Fanancial Times: “Φρένο” στα σχέδια Βαρουφάκη από την Ε.Κ.Τ.

Βαρουφάκης

Με νέο τους άρθρο για το ελληνικό χρέος, αποκαλύπτοντας την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις προτάσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, επανήλθαν οι Financial Times, «ακροβατώντας» μεταξύ κινδυνολογίας και τρομοκρατίας».
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απορρίπτει ένα συστατικό στοιχείο-κλειδί του σχεδίου της νέας ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης, γεγονός το οποίο ενδέχεται να σημάνει πως η Αθήνα δεν θα έχει καμιά πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης στο τέλος του μήνα…
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας είχε προτείνει να επιτραπεί στην Αθήνα να αυξήσει κατά 10 δισ. ευρώ τα βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου που εκδίδει, ως μια «μεταβατική μορφή χρηματοδότησης» για τους επόμενους τρεις μήνες, ώσπου να συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα ανάμεσα στη χώρα και τους Ευρωπαίους εταίρους της, σημειώνουν χαρακτηριστικά οι FT.
Τα κακά ωστόσο νέα έρχονται από την Φρανκφούρτη, καθώς η ΕΚΤ εμφανίζεται απρόθυμη να εγκρίνει την έκδοση χρέους και να αυξήσει το όριο των €15 δισ. κατά €10 δισ., όπως ζητά ο Γ. Βαρουφάκης.
Το σχετικό δημοσίευμα επικαλείται μάλιστα δύο αξιωματούχους που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και οι οποίοι αποσαφηνίζουν πως δεν πρόκειται η ΕΚΤ να αυξήσει το ανώτατο όριο για την έκδοση κρατικών ομολόγων.
«Το ελληνικό σχέδιο βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ΕΚΤ», επισήμανε αξιωματούχος της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι «η ΕΚΤ θα παίξει σκληρά το παιχνίδι».
Κάτι τέτοιο σημαίνει πρακτικά πως η Ελλάδα, μετά τις 28 Φεβρουαρίου, όταν ουσιαστικά θα είναι και εκτός προγράμματος (χωρίς συμφωνία με τους εταίρους), δεν θα έχει για πρώτη φορά (από τον Μάιο του 2010) πρόσβαση στη ρευστότητα.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως – σύμφωνα πάντα με τους FT – η σκληρή στάση α λα… Βερολίνο της ΕΚΤ αναμένεται να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες εντάσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους, όπως και τροχοπέδη στην αισιοδοξία των επενδυτών.
«Γι΄αυτό το λόγο, άλλωστε, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αναμένεται να πιέσει τον Αλέξη Τσίπρα, στην αυριανή (4/2) τους συνάντηση, να δεχθεί έστω τεχνική επέκταση του ήδη υπάρχοντος προγράμματος», που αναμένεται να συζητηθεί και στο έκτακτο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου, καταλήγει το δημοσίευμα.
Όσο περνάει πάντως από το χέρι της κυβέρνησης, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς – όπως έχει καταστήσει σαφές – δεν αναγνωρίζει το «τρέχον πρόγραμμα»…

(Πηγή:newsbomb.gr)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *