκάδα. Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας και η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με την συνεργασία του Εργαστηρίου Χαρτογραφίας και Γεωγραφικής Ανάλυσης  ΑΠΘ, συμμετέχοντας στους εορτασμούς για την επέτειο των 153 χρόνων από την Ένωση των Επτανήσων, οργάνωσαν την έκθεση 12 χαρτών +2 της σημαντικής Τρικογλείου Βιβλιοθήκης που απεικονίζουν τη Λευκάδα καλύπτοντας μερικούς αιώνες ιστορίας πριν την Ένωση.

Πρόκειται για χάρτες -ή αποσπάσματα χαρτών με τη Λευκάδα- από τον 2ο μ.Χ. αιώνα μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα με την Λευκάδα να βρίσκεται στην παραμεθόριο του Ελληνικού κράτους για τρεις περίπου γενιές (1832-1912) από την χάραξη των πρώτων συνόρων.

Οι περισσότεροι χάρτες είναι Αυστριακής κατασκευής, παρότι τον 19 αιώνα η Ελλάδα ήταν πιο κοντά στην Γαλλία και την Αγγλία, λόγω της επίδρασης των ισχυρών Ελλήνων κατοίκων της (Αυστριακής τότε) Τεργέστης, όπως εξήγησε ο κ. καθηγητής.

Την εισαγωγή της εκδήλωσης έκανε η Δανάη Γιαννουλάτου και στην συνέχεια ο δήμαρχος και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές του Αριστοτελείου. Περισσότερα για την δημιουργία των εκθεμάτων πως φθάσαμε στην έκθεση είπε ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Ευάγγελος Λιβιεράτος.

Ο ομότιμος καθηγητής κ. Λιβιεράτος

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε ο πίνακας ενός Γάλλου που δείχνει τις ετήσιες εισαγωγές-εξαγωγές της Λευκάδας στο τέλος του 18ου αιώνα και που η αξία των εξαγωγών είναι υπερτριπλάσια των εισαγωγών, κάτι βέβαια που δείχνει την εύρωστη τοπική οικονομία εκείνης της εποχής, (σε αντίθεση με το σήμερα).

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 31 Μαΐου.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *