Απεβίωσε σε ηλικία 97 ετών ο καθηγητής Καρδιολογίας Χρίστος Αραβανής, γνωστός από την περίφημη μελέτη των 7 χωρών, η οποία μέχρι σήμερα αποτελεί  “ευαγγέλιο” στα ζητήματα που αφορούν το ρόλο της διατροφής στην καρδιαγγειακή υγεία.

Ο Χρίστος Αραβανής γεννήθηκε στην Καρυά Λευκάδας. Αποφοίτησε από την Ιατρική Αθηνών το 1948 και αφού ολοκλήρωσε έναν κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών στην Αθήνα, βρέθηκε με υποτροφία στις ΗΠΑ, όπου και τελειοποίησε την εξειδίκευσή του στην Κλινική Καρδιολογία και την έρευνα.

Στη διάρκεια της κατάρτισής του, γνώρισε τον διάσημο καθηγητή Ancel Keys, τον εμπνευστή της μελέτης των 7 χωρών. Ο καθηγητής Keys ήταν ο πρώτος που συνέδεσε την υψηλή χοληστερόλη με τη στεφανιαία νόσο.

Ο (νεαρός τότε γιατρός) Χρίστος Αραβανής ήταν εκείνος που πρότεινε να περιληφθεί η Ελλάδα στη μελέτη. Η πρότασή του βασίστηκε σε επιδημιολογικά δεδομένα που έδειχναν διαχρονικά ελάχιστη νοσηρότητα και θνησιμότητα από καρδιακά νοσήματα σε μια περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης.

“Όταν έφυγα από την Ελλάδα για τις ΗΠΑ, δεν είχα ακόμη δει περίπτωση εμφράγματος. Στις ΗΠΑ κατάλαβα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα την τρομερή διαφορά στη συχνότητα εμφάνισης των νοσημάτων της καρδιάς. Είπα μέσα μου ότι στην Ελλάδα – και κυρίως στην επαρχιακή Ελλάδα – πρέπει να υπάρχει ένας διαφορετικός Θεός που προστατεύει από τις ασθένειες της καρδιάς”, δήλωνε ο καθηγητής Αραβανής αρκετά χρόνια αργότερα.

Ο καθηγητής θήτευσε σε μια σειρά από μεγάλα καρδιολογικά κέντρα των ΗΠΑ, παράλληλα με το πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974. Μέχρι το 1986, ήταν διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, ενώ αργότερα υπηρέτησε ανάλογες θέσεις και στον ιδιωτικό τομέα.

Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, συμμετείχε ενεργά στην ιατρική εκπαίδευση, αλλά και σε επιστημονικές εταιρείες και διεθνείς φορείς. Επί σειρά ετών ήταν συνεργάτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε θέματα καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ο καθηγητής νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Πηγή:iatronet.gr