Η απονομή των βραβείων του 2ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού

1dsc_0091

Το 1ο βραβείο στην αγρότισσα Κατερίνα Μακρή απ΄την Πρέβεζα…

Έγινε το Σάββατο (3 Δεκεμβρίου 2016) το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας η απονομή των βραβείων και των επαίνων για τον 2ο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό που προκήρυξαν το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λευκάδας και η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που τείνει να καθιερωθεί κι αυτό εκτιμούμε ότι θα είναι μια σημαντική υπόθεση για τον τόπο μας και για την ποίηση. Βέβαια μάλλον θα χρειαστεί κάποιες βελτιώσεις, όμως γι αυτά θα πούμε παρακάτω…

Επτά ποιήτριες και μόλις δυο ποιητές πήραν τελικά (ή μοιράστηκαν) τα τρία βραβεία και τους τρεις επαίνους που προβλέπονταν απ΄ τον διαγωνισμό. Το ΦΟΡΤΣΑ ΛΕΥΚΑΔΑ ήταν εκεί και σας μεταφέρει με πλήρες ρεπορταζ τα τεκταινόμενα:

2dsc_0003

Το προεδρείο της εκδήλωσης (από αριστερά προς τα δεξιά) ήταν: Παρασκευή Κοψιδά Βρεττού- πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας, Αντώνης Φωστιέρης- ποιητής- εκδότης του περιοδικού “Η Λέξη” και Σπύρος Αρβανίτης -αντιπρόεδρος του Π. Κ.

3dsc_0004

Η αίθουσα εκδηλώσεων του Π.Κ. ήταν σχεδόν γεμάτη…

4dsc_0025

Απ΄τις καλύτερες στιγμές της εκδήλωσης ήταν η εμφάνιση της Αγιομαυρίτικης Παρέας…

5dsc_0039

Είδαμε ένα βιογραφικό φιλμάκι για τον μοναδικό “ξένο” του προεδρείου, τον ποιητή κ. Φωστιέρη…

6-%ce%bc%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%ae-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%b1

Και τώρα οι ποιήτριες κι οι ποιητές των βραβείων και των επαίνων: Το 1ο βραβείο στην Κατερίνα Μακρή, αγρότισσα που γεννήθηκε στον Νομό Πρέβεζας, τελείωσε το Γυμνάσιο του Λούρου και σήμερα ζει στον Αλμυρό Βόλου, για το ποίημα “Οίκος Ευγηρίας“…

7-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%b1-%ce%bc%cf%89%cf%81%ce%b1%ce%90%cf%84%ce%b7

Σταματία Μωραϊτη καθηγήτρια φιλολογίας απ΄ τον Βόλο: Μοιράστηκε το 2ο βραβείο με την Ζαχαρούλα Καλλιαντζή

8-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%82

Σταμάτης Πορτελάνος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Μοιράστηκε το 3ο βραβείο με την Ελένη Αντωνίου-Κωνσταντίνου…

10-%ce%b5%ce%bb%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%88%ce%b1

Ελένη Γράψα από Λευκάδα. Μοιράστηκε τον 2ο Έπαινο με την Ελένη Σεργίου

           9-%ce%b5%ce%bb%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%cf%83%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%af%ce%bf%cf%85

Ελένη Σεργίου. Μοιράστηκε τον 2ο έπαινο με την Ελένη Γράψα…  

11-%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%ad%ce%bb%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%b4%ce%b7%ce%bc-%cf%83

Ελευθερία Αγγέλη από Πρέβεζα. Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος  με αντικείμενο τον πολιτισμό, ήρθε συνοδεύοντας την πρώτη νικήτρια του Διαγωνισμού….

12-%ce%ba%ce%b9-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%85%cf%86%ce%b5%ce%b4%ce%ac%ce%ba%ce%b9Κι ένας μικρός και λιτός μπουφές στην έξοδο…

*****

Οι υπόλοιποι εκ των βραβευθέντων δεν κατάφεραν να παρευρεθούν και τα τιμητικά έγγραφα θα τους αποσταλούν…

Οπότε ας δούμε την συνολική κατανομή βραβείων και επαίνων:

ΒΡΑΒΕΙΑ:

1ο βραβείο: Κατερίνα Μακρή (ψευδώνυμο: Πρωτοβρόχι») για το ποίημα «Οίκος Ευγηρίας».

2ο βραβείο: Μοιράστηκε στις:

Ζαχαρούλα Καλλιαντζή (ψευδώνυμο: Μιγκέ) για το ποίημα «Εκ γενετής οφειλή»

και Σταματία Μωραΐτη (ψευδώνυμο: Λιμνία  για το ποίημα «Ορθογραφία των συναισθημάτων».

3ο βραβείο: Μοιράστηκε στους:

 Σταμάτη Πορτελάνο (ψευδώνυμο: Στοχαστικός) για το ποίημα «Ο πρώτος στίχος»

και Ελένη Αντωνίου-Κωνσταντίνου (ψευδώνυμο: Ερατώ)  για το ποίημα «Μπαλάντα για μι’ αγάπη που δεν πρόλαβα να ζήσω».

ΕΠΑΙΝΟΙ:

1ο Έπαινος: Νίκος Περδίκης (ψευδώνυμο: Λύκος παραβάτης») για το ποίημα «Σε μια Βεατρίκη».

2ος Έπαινος: Μοιράστηκε στις:

Ειρήνη Γράψα (ψευδώνυμο: Λέοναρντ) για το ποίημα «Ελεγεία»

 και Ελένη Σεργίου (ψευδώνυμο Ωραία Ελένη)  για το ποίημα «Πάλι πάλη».

3ος Έπαινος: Αθανασία Καραγιάννη (ψευδώνυμο: Μπακίρι») για το ποίημα «Ιδιοτέλεια».

*****

Όπως προείπαμε, θεωρούμε χρήσιμο -για να μην πούμε απαραίτητο- να μεταφέρουμε κάποια σχόλια σχετικά μ΄ αυτή την εκδήλωση,  που συλλέξαμε απ΄τους παρευρισκόμενους συμπατριώτες μας, αν θέλουμε ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποίησης της Λευκάδας να βελτωθεί και να καθιερωθεί σαν μια σοβαρή, αξιόλογη και άρτια διαδικασία.

Πρώτα απ΄όλα χρειάζεται καλύτερη οργάνωση σε ότι αφορά τους προσκεκλημένους, ώστε να αναγράφονται στο έντυπο πρόγραμμα μόνο αυτοί που θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση. Γιατί αν είναι πολλοί οι τέσσερις απόντες στους εννιά βραβευθέντες ποιητές, τι να πει κανείς για τους τέσσερις απόντες σε σύνολο επτά, των διακεκριμένων προσώπων που αναφέρονταν στο πρόγραμμα ότι θα χαιρετίσουν ή ότι θα μιλήσουν; Και αν οι ποιητές ήταν δεδομένοι και δεν ήταν δυνατόν να αντικατασταθούν στην περίπτωση που κάποιοι αδυνατούσαν να έρθουν, οι ομιλητές άνετα θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από άλλους ή απλά να μην αναφέρονται στο έντυπο του προγράμματος! Και βέβαια το μικρό και λιτό δίφυλλο πρόγραμμα, να τυπώνεται μόνο αφού επιβεβαιωθούν οι παρουσίες των χαιρετιζόντων και των ομιλητών. Οπότε απουσία σ΄ αυτούς, για πραγματικά έκτακτο κώλυμμα της τελευταίας στιγμής, λογικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει πάνω από μια…

Ας δούμε όμως το “απουσιολόγιο” των διακεκριμένων για να καταλάβουν όλοι τι εννοούμε: Από τους τρεις λοιπόν που αναγράφονταν πως θα απηύθυναν χαιρετισμό (στο έντυπο του προγράμματος), παρευρέθηκε μόνο ο αντιπρόεδρος του Π.Κ. κ. Αρβανίτης κι απουσίαζε ο δήμαρχος και πρόεδρος του Π.Κ. κ. Δρακονταειδής, καθώς κι ο πρόεδρος της (συνδιοργανώτριας) Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών κ. Κώστας Καρούσος. Και απ΄τους τέσσερις ομιλητές-μέλη της κριτικής επιτροπής παρευρέθηκαν μόνο η κα Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού κι ο ποιητής κ. Αντώνης Φωστιέρης, εκδότης του περιοδικού “Η Λέξη”, ενώ απουσίαζαν ο κ. Παύλος Ναθαναήλ λογοτέχνης και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών κι ο κ. Κώστας Κρεμμύδας ποιητής και εκδότης του περιοδικού “Μανδραγόρας”.

Παρά τις απουσίες τόσων πολλών χαιρετιζόντων και ομιλητών όμως, οι δυο ομιλίες που τελικά έγιναν ξεπέρασαν σε διάρκεια κατά πολύ το χρόνο όλων των υπολοίπων φάσεων της εκδήλωσης. Και ασφαλώς είναι τουλάχιστον παράδοξο σε μια εκδήλωση  συνολικής διάρκειας δυο ωρών και 45 λεπτών, να καταναλώνονται οι δυο ώρες σε (δυο) ομιλίες και τα 45 λεπτά σε όλα τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανομένων των βραβεύσεων, των απαγγελιών και της Αγιομαυρίτικης Παρέας! Και βέβαια είναι απολύτως φυσικό να σημειώνονται τότε και …πρόωρες διαρροές!

Κάτι άλλο που προξένησε απορίες σε αρκετούς, ήταν γιατί η Αγιομαυρίτικη Παρέα εμφανίστηκε τόσο νωρίς κι όχι στο τέλος της εκδήλωσης, όπως αναγράφονταν στο έντυπο πρόγραμμα;

Ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ με στιγμιότυπα της εκδήλωσης και κυρίως με τις βραβεύσεις όλων των παρόντων ποιητών.

 

 

 

                

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *