Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ι.Ν. τιμά την Ένωση

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ι.Ν. τιμά την Ένωση

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κέρκυρα 28-05-2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο τιμά τα ιδανικά και τους αγώνες των Επτανησίων για την Ένωση με την Μητέρα Ελλάδα την 21η Μαΐου 1864

Δεσμεύονται για την ενίσχυση της συνοχής και της κοινής πορείας

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, κατά την σημερινή συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε μέσω της υπηρεσίας τηλεδιάσκεψης e:presence.gov.gr, εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα για την 156η Επέτειο Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, ύστερα από πρωτοβουλία της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων  Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.

Ειδικότερα το ψήφισμα αναφέρει:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο τιμά την επέτειο της επικύρωσης της Ένωσης των Επτανήσων με την Μητέρα Ελλάδα την 21η Μαΐου 1864.

Τιμά τα ιδανικά της ελευθερίας, της φιλοπατρίας,της εθνικής αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης των Επτανησίων, καθώς και τους αγώνες τους για να απαλλαχθούν από τις προστάτιδες ξένες δυνάμεις και να συνενωθούν στον κορμό του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, όπως αυτά εκφράστηκαν με απαράμιλλη θέρμη και αποφασιστικότητα στο σχετικό ψήφισμα της Ιονίου Βουλής.

Τονίζει την σημασία αυτής της Ένωσης για την διαμόρφωση της νεώτερης Ελλάδας με τη συμβολή των Επτανησίων στα γράμματα, τις τέχνες, στον κοινωνικό ιστό και στο δημόσιο βίο της χώρας μας.

Επισημαίνει ότι η Περιφέρεια και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων αποτελούν νεοσύστατους θεσμούς, έχουν όμως τις ρίζες τους στην Επτάνησο Πολιτεία και την Ιόνιο Βουλή, εκεί όπου οι εκπρόσωποι των Ιονίων Νήσων απέδειξαν ότι αποτελούν πολιτική οντότητα που λειτούργησε με θεσμούς , ενότητα και άφησε βαρύ ιστορικό αποτύπωμα.

Τονίζει ότι η ιστορία αυτή αποτελεί κοινή κληρονομιά των Επτανησίων. Αξίζει να μελετηθεί, να προβληθεί εντός και εκτός της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και να τιμηθεί δεόντως.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο με συνείδηση της ιστορικής αυτής παρακαταθήκης των Επτανησίων δεσμεύεται να προωθήσει την θεσμική συνοχή της Περιφέρειας να ενδυναμώσει την συλλογική συνείδηση και να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες μιας κοινής πορείας και αντιμετώπισης των τεράστιων σύγχρονων προκλήσεων για την βιώσιμη ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία για όλους.

***

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *