Στο κόκκινο η αντιπαράθεση Δημάρχου και Εύας Κατωπόδη στο Δημοτικό Συμβούλιο

                                                                                       

Έντονη υπήρξε η αντιπαράθεση στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας, μεταξύ του δημάρχου Κωνσταντίνου Δρακονταειδή και της δημοτικής συμβούλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Εύας Κατωπόδη, κατά την συζήτηση της προσεχούς επίσκεψης στη Λευκάδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η αφορμή ήταν οι πέντε παραπανίσιες -κατά την δημοτική σύμβουλο- λέξεις, στην προτελευταία γραμμή του Δελτίου Τύπου(*) της 26-01-2017 που υπογράφεται απ΄ τον δήμαρχο, οι οποίες αφενός δείχνουν ότι ο δήμαρχος παρέκαμψε το Δημοτικό Συμβούλιο και αφετέρου προκαταλαμβάνει και εκβιάζει την απόφαση των δημοτικών συμβούλων. Αιτία της αντίδρασης της συμβούλου όμως -εκτός απ΄το συγκεκριμένο- ήταν και τουλάχιστον δυο ακόμη απαράδεκτες δηλώσεις της δημοτικής Αρχής και του δημάρχου προσωπικά, όταν την πρώτη φορά ειπώθηκε ότι ξέρουμε τι ψηφίζει ο κάθε δημοτικός σύμβουλος, προσπαθώντας έτσι να παραβλεφθεί η προσωρινή απουσία απ΄ την αίθουσα κάποιων συμβούλων της πλειοψηφίας και να θεωρηθούν ότι ψηφίζουν την εισήγηση, και την δεύτερη φορά, όταν ο δήμαρχος δήλωσε στην αίθουσα ότι υπάρχουν σοβαροί και μη σοβαροί δημοτικοί σύμβουλοι. Με βάση όλα αυτά, η δημοτική σύμβουλος(**) κάλεσε τον δήμαρχο να σέβεται το Δημοτικό Συμβούλιο και την λειτουργία του και δήλωσε ότι παρότι θεωρεί θετική την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον τόπο, η ίδια θα ψηφίσει την εισήγηση μόνον εφόσον ο δήμαρχος ζητήσει συγνώμη απ΄το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο παρέκαμψε και προκατέλαβε.

Ο δήμαρχος αντέδρασε όπως ακριβώς ήταν αναμενόμενο ν΄αντιδράσει: Υποκρίθηκε πως δεν κατάλαβε τον λόγο για τον οποίο τον εγκαλούσε η σύμβουλος, παρέβλεψε τα προηγούμενα φάουλ που του ανέφερε και με το γνωστό σύνδρομο καταδίωξης που τον χαρακτηρίζει ν΄ αποδίδει σε …σχεδιασμένη συνωμοσία εναντίον του κάθε αρνητική κριτική που του γίνεται, μίλησε για το «τελευταίο φύλλο συκής που έπεσε»(!) και επιστράτευσε κάποια καραμπινάτα ψέματα για να δικαιολογήσει το λάθος του στο Δελτίο Τύπου για τον ΠτΔ,  το οποίο φυσικά δεν παραδέχτηκε!

Το πρώτο ψέμα που επικαλέστηκε ο αιρετός ήταν όταν υποστήριξε ότι η ανακήρυξη του Προέδρου της  Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη από όποιον δήμο επισκέπτεται είναι υποχρεωτικό μέρος της εθιμοτυπίας. Πρόκειται για τεράστιο ψέμα και αποδεικνύεται απ΄τις επισκέψεις στον τόπο μας των πρώην προέδρων Στεφανόπουλου και Παπούλια οι οποίοι μολονότι μας επισκέφτηκαν, περισσότερες της μιας φοράς μάλιστα, κανείς τους δεν ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης. Κι αυτό, παρότι  και οι δυο τους είχαν ιδιαίτερους και πολύ στενότερους δεσμούς με την Λευκάδα, αλλά και πολύ περισσότερους λόγους να τιμηθούν μ΄ αυτό τον τρόπο.  Ο μεν αείμνηστος Κωστής Στεφανόπουλος μας είχε επισκεφθεί επίσημα δυο φορές (και χώρια πόσες ιδιωτικά) αφού είχε Λευκαδίτισσα νύφη, ο δε Κάρολος Παπούλιας όχι μόνο προτιμούσε την Λευκάδα (και συνεχίζει να την προτιμά)κατά τις τελευταίες δεκαετίες για τις διακοπές του, έχοντας μάλιστα χτίσει και σπίτι εδώ, αλλά είχε και αρκετές επίσημες παρουσίες, τόσο στην Παναγία των Ξένων όσο και στην Κοίμηση της Θεοτόκου στο Νυδρί το δεκαπενταύγουστο. Συνεπώς τα περί υποχρεωτικής εθιμοτυπίας του δημάρχου καταρρίπτονται χωρίς παραπέρα συζήτηση.

Το δεύτερο ψέμα του δημάρχου ήταν πως παντού όπου ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης ο (σημερινός) πρόεδρος αυτό έγινε (υποχρεωτικά, πάλι) με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Μόνο κατά το τελευταίο διάστημα υπάρχουν τουλάχιστον δυο περιπτώσεις στην Λαμία, στην Κεφαλονιά (και πιθανότατα κι αλλού) που ο τίτλος του απενεμήθη με αποφάσεις των Δ.Σ. κατά πλειοψηφία. Και θεωρούμε σχεδόν βέβαιο πως μια πιο μεθοδική και πιο λεπτομερής έρευνα θα βρει κι άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Συνεπώς το έχασε το στοίχημα ο δήμαρχος, που προκαλούσε να του φέρουν έστω και μια περίπτωση που συνέβη κάτι τέτοιο…

Το τρίτο ψέμα προκύπτει απ΄ την έρευνα και την κοινή λογική: Υποστήριξε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος -και το υποννοεί με σφήνεια και το επίμαχο δελτίο τύπου του- ότι ήταν δική του πρωτοβουλία η πρόσκληση στον Πρόεδρο και κυρίως η πρόθεσή του να τον τιμήσει με την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη. Η αλήθεια όμως, κυρίως για το δεύτερο, φαίνεται πως είναι διαφορετική….

Σε μια πρόχειρη έρευνα που κάναμε, μέχρι στιγμής ο συγκεκριμένος Πρόεδρος έχει ανακηρυχθεί (τουλάχιστον) 35 φορές επίτιμος δημότης σε διάφορους δήμους της επικράτειας, αριθμός που κατά πάσα περίπτωση θα αυξηθεί κατά τους τέσσερις μήνες που απομένουν μέχρι την γιορτή της Φανερωμένης. Θα ήταν λοιπόν εξαιρετικά παράδοξο, 35 και βάλε δήμαρχοι να είχαν ξαφνικά την ομαδική έμπνευση να κάνουν τον πρόεδρο επίτιμο δημότη τους, απ΄την στιγμή που σχεδόν όλοι τους δεν έκαναν κανέναν απ΄τους προκατόχους του! Με βάση λοιπόν ότι ο σημερινός Πρόεδρος έχει τέτοιο αριθμό τιμητικών τίτλων μέχρι σήμερα -πουδεν έχει συμπληρώσει ούτε δυο χρόνια στην θέση- μπορούμε να υποθέσουμε πως στο υπόλοιπο τούτης της (πρώτης) θητείας του θα πλησιάσει –αν δεν ξεπεράσει κιόλας τους εκατό! Και κάνοντας μια απλή διαίρεση βρίσκουμε πως κατά μέσον όρο, μέχρι τώρα,  γίνονταν μια ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη κάποιου δήμου κάθε δεκαεννιά κόμμα κάτι μέρες!Αυτό το εντυπωσιακό και συνάμα παράδοξο σκορ όμως, λογικά θα μπορούσε να συμβεί μόνο με την ύπαρξη (στην Προεδρία) ενός μηχανισμού που σχεδιάζει, προωθεί και συντονίζει αυτή την ακολουθία…

Τελικά και μετά από διάφορους λεκτικούς διαξιφισμούς μεταξύ του δημάρχου και της συμβούλου και την προσπάθεια πολλών εκ των συμβούλων οι οποίοι έπαιρναν με χαλαρό τρόπο -και εκτός κανονισμού- τον λόγο, προσπαθώντας να μεταπείσουν την σύμβουλο, αυτή από σεβασμό αποκλειστικά προς το πρόσωπο  της αρχηγού  του συνδυασμού τους Μαριάννας Καρφάκη, όπως ξεκαθάρισε, στο τέλος δέχτηκε ν΄αποχωρήσει πριν την ψηφοφορία…

Απ΄την αίθουσα αποχώρησαν κι ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Πάνος Γαζής, ο οποίος είπε ότι συμφωνεί με την Εύα Κατωπόδη στα περισσότερα, αλλά αποχωρεί για να διευκολύνει την διαδικασία,  οι δυο σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καθώς κι ο επικεφαλής του «Διαύλου» Κώστας Γρηγόρης.

Δεν ξέρουμε κατά πόσο θα έχει κάποια χρησιμότητα να μπει η Λευκάδα και μάλιστα με αύξοντα αριθμό πάνω από 36 (και για το μέλλον βλέπουμε…) στην μακρά  λίστα με τους δήμους που «ευτύχησαν» και θα ευτυχήσουν να έχουν σαν επίτιμο δημότη τους τον σημερινό ΠτΔ, ούτε και μας εκπλήσσει βέβαια η εγωκεντρική παρεκτροπή κι επιμονή σ΄ αυτήν του δημάρχου. Εκείνο που δεν γίνεται όμως να περάσει απαρατήρητο, είναι ο όψιμος έρωτας της δημοτικής μας πλειοψηφίας, αλλά και παντός φορέα Συριζαίικης προέλευσης, με τον συγκεκριμένο θεσμό, κατά την στιγμή που πριν από μόλις δυο χρόνια  τον χρησιμοποίησαν ασύστολα φθάνοντας στα  όρια της συνταγματικής εκτροπής, στην προσπάθειά τους να πάρουν  την εξουσία…

Κλείνοντας θα πούμε πως είναι ανάγκη να κατανοήσει ο δήμαρχος, ότι εκτός απ΄τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεσμός είναι και το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο  οφείλει να σέβεται εξίσου.

*****

(*) Ακολουθεί το επίμαχο Δελτίο Τύπου στο οποίο η «πέτρα του σκανδάλου» ήταν οι πέντε τελευταίες λέξεις της προτελευταίες γραμμής (οι υπογραμμισμένες) που θα έπρεπε να λείπουν, αν και θα μπορούσε να έλλειπε κι ολόκληρη η πρόσκληση…

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ Α.Ε. ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,
ΚΥΡΙΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ,
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ,
ΣΤΙΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ

Η Λευκάδα υποδέχεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Εξαιρετική τιμή για τον τόπο μας αποτελεί η θετική απάντηση από την Προεδρία της Δημοκρατίας να παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, στις εορταστικές εκδηλώσεις του φετινού εορτασμού του Αγίου Πνεύματος, ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου.
Η παρουσία του πρώτου πολίτη της χώρας θα προσδώσει ιδιαίτερο κύρος και λαμπρότητα στις εκδηλώσεις.
Παραθέτουμε την επίσημη πρόσκληση που απηύθυνε ο Δήμος Λευκάδας στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Εξοχότατε, Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Ο Δήμος Λευκάδας έχει την τιμή και την χαρά να Σας προσκαλέσει στις εορταστικές εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν προς τιμήν της Παναγίας Φανερωμένης, πολιούχου και προστάτιδας του νησιού.
Οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, που για το 2017, είναι η 5η Ιουνίου.
Κάθε χρόνο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος το νησί της Λευκάδος συγκεντρώνει τα βλέμματα πλήθους κόσμου και σύσσωμης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, στην Ιερά Μονή Φανερωμένης, στη μεγάλη αυτή πανλευκαδιακή και θρησκευτική εορτή.
Η ‎Ιερά Μονή Φανερωμένης Λευκάδας είναι ένα ιστορικό Μοναστήρι που βρίσκεται στη Λευκάδα, μόλις 3 χιλιόμετρα από την πόλη και αποτελεί για αιώνες το θρησκευτικό κέντρο του νησιού καθώς το αρχαιότερο και μεγαλύτερο μοναστήρι.

Η παρουσία Σας στις φετινές εκδηλώσεις θα προσδώσει την αίγλη της προσωπικότητάς Σας και το κύρος του θεσμικού Σας ρόλου.
Παράλληλα, θα αποτελούσε τιμή για το Δήμο Λευκάδας η ανακήρυξή Σας σε Επίτιμο Δημότη της πόλης, κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ευελπιστούμε στην θετική Σας ανταπόκριση.

Μετά Τιμής

Ο Δήμαρχος Λευκάδας

Κωνσταντίνος Δρακονταειδής

*****

(**) Και επειδή υπήρξε άφθονη η  παραπληροφόρηση απ΄ τα γνωστά κέντρα της λασπολογίας και της διαβολής, ακολουθεί  η  τοποθέτηση της Εύας Κατωπόδη στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως  ακριβώς  τέθηκε:

«Εγώ, δεν θα αναφερθώ ούτε στην σκοπιμότητα ούτε στην ενδεχόμενη ωφελιμότητα της ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη του Δήμου μας. Οι πλευρές αυτές άλλωστε φωτίστηκαν αρκετά απ΄τις ομιλίες των συναδέλφων. Θα επικεντρωθώ στους άτυχους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά του Δημάρχου, ο οποίος κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του και να δημιουργήσει σοβαρότατο ζήτημα ηθικής τάξης που άπτεται της λειτουργίας του δημοτικού μας συμβουλίου.

Με έκπληξή μου διάβασα στο δελτίο τύπου της 26-01-2017 την πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη της πόλης μας, κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Η κοινή λογική όμως λέει, ότι πρώτα παίρνουμε την απόφαση και στην συνέχεια ακολουθεί η πρόσκληση κι η ανακοίνωσή της. Διαφορετικά αποτελεί παράκαμψη της βούλησης του Δημοτικού Συμβουλίου, ή ας μου επιτραπεί η έκφραση, «απόπειρα εκβίασής του».

Με δεδομένο ότι έχουν προηγηθεί σ΄ αυτήν εδώ την αίθουσα και κάποιες άλλες προσβλητικές δημόσιες αναφορές για τους δημοτικούς συμβούλους εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου προσωπικά, όπως: «Ξέρουμε τι ψηφίζει ο κάθε δημοτικός σύμβουλος» και η φράση «υπάρχουν σοβαροί και μη σοβαροί δημοτικοί σύμβουλοι», γίνεται φανερή η αναγκαιότητα να σταματήσει αυτό άμεσα.

Σε ότι με αφορά λοιπόν δηλώνω:

-1. Τον απόλυτο σεβασμό μου στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

-2. Ότι η παρουσία και η ανακήρυξή του θα είναι επικοινωνιακά καλό για τον τόπο. Και

-3. Είναι ανάγκη οι δημοτικού σύμβουλοι να γίνονται σεβαστοί και το συμβούλιο να λειτουργεί όπως προβλέπεται.

Προτίθεμαι λοιπόν να ψηφίσω θετικά στην είσήγηση, με την προϋπόθεση όμως ότι ο κ. Δήμαρχος θα ζητήσει πριν συγνώμη απ΄ το Σώμα. Σε αντίθετη περίπτωση θα παραμείνω στην ψηφοφορία και φυσικά δεν θα ψηφίσω την εισήγηση».

*****

 Αυτά είναι τα πραγματικά δεδομένα της αντιπαράθεσης κι ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του…

 

Σχολιάστε

  1. επιλοχιας

    απ το χωριο σου ειναι μαλλον ο οργανωτης ,οταν εγραφε το κατα μαρκον …στο παρον επρεπε ναχες μαντηλι .σε καθε αναφορα του στον τοτε υπουργο των….καταστροφων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *