Σύνδεσμος Φιλολόγων: Προσεχώς παρουσίαση βιβλίου

Σύνδεσμος Φιλολόγων: Προσεχώς παρουσίαση βιβλίου

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ & ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ

Αγαπητοί φίλοι,

Σας ενημερώνουμε ότι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσουμε και θα παρουσιάσουμε στη συνάντησή μας θα είναι η νουβέλα της παιδαγωγού, φιλοσόφου, συγγραφέα και μεταφράστριας Έλλης Λαμπρίδη:  «Καπνός ήταν…» (επιμ.-κείμενα Γιολάντα Χατζή, εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2019).

Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

Στη νουβέλα της Έλλης Λαμπρίδη “Καπνός ήταν…” περιγράφεται η γνωριμία της με τον Νίκο Καζαντζάκη το 1918 στη Ζυρίχη, η αρχή και η εξέλιξη του αισθηματικού τους δεσμού και οι περιηγήσεις τους σε διάφορα μέρη της Ελβετίας μέχρι τον αποχωρισμό τους.
“Καπνός ήταν…” είναι οι στιγμές που η συγγραφέας έζησε στα είκοσί της χρόνια και άλλες που φαντασιώθηκε σε ονειρικές παραισθήσεις ή σε νυχτερινούς εφιάλτες, ανιχνεύοντας το εσωτερικό οικοδόμημα της προσωπικότητάς της αλλά και του Νίκου Καζαντζάκη, που ήταν και παρέμεινε παρών σε όλη τη διάρκεια της ζωής της.
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου η Γιολάντα Χατζή, ανατρέχοντας στα αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Νίκου Καζαντζάκη, στα γράμματα προς τους φίλους του, στα κείμενα της Ελένης Καζαντζάκη και στην αλληλογραφία της Έλλης Λαμπρίδη με τη μητέρα της και τις φίλες της, περιγράφει τις διαδρομές τους στα ελβετικά βουνά, τη διαμονή τους στα διάφορα χωριά, τι ς σκέψεις και τα συναισθήματά τους, συνθέτοντας με τον τρόπο αυτό το οδοιπορικό της σχέσης τους.

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν και στην αλληλογραφία της Έλλης Λαμπρίδη και του Νίκου Καζαντζάκη, στο βιβλίο: Αλληλογραφία με τη Μουντίτα: Νίκος Κζαντζάκης-Έλλη Λαμπρίδη 1927-1957, επιμ. Γιολάντα Χατζή, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), Αθήνα 2018)

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η αλληλογραφία της Έλλης Λαμπρίδη με τον Νίκο Καζαντζάκη είναι ένας μακροχρόνιος διάλογος ανάμεσα σε δύο εξέχουσες φυσιογνωμίες της ελληνικής διανόησης. Είναι συγχρόνως ένας διάλογος ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που αγαπήθηκαν, ένιωσαν βαθιά φιλία ο ένας για τον άλλο και είχαν στενή σχέση και πνευματική επικοινωνία. Το ευρύ χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι επιστολές που έχουμε στα χέρια μας (1927-1957) φωτίζει τη ζωή τους, τη σχέση τους, την πορεία τους, τις συνθήκες παραγωγής του δημιουργικού τους έργου. Συγχρόνως αποκαλύπτει τη διαρκή επαφή τους με τα πνευματικά, καλλιτεχνικά και ιδεολογικά κινήματα, καθώς τόσο ο Καζαντζάκης όσο και η Λαμπρίδη είχαν σε όλη τους τη ζωή έντονη παρουσία σε ό,τι συνέβαινε στην εποχή τους».

Η ημερομηνία και ο χώρος πραγματοποίησης της εκδήλωσης θα ανακοινωθούν προσεχώς.

                   Η Πρόεδρος                                                      Η Γενική Γραμματέας

Δρ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού                                     Κατερίνα Ροντογιάννη

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *