Αποικιακή χαβούζα το Ιόνιο λόγω των εξορύξεων

Αποικιακή χαβούζα το Ιόνιο λόγω των εξορύξεων

Η εκδήλωση ενημέρωσης & συζήτησης στο Μουσικό σχολείο για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην οικονομία και στην κοινωνία, από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου

*****

Αποικιακή χαβούζα το Ιόνιο λόγω των εξορύξεων

Αποικιακή χαβούζα το Ιόνιο και η Δυτική Μεσόγειο λόγω πετρελαίων

Με επιτυχία έγινε την Τετάρτη (27-3-19) η εκδήλωση στη Λευκάδα εναντίον των εξορύξεων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Μίλησαν αναφερόμενοι στην αφίσα επιστήμονες από την WWF, την Green Peace και ο νομικός Σταύρος Αντύπας.
Με αφοπλιστικό ρεαλισμό και με αριθμούς, περιέγραψαν τις καταστροφικές συνέπειες των εξορύξεων στο περιβάλλον,  καθώς και την οικονομική καταστροφή των κατοίκων της Λευκάδας και των άλλων παράκτιων περιοχών σε περίπτωση ατυχήματος.
Κατέρριψαν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και των πετρελαϊκών εταιρειών.
Είπαν ότι η Μεσόγειος και κυρίως το Δυτικό τμήμα της θα μετατραπεί σε ενεργειακή αποικία και χαβούζα για την Ευρώπη, ενώ οι αναπτυγμένες χώρες προχωρούν σε καθαρή ενέργεια. Με άλλα λόγια θα γίνουμε η Νιγηρία της Ευρώπης. Κατήγγειλαν ότι υπάρχει σχεδιασμός από την κυβέρνηση για διοχέτευση του τουρισμού στο Αιγαίο, ενώ το Ιόνιο θα το μετατραπεί σε χαβούζα όπου θα κυριαρχούν τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών.
Ανέλυσαν με αριθμούς τα μηδαμινά κέρδη για την τοπική οικονομία:  0,3 % για την περιφέρεια και μόλις 6%για την χώρα επί των κερδών που θα παρουσιάσουν! Ενώ οι ζημιές σε περίπτωση ατυχήματος σε μια τόσο σεισμογενή περιοχή θα είναι τεράστιες και μόνιμες, με απώλεια έως 50.000 θέσεων εργασίας. Κατήγγειλαν ότι δεν υπάρχουν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τόσο μεγάλα βάθη, όπως τα 3000 μέτρα, ενώ η γεώτρηση του Πρίνου γίνεται σε μόλις 50 μέτρα και σε μη επικίνδυνη περιοχή. Ανέφεραν επίσης ότι στη σύμβαση δεν προβλέπεται  καμία αποζημίωση σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, όπως είναι ένας σεισμός.
Τόνισαν ότι δεν μπορεί να υπάρχει καν έλεγχος, ούτε από δήθεν ανεξάρτητες ερευνητικές αρχές, αφού τα πανεπιστήμια επιδοτούνται από τις εταιρείες.  Επίσης ούτε οι δήμοι ούτε τα παρατηρητήρια πολιτών μπορούν να ασκήσουν οποιοδήποτε έλεγχο στις εταιρείες! Απλώς μας χρυσώνουν το χάπι…

Αποικιακή χαβούζα το Ιόνιο λόγω των εξορύξεων
Η μόνη λύση, είπαν, είναι η ενημέρωση και η αντίδραση των πολιτών, όταν καταλάβουν τι πραγματικά πρόκειται να συμβεί.
Οποιοδήποτε είδους τουριστική δραστηριότητα, ξενοδοχεία, ιστοπλοΐα, φυσιολατρία, είναι ασύμβατα με τις εξορύξεις. Το ίδιο και η αλιεία.
Είναι αναγκαίο να ξεσηκωθούν οι πολίτες, ώστε να αυξηθεί το επιχειρηματικό ρίσκο και να μην επενδύσουν.
Όσο για το επιχείρημα ότι δήθεν θα μειωθούν οι ρυπογόνες λιγνιτικές επενδύσεις με το υγραέριο δεν ισχύει, αφού αυτό θα προορίζεται για τη παγκόσμια αγορά και δεν θα μειώσει την δική μας εξάρτηση απ΄ τον λιγνίτη.
Η λύση είναι η στροφή σε άλλες μορφές ενέργειας, φιλικές προς το περιβάλλον. Αυτές είναι η ηλιακή ενέργεια, η αιολική η ηλεκτρική και η υδροηλεκτρική με περιορισμούς. Και κατέληξαν ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για προστατεύσουμε το περιβάλλον, γιατί το οφείλουμε στα παιδιά μας.
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε γόνιμη συζήτηση και συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συγκεντρώσεις κάθε Τρίτη στις 7:00 μ.μ. στο ΒAR Ζ στη Λευκάδα. Να προχωρήσουμε σε συνεργασία με τις άλλες γειτονικές πρωτοβουλίες στην Ήπειρο και Επτάνησα και να συμμετέχουμε μαζικά στην μεγάλη διαδήλωση που ετοιμάζεται στα Γιάννενα.

(Πηγή: Nikos Ilias Ralatos fb)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *