Μήνυμα της ΠΙΝ για την 156η επέτειο της Ένωσης των Ι.Ν.

Μήνυμα της ΠΙΝ για την 156η επέτειο της Ένωσης των Ι.Ν.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΛΥΚΕΣ ΠΟΤΑΜΟΥ                                                                                                   20-05-2020

Τηλ.: 26613.61572

email: press2@pin.gov.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από την Ιόνιο Βουλή το μήνυμα της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

και του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου

για την 156η Επέτειο Ένωσης των Επτανήσων με την μητέρα Ελλάδα

 

Από το ιστορικό κτίριο της Ιονίου Βουλής, όπου σφυρηλατήθηκε η σταθερή βούληση των εκπροσώπων του Λαού των Ιονίων Νήσων για την Ένωση με την μητέρα Ελλάδα έστειλε το μήνυμά της η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου για τα 156 χρόνια, που συμπληρώνονται την Πέμπτη 21 Μαΐου 2020, από την Επέτειο Ένωσης των Επτανήσων με τον εθνικό κορμό της Ελλάδας.

Απευθυνόμενη στους πολίτες των Ιονίων Νήσων η κ.Κράτσα – Τσαγκαροπούλου επισήμανε ότι για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Περιφερειακό Συμβούλιο η ελευθερία, η φιλοπατρία , η κοινωνική δικαιοσύνη , η εθνική αξιοπρέπεια των εκπροσώπων των λαών της Επτανήσου αποτελούν μια μεγάλη παρακαταθήκη, όπως εκφράστηκαν στο ιστορικό ψήφισμα της Ιονίου Βουλής, που οδήγησε στην Ένωση με το νεοσύστατο ελληνικό κράτος.

 «Με μεγάλη συγκίνηση και τιμή βρίσκομαι σήμερα σε αυτόν τον χώρο,  τον ιερό για την ψυχή και την ιστορία των Επτανησίων. Εδώ σε αυτόν το χώρο, εκφράστηκαν με απαράμιλλη θέρμη και αποφασιστικότητα τα αισθήματα των εκπροσώπων  των λαών της Επτανήσου για την ελευθερία , τη φιλοπατρία , την κοινωνική δικαιοσύνη , την εθνική αξιοπρέπεια, αυτά τα ιδανικά που ενέπνευσαν τον αγώνα των Επτανησίων  κατά των ξένων  προστάτιδων δυνάμεων.

Η Περιφέρεια και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων είναι νεοσύστατοι θεσμοί, αλλά έχουν  μια σπουδαία  παρακαταθήκη  της πολιτικής  ενότητας της Επτανήσου Πολιτείας και της Ιονίου Βουλής. Αυτή την ιστορική παρακαταθήκη, οφείλουμε να την τιμήσουμε  και να την αναδείξουμε  και να δεσμευθούμε  για να υπηρετήσουμε ένα κοινό μέλλον με συνοχή, ανάπτυξη και ευημερία για όλους.

Σε αυτή την κατεύθυνση, οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία του 1821  θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία», ανέφερε στο μήνυμά της η Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων     Νικόλαος Μουζακίτης στο μήνυμά του για την Επέτειο της 21ης Μαϊου 1864,τόνισε ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ, η έννοια της  Ένωσης αποκτά πιο βαθιά σημασία και νόημα, αφού μόνο ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και προκλήσεις που παρουσιάζονται.

«Θα ήθελα να εκφράσω την συγκίνησή μου , που θα απευθύνω  από αυτό το χώρο, το χώρο της Ιονίου Βουλής, στον οποίο εδώ ψηφίστηκε  τον Σεπτέμβριο του 1863 η διακήρυξη για την  Ένωση των Επτανήσων με την Μητέρα Ελλάδα, χαιρετισμό προς τους συμπολίτες μας για την επέτειο της 21ης Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία επίσημα ο Άγγλος Αρμοστής Ερρίκος Στόρης παρέδωσε τα Επτάνησα στον απεσταλμένο της τότε ελληνικής κυβέρνησης Θρασύβουλο Ζαΐμη.

Ο λαός των Επτανήσων κάτω από την κατοχή των Βενετών, Γάλλων, Ρώσων και Άγγλων διατήρησε την γλώσσα του, την θρησκεία του, την πνευματική του καλλιέργεια και την ανάπτυξη της παιδείας του, τα οποία και μεταλαμπάδευσε στην υπόλοιπη Ελλάδα μετά την Ένωσή του με αυτή.

Όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα ενωμένη αντιμετώπισε όλες τις δύσκολες συνθήκες που προέκυψαν. Σήμερα περισσότερο από ποτέ , η έννοια της Ένωσης αποκτά πιο βαθιά σημασία και νόημα, αφού μόνο ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και προκλήσεις που παρουσιάζονται.

Η Περιφέρειά μας προσπαθεί να στηρίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Επτανήσων, στεκόμενη στο πλάι όλων των Επτανησίων, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες και τις αγωνίες του».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *