Η ομιλία του βουλευτή για την συμφωνία των Πρεσπών

Η ομιλία του βουλευτή για την συμφωνία των Πρεσπών

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΒΒΑΔΑΣ

Βουλευτής Ν. Λευκάδας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 22 Ιανουαρίου 2019

 

Θανάσης Καββαδάς προς ΣΥΡΙΖΑ για το Σκοπιανό:

Σας καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή να μην ψηφίστε την Συμφωνία των Πρεσπών

Ακούστε το δυνατό ΟΧΙ του λαού και μην παραχωρείτε τη «μακεδονική» ταυτότητα και  τη «μακεδονική» γλώσσα

 

Να μην ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών έστω και την ύστατη στιγμή κάλεσε την κυβέρνηση ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης  Καββαδάς στην ομιλία του στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται η κύρωση της Συμφωνίας.

Ο βουλευτής ζήτησε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και «ορισμένοι πρόθυμοι που βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες» να ακούσουν την λαϊκή ετυμηγορία, έτσι όπως εκφράστηκε στο συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής. «Ο Ελληνικός λαός μίλησε και είπε ΟΧΙ στην εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. Και αντί να τους ακούσετε τους φιμώσατε και δεν διστάσατε να ρίξετε χημικά σε μικρά παιδιά, σε οικογένειες και ηλικιωμένους».

Και συνέχισε: «Προτιμάτε να παραχωρήσετε τη «μακεδονική» ταυτότητα και τη «μακεδονική» γλώσσα στους γείτονές μας και να ενισχύσετε τον αλυτρωτισμό τους. Προτιμάτε να υποκύψετε στις πιέσεις κάποιων διεθνών παραγόντων και να ξεπουλήσετε την ιστορία μας».

«Σας καλούμε» κατέληξε ο βουλευτής «να μην ψηφίσετε μια συμφωνία που βλάπτει ουσιαστικά τα εθνικά μας συμφέροντα και ανατρέπει μια σταθερή και πάγια θέση της εξωτερικής μας πολιτικής».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του βουλευτή:

 

«Προχθές ο Ελληνικός λαός μίλησε. Χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους,

άνθρωποι όλων των ηλικιών, συμμετείχαν σε ένα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων ετών, όλοι με ένα κοινό στόχο: να πουν ένα δυνατό ΌΧΙ

στην εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών.

 

Σας καλούμε έστω και την ύστατη αυτή ώρα να τους ακούσετε. 7 στους 10 Έλληνες σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, τάσσονται καθαρά κατά της Συμφωνίας. Ακόμα και το 35% αυτών που σας ψήφισαν,

διαφωνούν και πολλοί από αυτούς βρέθηκαν προχθές στο συλλαλητήριο.

 

Ζητούμε να τους ακούσετε και να μην ψηφίσετε κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ

και ορισμένοι πρόθυμοι που βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

 

Σας καλούμε να μην ψηφίσετε μια συμφωνία που βλάπτει ουσιαστικά τα εθνικά μας συμφέροντα και ανατρέπει μια σταθερή και πάγια θέση της εξωτερικής μας πολιτικής. Όμως εσείς, αντί να ακούσετε τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

που βγήκαν ειρηνικά να διατυπώσουν την αντίθεσή τους, τους φιμώσατε και δεν διστάσατε να ρίξετε χημικά σε μικρά παιδιά, σε οικογένειες και ηλικιωμένους.

Προτιμήσατε να διαλύσετε μια ειρηνική πορεία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών,

γιατί αυτό που διεκδικούσαν δεν σας βολεύει.

 

Προτιμήσατε και προτιμάτε να παραχωρήσετε τη “μακεδονική” ταυτότητα και τη «μακεδονική» γλώσσα στους γείτονές μας και να ενισχύσετε τον αλυτρωτισμό τους.

Προτιμάτε να υποκύψετε στις πιέσεις κάποιων διεθνών παραγόντων και να ξεπουλήσετε την ιστορία μας.

 

Ας μην γελιόμαστε. Υπάρχει κανείς που αμφιβάλλει μέσα στην αίθουσα αυτή ότι έτσι όπως είναι η συμφωνία σε λίγα χρόνια θα ταυτίζεται ο Μακεδόνας και η Μακεδονία μόνο με το γειτονικό μας κράτος;

 

Επιτρέψτε μου και ένα σημαντικό σχόλιο για τη ρηματική διακοίνωση. Αυτή, όχι μόνον δεν μεταβάλλει στο παραμικρό την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά φαίνεται να κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα.

 

Γιατί μέχρι προχθές ξέραμε ότι βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών η Ελλάδα είχε δυστυχώς  για πρώτη φορά στην Ιστορία της αναγνωρίσει «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική υπηκοότητα/εθνικότητα».

Τώρα, με το νέο κείμενο επιβεβαιώνεται πλέον ότι στο Σύνταγμα των Σκοπίων

γίνεται αναφορά και σε «μακεδονικό λαό Και μάλιστα δύο φορές.

Αναγνωρίζετε δηλαδή και μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα

και μακεδονικό λαό.

 

Αυτό είναι το επίτευγμά σας, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Και να σας πω και κάτι ακόμα: Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ισχύσουν για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων οι νέες ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας στα αναγραφόμενα στοιχεία θα αναφέρεται η «εθνικότητα» υπό τον αγγλικό όρο «nationality».

 

Δηλαδή, με βάση τη συμφωνία σας, οι γείτονές μας θα αναφέρονται ως Μακεδόνες,

άντε να προστεθεί και το παγκοσμίως πρωτότυπο «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας»

 

Αυτό δηλαδή δεν σας πειράζει; Δηλαδή θα υπάρχουν Μακεδόνες εκτός της Βόρειας Μακεδονίας που από τη μια δεν αναφέρονται πουθενά και από την άλλη με τον τρόπο αυτό θα μπορεί το γειτονικό κράτος να συνεχίσει να εκφράζει τον αλυτρωτισμό του επί ελληνικού εδάφους.

 

Αυτό καταφέρατε και μην κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε. Η συμφωνία ενισχύει

τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, καθώς σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, το όνομα της χώρας δεν ταυτίζεται με τη γλώσσα και την εθνικότητα ή και την ιθαγένεια.

 

Από τη μία δηλαδή αναγνωρίζεται «Βόρεια Μακεδονία» και οι κάτοικοι αυτής της χώρας ονομάζονται σκέτο «Μακεδόνες» και όχι «Βόρειομακεδόνες».

 

Και ρωτώ: οι κάτοικοι της Νοτίου Αφρικής δεν ονομάζονται Νοτιοαφρικάνοι; Οι κάτοικοι της Νότιας Κορέας δεν ονομάζονται Νοτιοκορεάτες; Καταλαβαίνουμε όλοι νομίζω το προφανές και το τεράστιο, επικίνδυνο σφάλμα στο οποίο πέφτουμε.

Μόνο εσείς δεν το βλέπετε ότι χαρίζουμε στους σκοπιανούς το επιχείρημα ότι υπάρχουν κι άλλοι Μακεδόνες που ζουν σε άλλα γειτονικά κράτη και ενισχύουμε τον αλυτρωτισμό τους.

 

Αναφορικά με τη γλώσσα, αναγνωρίζετε τα μακεδονικά, έστω και ως νοτιο-σλαβική γλώσσα. Και είναι προφανές ότι οι απλοί άνθρωποι στις τρίτες χώρες, που δεν διαθέτουν ιδιαίτερη ιστορική παιδεία πιθανότατα θα θεωρήσουν τους σύγχρονους «Μακεδόνες», όπως τους ονομάσατε, που μιλούν τα δήθεν «μακεδονικά» ως απόγονους των αρχαίων.

Και υπάρχουν βέβαια και άλλα ζητήματα που κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να μας εξηγήσει. Μας λέτε τι θα γίνει με τις εμπορικές ονομασίες των προϊόντων; Τι θα γίνει με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στα προϊόντα που παράγονται στα Σκόπια;

 

Τι θα γίνει με τα δικά μας προϊόντα που χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» και «Μακεδονικός»;

Μιλάμε για χιλιάδες Ελληνικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης τη Μακεδονία, τα οποία είναι παγκοσμίως γνωστά. Πως θα προστατευτούν αυτά; Υπάρχουν χιλιάδες επιχειρηματίες που ζητούν απαντήσεις.

 

Δυστυχώς, όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας κυβέρνησης που προσπάθησε να εργαλειοποιήσει ένα εθνικό μας ζήτημα για να προκαλέσει πολιτική βλάβη στην Αντιπολίτευση. Μια κυβέρνηση που δεν δίστασε να εγκαταλείψει τις εθνικές θέσεις

που όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις επί δεκαετίες υπερασπίστηκαν.

 

Όμως, σας έχουν πλέον καταλάβει όλοι. Είστε μια εθνικά επικίνδυνη κυβέρνηση που βάζει το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό, είστε μια κυβέρνηση με τη στήριξη βουλευτών «α λα κάρτ» που προσπαθεί να κρατηθεί με νύχια και με δόντια για λίγες ακόμα εβδομάδες στην εξουσία.

 

Ευτυχώς, για τη χώρα ο χρόνος σας τελείωσε και πολύ σύντομα θα αποτελείτε παρελθόν. Γιατί πραγματικά, η ζημιά που έχετε προκαλέσει στη χώρα, σε όλα τα επίπεδα, είναι τεράστια. Πλέον μόνο μία υπηρεσία μπορείτε να προσφέρετε στη χώρα. Να παραιτηθείτε και να προκηρύξετε άμεσα εκλογές.

Τη Συμφωνία αυτή την καταψηφίζουμε γιατί είναι εθνικά επιζήμια».

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *