Η προ Ημερησίας Διάταξης συζήτηση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο

 Ο εμπλουτισμός με άμμο της ακτής του Άη Γιάννη και η παράδοση του Μουσείου Άγγελου Σικελιανού ήταν τα δυο θέματα που κυρίως συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής.

Ο Δήμαρχος είπε πως ήταν κοινή πρωτοβουλία του  Δήμου και της  Περιφέρειας να  εμπλουτίσουν  την παραλία  του Άη Γιάννη  με άμμο. Η προσάμμωση έγινε με μεταφορικά μέσα του Δήμου, ιδιαίτερα στα σημεία  που η άμμος είχε χαθεί και τα  βράχια  είχαν αποκαλυφθεί, ενώ  είπε πως και τον προσεχή Μάιο αν χρειαστεί  θα επαναληφθεί η όλη διαδικασία, ώστε να βελτιωθεί η  εικόνα της παραλίας.

  Η επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Μαριάννα Καρφάκη, παίρνοντας πρώτη το λόγο,  χαρακτήρισε θετικό  το εγχείρημα εμπλουτισμού της ακτής του Άη Γιάννη  λέγοντας πως είναι καλό η άμμος να πηγαίνει εκεί απ΄ όπου έφυγε.  Ανέφερε, επίσης, ότι αυτή η  Δημοτική Αρχή  οφείλει μέχρι το τέλος της θητείας της, να πάρει την μελέτη και να  την υλοποιήσει,  συμπληρώνοντας  ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο να προσεχτεί σε αυτή την πόλη. Κάτι που να δίνει ταυτότητα  σε αυτό τον τόπο.

Κατόπιν αναφέρθηκε σ την «διοικητική παραλαβή» του Μουσείου Άγγελου Σικελιανού και  ευχαρίστησε την Εθνική Τράπεζα που συνέστησε  αυτή την εταιρεία αποπεράτωσης του έργου,  δίνοντας  κοινωνικό πρόσημο στο έργο που θα συνεισφέρει στον πολιτισμό του τόπου μας. Ακόμη ευχαρίστησε όλους αυτούς τους θεσμικούς παράγοντες που  ασχολήθηκαν και εργάστηκαν για να γίνει πραγματικότητα  αυτό, ξεκινώντας πριν από το 2000 από τον δήμαρχο Κώστα Σταματέλο μέχρι τον Κώστα Δρακονταειδή που συμμετείχαν σ’ αυτή την προσπάθεια, μέχρι να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο. Ευχαρίστησε επίσης τα  Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης που ασχολήθηκαν μ’ αυτό από το 2000 – αφού κάποιο άρθρο έγγραφε-  να μην χαθεί – γκρεμιστεί αυτό το σπίτι  να περάσει στον Δήμο. Ακόμη ευχαρίστησε την οικογένεια Μαλακάση που θα μπορούσε να το έχει φτιάξει ,αφού την είχαν επισκεφτεί στο  γραφείο της για την επισκευή της σκεπής ώστε να γίνει από τους ίδιους ξενώνας. Και κατέληξε λέγοντας  ότι, αφού όλοι αυτοί, Θεσμοί, ιδιώτες και Μέσα  έχουν προσφέρει μέχρι τώρα για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που έχουμε σήμερα, άσχετα αν δεν ήταν επίσημη παραλαβή, αυτή η μέρα ανήκε σε όλους αυτούς που προσέφεραν. Μαζί με την «συγκίνηση» τη δική σας λοιπόν,  θα έπρεπε να έχουν καλεστεί και όλοι αυτοί. Και πρόσθεσε: «Η γιορτή μπορεί να γίνει αργότερα και οι θεσμικοί να πάρουν την τιμή που τους αξίζει,  αλλά ιδιαίτερα τα τοπικά μέσα τα αδικήσατε.  Θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί και όποιος ήθελε να το κάλυπτε. Ή να το έκανε χωρίς κανέναν  η Δημοτική Αρχή και  εκ των υστέρων να γίνει η γιορτή».

  Ο κ. Βασίλης Αραβανής πρότεινε αλλαγή της ώρας  των  συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, λέγοντας  να γίνονται από τον Μάιο από 16.00 σε 19.00, όπως ήταν και τον περασμένο Μάιο, με την δικαιολογία ότι  το Συμβούλιο θα έχει καλύτερη απόδοση.

Για την άμμο είπε ότι εδώ και δύο χρόνια  σαν παράταξη  προτείνουν  στην Δημοτική Αρχή να μην ζητάνε περιβαλλοντική μελέτη για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που ήδη έχει γίνει . Η εξέλιξη, πάντως,  είναι θετική  και εκ των υστέρων δικαιώθηκαν.

Για τα ανεπιτήρητα ζώα είπε ότι η ειλικρίνεια του Αντιδημάρχου κ. Νικητάκη, όταν έγινε η σχετική συζήτηση, δεν μπορεί πλέον να κάνει τίποτα. Υπήρχε η τάση και από τον κόσμο και από το συμβούλιο να ρίξει όλα τα βάρη στην Δημοτική Αρχή. Η Δημοτική Αρχή θα μπορούσε να κάνει περισσότερα , θα μπορούσε να έχει να λύσει το πρόβλημα ακόμη θα μπορούσε να κάνει και χειρότερα.  Συνεχίζοντας , πρότεινε δύο τρόπους για την λύση αυτού του προβλήματος: Ο πρώτος είναι να κινηθεί η Δημοτική Αρχή στην περιφέρεια της νομιμότητας, κάνοντας κα λίγο ακτιβισμό (όπως ο Δήμαρχος έχει αναφέρει ότι μπορεί να το κάνει),  με ένα συνεργείο δυναμικό και με αρκετό χρήμα από την Πολιτεία για να λυθεί ριζικά αυτό το θέμα. Ο δεύτερος   να ενεργήσετε όλοι  για να γίνει μια διαφορετική και γενναία νομοθετική ρύθμιση, αφού  αποδεικνύεται ότι αυτή η ρύθμιση που υπάρχει τώρα είναι ανεπαρκής.

Ακόμη ένα θέμα που έθιξε ήταν το κτίριο του τουριστικού περιπτέρου λέγοντας το όλο θέμα το έχουν πιάσει λάθος όπως έχουν  κάνει και με το θέμα  της άμμου. Και  κατέληξε, ότι πρέπει να λυθεί άμεσα.

Τί έγινε με το κονδύλιο των 666.066€ για την αποκατάσταση ΧΑΔΑ που ψηφίσαμε σε προηγούμενο έκτακτο συμβούλιο; Ρώτησε καταλήγοντας.

  Ο κ. Θωμάς Καββαδάς της Λαϊκής Συσπείρωσης, έθεσε το θέμα της αποδυνάμωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λευκάδας εν όψει της τουριστικής περιόδου με μεταθέσεις προσωπικού σε άλλες περιοχές της Ελλάδας . Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι 8 άτομα έφυγαν από την Υπηρεσία της Λευκάδας  για Κεφαλονιά και 5 άτομα  από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κοντάραινας  για την  Ζάκυνθο, με αποτέλεσμα το Κλιμάκιο της Κοντάραινας  να κινδυνεύει  να μην μπορεί να λειτουργήσει.  Και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανενός είδους κινητοποίηση-αντίδραση,  ούτε από τον Δήμο, ούτε από τον βουλευτή, ούτε από κανέναν άλλο φορέα. Πόσο μάλιστα, επισήμανε, που οι μεταθέσεις  έγιναν για να καλυφθούν ανάγκες  των αεροδρομίων που τώρα πια διαχειρίζεται η Fraport.

Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη και σαν παράταξη ζήτησε την άμεση διαμαρτυρία του Δήμου και των θεσμικών οργάνων, ιδιαίτερα προς το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για το οικόπεδο που βρίσκεται δίπλα από το κτίριο του Δημαρχείου (απέναντι από την Μαρίνα) και είπε  ότι η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες, ώστε να φτιαχτεί και να δίνει  μια καλύτερη εικόνα.

Χαρακτήρισε θετικά την εξέλιξη του εμπλουτισμού με άμμο της ακτής του Αη Γιάννη, προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ιδιαίτερες παρεμβάσεις στην φύση, γιατί αυτή έχει τους δικούς της νόμους. Όμως αν μπορεί κάποιος να κάνει κάτι, καλό είναι να το κάνει.

Για τα ανεπιτήρητα ζώα ανέφερε ότι η κριτική που γίνεται στην Δημοτική Αρχή πρέπει να είναι σοβαρή . Θα πρέπει να λέγεται η αλήθεια. Το Δημοτικό Συμβούλιο συνολικά σαν Δημοτικό Συμβούλιο κάτι έχει κάνει, κάτι ελάχιστο. Υπήρξαν δεκαετίες που δεν έγινε απολύτως τίποτα.  Πρέπει ο αγροτικός κόσμος και οι άνθρωποι που θίγονται να το έχουν υπόψη τους και να μην εμπιστεύονται διάφορους που καταλήγουν στα δικαστήρια. Δήλωσε επίσης πως αναλαμβάνει τις ευθύνες του σαν Δημοτικός Σύμβουλος και αδυνατεί να βρει μια λύση. Η πρόταση που είχε κάνει   τότε ήταν να δινόταν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό  και ίσως βρισκόταν μια ομάδα ανθρώπων που θα μπορούσαν να ασχοληθούν σοβαρά,  ώστε να υπάρξει λύση.

  Ο Επικεφαλής της Παράταξης «ΔΙΑΥΛΟΣ»  κ.  Κώστας Γληγόρης αρχικά ζήτησε να μάθει την επόμενη κίνηση της Δημοτική Αρχής σχετικά με το  τουριστικό περίπτερο του Λιμενικού Ταμείου,  πως σκέφτεται από εδώ και πέρα να συνεχίσει. Συνέχισε, απαντώντας ουσιαστικά στην  ερώτηση του κ. Καββαδά, ότι αυτός ο ίδιος εδώ και δύο χρόνια έχει ζητήσει από την Δημοτική Αρχή να ζητήσει την παραχώρηση της χρήσης για το οικόπεδο απέναντι από την Μαρίνα  από την Κτηματική Υπηρεσία . Γιατί πρόκειται για την είσοδο της πόλης  και αυτές οι άθλιες εικόνες, δεν υπάρχουν  δυστυχώς πουθενά αλλού, αφού το οικόπεδο χρησιμοποιείται σαν αποθήκη μπάζων, υλικών, κλπ.

Αναφερόμενος στην άμμο είπε ότι η  μελέτη για την διάβρωση των ακτών υπήρχε και ο Δήμος κατάφερε να ξαναπάρει τον ίδιο καθηγητή και να τον πληρώσει . Φυσικά δεν θα χρειαζόταν ο εμπλουτισμός της ακτής του Άη Γιάννη, αν η Περιφέρεια πέρυσι ακολουθούσε τον εμπλουτισμό σύμφωνα με την μελέτη.

Ο κ. Βικέντιος Νίκος  εξέφρασε την χαρά του  για την παραλαβή του Μουσείου Άγγελου Σικελιανού. Προσθέτοντας,  ότι   στην προηγούμενη  Δημοτική Αρχή και  επί Δημαρχίας του κ. Αραβανή  ήρθαν τεχνικοί σύμβουλοι και επιστήμονες από την Τράπεζα δύο φορές. Επαίνεσε μάλιστα και τα τοπικά ΜΜΕ που ήταν πάντα κοντά και στήριξαν αυτό το έργο. Επίσης, εξήρε την αποτελεσματική βοήθεια του πρώην Βουλευτή κ. Ξενοφώντα Βεργίνη ,ο οποίος μαζί με τον πρώην Δήμαρχο κ. Φέτση  έκαναν μεγάλες προσπάθειες μέχρι να  πετύχουν το σημερινό  αποτέλεσμα.

Ο κ. Ζουριδάκης  θύμισε  ότι έργο  για το Μουσείο Σικελιανού κόντεψε να τιναχτεί στον αέρα κατά την θητεία της προηγουμένης Δημοτικής Αρχής, γιατί δεν προχωρούσε και συνεχάρη όλους αυτούς που κατά τα προηγούμενα χρόνια συνετέλεσαν ώστε να πραγματοποιηθεί και να ολοκληρωθεί  το έργο. Συνεχάρη κι αυτός, την Δημοτική Αρχή για τον εμπλουτισμό της ακτής του Άη Γιάννη  και εξέφρασε την επιθυμία να εμπλουτιστούν και οι ανατολικές ακτές κάποια στιγμή με  άμμο.

Προτάσεις αποκατάστασης  στο φαράγγι της Μέλισσας και σε άλλα σημεία στον πρώην Δήμο Σφακιωτών έκανε ο Δημοτικός Σύμβουλος  κ. Φρεμεντίτης, ενώ  πρότεινε και την αξιοποίηση των νερόμυλων που βρίσκονται εκεί.

   Τι απάντησε ο Δήμαρχος

Ο  Δήμαρχος  απάντησε σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους , που τοποθετήθηκαν για το θέμα της άμμου, ότι αυτό είναι θέμα της Περιφέρειας, η οποία έχει και την τελική ευθύνη. Την οικονομοτεχνική μελέτη την έκανε ο Δήμος γιατί ήταν αδύνατο να τα φέρει εις πέρας  η Περιφέρεια και για να βοηθήσουν τον τόπο. Έγιναν  13 μελέτες προσάμμωσης. Συγκεκριμένα είπε «… Τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια, να σας θυμίσω πως είχαμε έναν καυγά του Αντιπεριφερειάρχη και του Δημάρχου, -που «πλακωνόντανε» -όλο αυτό το διάστημα, ποιος θα κάνει τις μελέτες. Στο τέλος δεν έγινε καμία. Το αποτέλεσμα ήταν η άμμος του διαύλου  να πάει στο ΤΑΟΛ. Να πως πήγε στο ΤΑΟΛ…».

Πρόσθεσε, ότι η λύση για τον εμπλουτισμό  βεβαίως και είναι προσωρινή, όμως έγινε για να μην δέχεται την πίεση ο δρόμος από τον κυματισμό, για όσο διάστημα αντέξει η άμμος. Δεύτερον έγινε τόσο για λόγους αισθητικής λόγους όσο και για λόγους ουσίας, για  να είναι πιο ομαλή η παραλία το καλοκαίρι στους λυόμενους. Και τέλος, κερδίζουμε μια σεζόν ακόμα και έχουμε άμμο στο συγκεκριμένο σημείο.

Η μελέτη που έγινε για την διάβρωση,  έγινε μετά από απόφαση που πήρε ομόφωνα  το Δημοτικό Συμβούλιο  και επιλέχτηκε ανάμεσα από τρεις, με κόστος 3000€ -3.300€ ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί. Η μελέτη εφαρμογής  θα γίνει, είναι στον σχεδιασμό του Δήμου να γίνει φέτος από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Για το Μουσείο Σικελιανού είπε  ότι βρισκόταν στην Λευκάδα ο  Αναπληρωτής Δ/ντης  Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας μαζί με το στέλεχος της Τράπεζας   που έχει την επίβλεψη του έργου. « Ήρθαν εδώ για λύσουν μαζί με το Δήμο όλα τα εκκρεμή ζητήματα που υπάρχουν και είναι πάρα πολλά ακόμα. Υπάρχει ακόμη το θέμα των  ενθυμημάτων  τα οποία έχουν αγοραστεί από τον Δήμο και βρίσκονται στην Αθήνα, με το που αποθηκευτούν και με το κόστος συντήρησης που ανέρχεται στις 6.500€. Η Εθνική Τράπεζα με πολύ προσπάθεια χρηματοδοτεί και την αποπεράτωση του Κηποθέατρου εδώ και 1,5χρόνο. Για να γίνουν τα  εγκαίνια θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το Κηποθέατρο».

Η διαδικασία κατά τον Δήμαρχο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν τυπική και δεν έχει καμία σχέση ούτε με την κλήση Δημάρχων που συνέβαλαν (και είναι αλήθεια  αυτό ) σε αυτή την προσπάθεια,  ούτε με καμία αδικία των  ΜΜΕ διότι όλα αυτά θα γίνουν στην ώρα τους και με σοβαρό τρόπο. Πάντως για το πώς βρέθηκε το ένα και μοναδικό ΜΜΕ κατά την πρόσφατη παράδοση, ουδεμία εξήγηση έδωσε ο κ. Δήμαρχος… Είπε όμως πως η Εθνική Τράπεζα έχει θέσει όρο μέσα στο καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθεί και το Κηποθέατρο.

Για το τουριστικό περίπτερο είπε ότι, επανειλημμένως έχει πει ότι το τουριστικό περίπτερο δεν μπορεί να κατεδαφιστεί, ακόμη κι αν όλο το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσει να γίνει αυτό.  Αφού λοιπόν ομόφωνα ψηφίστηκε να γίνει διαγωνισμός για την ανάδειξη του χώρου, για το σώσιμο του περιπτέρου, έγινε στατική μελέτη  κλπ. Τα πράγματα  στη χώρα είναι πολύ άσχημα και η  δεύτερη δημοπρασία ήταν άγονη . Γι αυτούς που ασκούν κριτική όμως γι αυτό, θα ήθελα να μου πουν τι γινόταν τα τριάντα προηγούμενα χρόνια και μετά ας ασκήσουν όση κριτική θέλουν.

Στην ερώτηση του κ. Αραβανή για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ,  απάντησε ότι έγιναν δύο έργα που αφορούν αποκαταστάσεις ΧΑΔΑ . Το ένα έχει να κάνει με την αποκατάσταση με προγραμματική σύμβαση  του ποσού των 500.000€ που αποκαταστάθηκε ο ΧΑΔΑ του Νυδριού και έκλεισε. Το δεύτερο είναι αυτό που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στον ΧΑΔΑ της Λευκάδας. Γίνεται αποκατάσταση στο συντριπτικά μεγάλο τμήμα του η οποία και θα ολοκληρωθεί,  ενώ θα μείνει ενεργό ένα μικρό τμήμα του, όπου θα δέχεται τα απορρίμματα, μέχρι να λειτουργήσει  ο δεματοποιητής.

Για την αποδυνάμωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και  του Κλιμακίου Κοντάραινας απάντησε ότι δεν είχε  επίσημη ενημέρωση για το θέμα αυτό στον Δήμο. Συμφώνησε με τον κ. Καββαδά, ότι δεν θα πρέπει να παίζουμε με αυτά τα πράγματα και πρότεινε να εξουσιοδοτηθεί ο κ. Πολίτης που είναι υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λευκάδας  ώστε να ζητηθεί από την Πολιτεία  να υπάρχει το προσωπικό που  πρέπει, με ένα ψήφισμα υπογεγραμμένο από όλους τους επικεφαλής  εφόσον βέβαια συμφωνούν.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *