Η δυναμική και τριμέτωπη επίθεση της Μαριάννας Καρφάκη στο Δ. Συμβούλιο

Η εικόνα των λίγων δημοτικών συμβούλων που βρίσκονταν στα έδρανα της Αντιπολίτευσης κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής (17-3-17) φαίνεται πως ερέθισαν την επικεφαλή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κα Μαριάννα Καρφάκη, η οποία πήρε το παιγνίδι πάνω της και σχεδόν μονοπώλησε την «αντιπολίτευση» της ημέρας με μια τριμέτωπη  δυναμική παρέμβαση: Έθεσε στη δημοτική Αρχή και στο  Σώμα τα τρία σημαντικότερα ζητήματα της επικαιρότητας, ανεβάζοντας έτσι το θερμόμετρο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το πρώτο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ήταν το ζήτημα του νέου Νοσοκομείου, που προέκυψε ξαφνικά εξ αιτίας της συνέντευξης του διοικητή (του παλιού Νοσοκομείου) στο ραδιόφωνο του Πρίσμα, αλλά και των «περίεργων» σχετικών δηλώσεων του Γ.Γ. Υγείας. Το δεύτερο είχε να κάνει με την παραίτηση (από δημοτικός σύμβουλος) του βουλευτή Θανάση Καββαδά, σε συνδυασμό με την απουσία της νέας δημοτικής συμβούλου που τον αντικαθιστά και το τρίτο αφορούσε τον «σεισμόπληκτο» δρόμο στην Λαγκάδα, για τον οποίο υπήρξε τελευταία κινητικότητα και αποτέλεσμα (χρηματοδότηση), μόνο μετά την κινητοποίηση των κατοίκων των Σφακιωτών.

Είπε λοιπόν η επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατά την φάση των ερωτήσεων-ανακοινώσεων της συνεδρίασης:

«Θέλω να αναφερθώ σε κάτι που διάβασα στα μίντια αυτές τις μέρες και που αφορά το νοσοκομείο της Λευκάδας. Είδαμε κάποιες ανακοινώσεις που είναι πολύ ανησυχητικές νομίζω για τον κόσμο της Λευκάδας, οι οποίες βάζουν δυναμίτη στα θεμέλια του τουρισμού μας και στον νομό μας. Διαβάσαμε ότι ο διοικητής του Νοσοκομείου Λευκάδας, του οποίου το όνομα εγώ άκουσα για πρώτη φορά, αμφισβητεί την αναγκαιότητα να γίνει έτοιμο Νοσοκομείο στη Λευκάδα. Και μάλιστα μιλάει στο ραδιόφωνο και λέει γιατί να μην γίνει στο Άκτιο, στην πατρίδα του, εκεί που δούλευε τόσα χρόνια. Και συνεχίζει -κι αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλιώς θα το σταματάγαμε εδώ- συνεχίζει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας και λέει τι το θέλει η Λευκάδα ένα νοσοκομείο 120 κλινών; Άρα ο καπνός ο προηγούμενος του διοικητή, δεν είναι χωρίς φωτιά.

Και λέω λοιπόν εγώ τώρα ότι έχουμε υποχρέωση σαν Δημοτικό Συμβούλιο, σαν πολίτες της Λευκάδας, να σταματήσουμε αυτή την κουβέντα εδώ και με πολύ έντονο τρόπο…

Όταν λέγαμε Άκτιο ή Λευκάδα, το Άκτιο δεν υπήρχε, δεν είχε ούτε οικόπεδο, ούτε μελέτη να το φτιάξει, οπότε τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απλά θα πηγαίνανε πίσω. Πως συμβαδίζει λοιπόν, ένας Πρεβεζάνος που δεν ξέρω με τι αξιολόγηση έγινε διοικητής Λευκάδας, αλλά νομίζω πως πρώτο και κύριο είναι ν΄ αγαπάς τον τόπο σου και την δουλειά που κάνεις να την τιμάς. Πως γίνεται λοιπόν με ένα τελειωμένο, έτοιμο έργο, απ΄ τη στιγμή που η κεντρική κυβέρνηση λέει ότι στηρίζει το έργο με τον νοσοκομειακό του εξοπλισμό και φωτογραφίζεται εδώ ο υπουργός υγείας, πως γίνεται κάποιοι να παίρνουν  την αντίθετη άποψη;

Νομίζω πως το δημοτικό συμβούλιο σε μια άλλη συνεδρίαση, ή και σήμερα αν θέλετε, πρέπει να τοποθετηθεί σ΄ αυτό το θέμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα σοβαρό.

Δεύτερο θέμα η παραίτηση του Θανάση Καββαδά:

Θεωρώ πως η ψήφος που μας έδωσαν οι πολίτες της Λευκάδας προς την κατεύθυνση να γίνουμε δημοτικοί σύμβουλοι είναι ιερή και δύσκολη. Είναι πιο δύσκολο να γίνεσαι δημοτικός σύμβουλος -γιατί εκλέγεσαι ανάμεσα από πολλούς- από το να γίνεσαι βουλευτής. Το πρώτιστο καθήκον ενός βουλευτή είναι να εκπροσωπεί την κοινωνία των πολιτών που τον έστειλαν στη Βουλή. Αυτό το καθήκον θεωρώ πως είναι απόλυτα συμβατό με τη θέση του δημοτικού συμβούλου, που είναι μοναδικό καθήκον. Ο βουλευτής έχει και άλλα καθήκοντα, έχει τη Βουλή και το κόμμα του. Γι αυτό θα σταθώ λίγο στην δήλωση παραίτησης του Θανάση Καββαδά σαν δημοτικός σύμβουλος και σαν πολίτης και θα πω πως έπρεπε να λείπει τουλάχιστον το τριτεύον καθήκον στην ανακοίνωση, ότι είναι πρόεδρος στις διάφορες επιτροπές του κόμματός του.

Πάντως η παραίτησή του είναι καλύτερη από την κατάσταση που βλέπουμε σήμερα εδώ, τα έδρανα να είναι άδεια. (Σ.Σ, Από την παράταξη στην οποία ανήκει η κα Σκιαδά στην αίθουσα υπήρχε μόνο ο επικεφαλής της Βασίλης Αραβανής). Η παράταξή μας είμαστε και σχεδόν κανένας άλλος. Εννοείται ότι αναφέρομαι στην αντιπολίτευση γιατί εμείς είμαστε λιγότεροι και δεν μπορούμε να σηκώνουμε στους ώμους μας όλη αυτή την ιστορία. Η κυρία Σκιαδά η οποία μας είπατε ότι ορκίστηκε, δεν όφειλε σήμερα από σεβασμό στο Δ.Σ. τουλάχιστον την πρώτη της παρουσία ένα γραπτό κείμενο, και όχι ν΄ ακούμε την υπόθεση του προέδρου ότι « κάποια δουλειά θα τις έτυχε»; Αυτό εμένα με προσβάλει σαν δημοτικό σύμβουλο. Και δεν είναι προσωπικό το ζήτημα, είναι ζήτημα του δημοτικού συμβουλίου…».

Σαν τρίτο (και τελευταίο) θέμα η κα Καρφάκη ανέφερε το θέμα της Λαγκάδας λέγοντας πως καλές είναι οι κινητοποιήσεις, αλλά αν δεν έπαιρνε την απόφαση ο δήμαρχος να την κυνηγήσει μετά την πίεση των κατοίκων, δεν θα έφθανε στη χρηματοδότηση. Και διευκρίνισε πως αντίθετα μ΄ αυτό που γράφτηκε, η ίδια δεν είναι έμπειρη σ΄ αυτού του είδους τα έργα και ξεκαθάρισε πως ουδέποτε μίλησε για κόστος της συγκεκριμένης μελέτης αξίας πενήντα χιλιάδων ευρώ…

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο επικεφαλής και μοναδικός  παρών απ΄ την παράταξή του κ. Βασίλης Αραβανής, ο οποίος με εμφανή την σύγχυση απ΄ τις αναφορές της κας Καρφάκη για τον παραιτηθέντα κ. Θ.  Καββαδά και για την απούσα κα Σκιαδά, επιβεβαίωσε κι ο ίδιος τον φόρτο εργασίας του βουλευτή και υπεραμύνθηκε της παραίτησής του. Διευκρίνισε πως το θέμα είχε συζητηθεί στην παράταξη ενώ δικαιολόγησε και την απουσία της  αντικαταστάτριάς του. Μετά ανακοίνωσε πως με την σύμφωνη γνώμη όλων των μελών της παράταξης, αντικαταστάτης του σε περίπτωση απουσίας του στο Δ. Σ. ορίζεται ο κ. Ζουριδάκης. Και συνέχισε επιτιθέμενος στα τοπικά μέσα για άρθρο (μας) που αφορούσε την παραίτηση του βουλευτή (και για το οποίο θα υπάρξει ξεχωριστή απάντηση).

Ο δήμαρχος που πήρε αργότερα τον λόγο απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στην συνέντευξη του διοικητή του Νοσοκομείου και περιορίστηκε να πει ότι η Δημοτική Αρχή πίεσε προς την κατεύθυνση να εκτελεστεί το έργο ανέγερσης του Νοσοκομείου, το οποίο και εκτελείται κανονικά. Υποστήριξε πως είναι λάθος και ψέματα αυτά που γράφονται από διάφορους, ότι δήθεν ο Διοικητής αμφισβητεί το Νοσοκομείο, καθώς κι αυτός μαζί με την Δημοτική Αρχή έδωσε μάχη για να τοποθετηθεί ο αξονικός τομογράφος και σε μικρότερο βαθμό έδωσε μάχη για να ενταχθεί και το κόστος των δικτύων που δεν είχαν ενταχθεί.  Τώρα το πως μπορεί να είναι ψέματα αυτά που είναι καταγεγραμμένα ζωντανά στο ηχητικό του δημοσιεύματος της συνέντευξης, αυτό δεν το εξήγησε.

Τέλος είπε ότι όσα είπε ο Διοικητής της ΥΠΕ(;) κ. Νικολόπουλος διαψεύστηκαν απ΄ το υπουργείο και υποστήριξε πως απ΄ αυτή την δήλωση ξεκίνησε το όλο θέμα για τα Μ.Μ.Ε.,  τα οποία με την βοήθεια κάποιων θυμήθηκαν ξαφνικά τη Λευκάδα…

Ο Παρατηρητής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *