Ο Ελλομένος πληρώνει τελικά το Κοινωνικό Τιμολόγιο στην ύδρευση!

αρχική

Λίγα (μόλις 6) και καυτά τα θέματα που συζητήθηκαν στις (δυο) συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής 21-11-2014. Μεταξύ των πέντε θεμάτων της πρώτης (υπ. αριθ. 25η/2014) συνεδρίασης κυριάρχησε το πώτο με τίτλο:”Απόφαση Δ.Σ. για εξορθολογισμό τιμολογίων ύδρευσης του Δήμου Λευκάδας”, που κύριος σκοπός του ήταν η εξασφάλιση πόρων ώστε να εγκριθεί (από την αποκεντρωμένη διοίκηση) και να εφαρμοστεί το Κοινωνικό Τιμολόγιο. Και με την ευκαιρία επιχειρήθηκαν και κάποιες γενικότερες μεταβολές στο (ανομοιογενές όντως) ισχύον τιμολόγιο της ύδρευσης, δια των οποίων κάπου έγιναν ανεπαίσθητες έως ασήμαντες  μειώσεις και κάπου αλλού έγιναν περισσότερες και πολύ πιο σημαντικές αυξήσεις. Η δεύτερη συνεδρίαση (υπ’  αριθμ. 26η/2014) που ήταν συνέχεια της πρώτης, είχε σαν μοναδικό θέμα της την ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Λευκάδας για το οικονομικό έτος 2015.

Με το νέο “εξορθολογισμένο”, όπως χαρακτηρίζονταν,  τιμολόγιο που εισηγήθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Σέρβος,  έγινε μια απόπειρα να εξασφαλιστεί το απαραίτητο κονδύλι που προϋπολογίστηκε ότι θα κοστίσει το κοινωνικό τιμολόγιο. Μόνο που οι όποιοι υπολογισμοί έγιναν με απίστευτη προχειρότητα και είναι μονόπλευρα προσανανοτισμένο προς την μόνιμη …”παχιά αγελάδα” του πρώην δήμου Ελλομένου, με αποτέλεσμα να είναι αυτή η Δημοτική Ενότητα εκείνη που τελικά θα πληρώσει αποκλειστικά το μάρμαρο! Βέβαια η τιμή της ύδρευσης σ’ εκείνη την περιοχή είναι όντως σημαντικά χαμηλότερη απ΄την τιμή στις ορεινές Δημοτικές Ενότητες ή στην πόλη, όμως αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το ισχύον μέχρι τώρα τιμολόγιο δεν προέκυψε αυθαίρετα αλλά ήταν συνέχεια αυτού που είχαν καθορίσει οι Καποδιστριακοί Δήμοι, ενώ είχε διαμορφωθεί κυρίως από την ύπαρξη ή όχι και την αυτάρκεια νερού στην κάθε περιοχή και από το κόστος που συνεπάγονταν η συμπλήρωσή του από το δίκτυο του Λούρου.

Τούτων δοθέντων, υπήρξαν δυο κυρίως απόψεις, για το πως πρέπει να πορευθεί σ’ αυτό το ζήτημα ο ενιαίος Καλλικρατικός Δήμος Λευκάδας:

Η πρώτη άποψη που κατετέθηκε και υποστηρίχθηκε από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που προέρχονταν απ΄τις Δημοτικές Ενότητες με το υψηλότερο ισχύον τιμολόγιο (ορεινοί πρωην δήμοι και πόλη) και συγκεκριμένα από τον αντιδήμαρχο Σφακιωτών Γιώργο Κούρτη, από τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Καρυάς Στάθη Βλάχο και από κάποιους δημοτικούς συμβούλους της πόλης, ήταν πως σ’ έναν ενιαίο δήμο όπως είναι τώρα ο Καλλικρατικός Δήμος Λευκάδας, η τιμολόγηση του νερού πρέπει να είναι ενιαία σε όλες τις Δημοτικές του Ενότητες.

Η δεύτερη άποψη που υποστηρίχθηκε κυρίως από δυο Ελλομενίτες-μέλη του Δ.Σ., τον τοπικό αντιδήμαρχο Πάνο Γαζή και τον Ηλία Κοντογεώργη, αλλά και από σχεδόν όλους τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων της περιοχής που παρευρίσκονταν στην αίθουσα, ήταν πως δεν είναι δίκαιο να αγνοηθούν και ακόμα περισσότερο ν΄ανατραπούν οι ιδιαιτερότητες στις οποίες οφείλεται η δικαιολογημένη ανομοιογένεια στις τιμές του νερού κι ούτε είναι σωστό στην δύσκολη συγκυρία που ζούμε να αντιμετωπισθεί αποκλειστικά ο Ελλομένος με μια ακόμη μεροληπτική συμπεριφορά. Και συνεπείς μ’ αυτή τους την άποψη, δεν ενέκριναν την εισήγηση ψηφίζοντας λευκό (όπως μπορείτε να τους δείτε στην τελευταία φωτογραφία του ένθετου φωτορεπορτάζ με αριθ. 10). Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι δυο άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας στην ΔΕ Ελλομένου, ο Γιώργος Φίλιππας και ο Βαγγέλης Θερμός -λόγω κομματικότητας ή ευρισκόμενοι σε αναμονή ίσως- συντάχθηκαν με την πλευρά της εισήγησης…

Το ερώτημα ποια απ΄τις δυο θέσεις είναι η σωστή και ποια η λαθεμένη, νομίζω πως είναι εξαιρετικά δύσκολο ν΄ απαντηθεί. Αν μάλιστα θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, έχουν και οι δύο απόψεις δίκιο. Το ζήτημα αυτό νομίζω πως χρειάζεται βαθύτερη και πιο διεξοδική ανάλυση, οπότε νομίζω πως πρέπει να αποτελέσει το θέμα ενός αυτοτελούς άρθρου. Οπότε ας το αφήσουμε προς το παρόν.

Φοβάμαι όμως πως είναι λάθος να “πετροβολούμε” όσους αντιτάχτηκαν στην λογική της (πρόωρης ή άμεσης αν το προτιμάτε) ισότητας στην τιμολόγηση και ν΄αποδίδουμε -μάλλον ελαφρά τη καρδία- την τοποθέτησή τους σε παλαιοκομματικές αντιλήψεις και πελατειακές σχέσεις με τους ψηφοφόρους της περιοχής τους. Από όσο αντιλαμβάνομαι γενικότερα τα πράγματα άλλωστε και με βάση το δείγμα γραφής που έχουν δώσει μέχρι τώρα οι συγκεκριμένοι (εντός και εκτός της αίθουσας), μάλλον είναι οι τελευταίοι που θα μπορούσαν να κατηγορηθούν τόσο για ψηφοθηρικό καιροσκοπισμό όσο και για κομματισμό (με πρόθεμα τις λέξεις παλαιό ή νέο)…

Ας επανέλθουμε όμως στα τεκταινόμενα των συνεδριάσεων του Δ. Σ. και να πούμε πως απ΄τις μεταβολές που περιελάμβανε η εισήγηση θεωρούμε σωστή την ενοποίηση του παγίου της ύδρευσης στα 6 ευρώ για τις κατοικίες και στα 10 ευρώ για τους επαγγελματίες, αλλά νομίζουμε πως είναι λάθος -για να μην πούμε πως είναι εκ του πονηρού- η αλλοπρόσαλλη και πολλαπλή κλιμάκωση της τιμής ανά ποσότητα νερού σε κάθε Δημοτική Ενότητα, της οποίας ο πιθανότερος σκοπός θεωρούμε πως είναι να συγκαλύπτει τις αυξήσεις… Θεωρούμε πως τρεις όλες κι όλες κατηγορίες, η βασική, η αυξημένη και η υπεραυξημένη θα ήταν αρκετές για μια λογική και δίκαιη τιμολόγηση, ενώ δυο κατηγορίες ως προς το είδος του καταναλωτή, η οικιακή και η επαγγελματική θα ήταν επίσης αρκετές. Γιατί δεν κατανοούμε τον διαχωρισμό μεταξύ ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων, ούτε και την λογική της υπέρμετρης αύξησης στους μεγάλους (επαγγελματίες)  καταναλωτές, οι οποίοι μάλλον επιβαρύνονται υπέρμετρα και αντίθετα με την διεθνή επικρατούσα πρακτική (αλλά και αυτή της ΔΕΗ στη χώρα μας), που θέλει τους μεγάλους καταναλωτές να πληρώνουν αισθητά φθηνότερο τιμολόγιο…

Στην δύσκολη συγκυρία που πλήττει πολλούς συμπολίτες μας, είναι πολύ δύσκολο να μην συμφωνήσει κανείς με την δημιουργία τέτοιων υποστηρικτών θεσμών όπως είναι το κοινωνικό τιμολόγιο, σ΄ αυτό άλλωστε συμφώνησαν όλες οι δημοτικές Πρατάξεις.. Η σπουδή όμως της δημοτικής Αρχής να το φέρει βεβιασμένα, χωρίς καμιά σοβαρή προετοιμασία και χωρίς να έχουν προηγηθεί άλλες απαραίτητες κατά την άποψή μας ενέργειες, δείχνουν πως το αντιμετωπίζουν περισσότερο σαν επικοινωνιακό τερτίπι παρά σαν μια πραγματική καινοτομία βοηθείας στον συνάνθρωπο. Που με άλλα λόγια σημαίνει πως δεν θα έπρεπε να βιαστούν, αλλά έπρεπε πριν να προχωρήσουν σε άλλες ενέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ουσιαστικά αυτή την καινοτομία και μάλιστα θα της έδιναν την δυνατότητα να περιλάβει περισσότερους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας, με αρκετά υψηλότερο εισόδημα από τα …τρία ολόκληρα χιλιάρικα! Γι αυτό και θα συμφωνήσω απολύτως με την σχετική τοποθέτηση της δημοτικής συμβόλου της αντιπολίτευσης Εύας Κατωπόδη, που είπε πως από την εισήγηση του δεύτερου θέματος (σ.σ. αφορούσε την τροποποίηση του Κανονισμού Αποχέτευσης) προκύπτει ότι μόνο στην Δημοτική Ενότητα Ελλομένου, για το 2013 το συνολικό ποσόν που εισπράχθηκε αντί των 226.220 ευρώ των βεβαιωμένων λογαριασμών ύδρευσης ήταν μόλις 84.793 ευρώ, που σημαίνει πως δεν εισπράχτηκαν 141.427 ευρώ! Αυτό το ανείσπρακτο ποσό μεγαλώνει δραματικά αν του προσθέσουμε και το αντίτιμο των απλήρωτων καταναλώσεων από τις (πολλές) λαθραίες συνδέσεις. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και το πρόβλημα και στις άλλες Δημοτικές Ενότητες. Ψηφίζοντας και εφαρμόζοντας λοιπόν την εισήγηση, χωρίς πρώτα να έχουμε αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο, δεν κάνουμε τίποτε άλλο απ΄το να φορτώνουμε το επιπλέον κόστος στους σωστούς και συνεπείς καταναλωτές, αφήνοντας έξω τους κακοπληρωτές και τους κλέφτες οι οποίοι ούτε πλήρωναν ούτε θα πληρώνουν. Αυτό είναι το πρόβλημα κύριοι συνάδελφοι. Και το ίδιο το πρόβλημα είναι που μας δείχνει τη λύση του: Αν ξεκινήσουμε να αντιμετωπίσουμε πρώτα τις τεράστιες αυτές απώλειες εσόδων που διαφεύγουν, θα μπορέσουμε μετά να εφαρμόσουμε και μάλιστα κατά πολύ ενισχυμένο το κοινωνικό τιμολόγιο και είναι βέβαιο πως όχι μόνο αυξήσεις και δεν θα χρειαστούν, αλλά θα μπορούμε να κάνουμε και σημαντικές μειώσεις των τιμών στους λογαριασμούς των δημοτών!

Στο πρόβλημα της μη πληρωμής λογαριασμών και των λαθραίων συνδέσεων αναφέρθηκαν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, κυρίως της αντιπολίτευσης, όμως η δημοτική Αρχή επέμεινε στην άμεση εφαρμογή των νέων τιμολογίων όπως περιλαμβάνονταν στην εισήγηση. Έτσι το θέμα του εξορθολογισμού των τιμολογίων ύδρευσης, παρότι καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους της δημαρχιακής παράταξης, μείον τους δυο προαναφερόμενους Ελλομενίτες οι οποίοι ψήφισαν λευκό!

Το 2ο θέμα της Ημερησίας Διάταξης (για την τροποποίηση του άρθρου 11 του Κανονισμού Αποχέτευσης), επεφύλασσε ένα ακόμη “δώρο” της Δημοτικής Αρχής ειδικά προς τους Ελλομενίτες (πάλι)! Η τροποποίηση που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία -χωρίς και αυτή να ψηφιστεί από τους δύο Ελλομενίτες (Γαζή και Κοντογεώργη)- αναφέρεται στο τέλος αποχέτευσης ως εξής: “Το τέλος αυτό (σ.σ. της αποχέτευσης) εισπράττεται μέσω των λογαριασμών νερού κάθε τετραμήνου και το ύψος του καθορίζεται σε ποσοστό 75% της αξίας κατανάλωσης του νερού, ειδικά για τη Δημοτική Ενότητα Ελλομένου το ανωτέρω ποσοστό γίνεται 100%”.

Αμ πως! Με τις υγείες σας Ελλομενίτες!…

Με την ίδια μέθοδο (ψήφιση από την πλειοψηφία) πέρασαν και τα επόμενα θέματα. Το ίδιο συνέβη και στην ειδική συνεδρίαση, για τον προϋπολογισμό του 2015, όπου η αντιπολίτευση καταψήφισε την εισήγηση και αυτή ψηφίστηκε μόνο απ΄την δημαρχιακή παράταξη. Πάντως μ΄αυτά και μ΄ αυτά,  η ώρα έφθασε τρεις τα ξημερώματα μέχρι να ολοκληρωθούν οι μαραθώνιες συνεδριάσεις…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *