Έρχονται καταιγίδες, θύελλες και πτώση της θερμοκρασίας

Τα κεφάλια μέσα μας αναγκάζει να βάλουμε ο καιρός που από το Σάββατο χαλάει σημειώνοντας ραγδαία επιδείνωση. Η κακοκαιρία θα επηρεάσει και τα Χριστούγεννα με την πτώση της θερμοκρασίας να είναι αισθητή. Παράλληλα θα σημειωθούν κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι θυελλώδεις.

Το Σάββατο περιμένουμε τοπικές βροχές στη Δυτική Ελλάδα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς επίσης κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες μετά το απόγευμα στην Ήπειρο και στο Βόρειο Ιόνιο. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρξουν νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες, με τοπικές βροχές μετά το απόγευμα στα βόρεια και στα κεντρικά, ενώ θα επικρατήσουν σταδιακά ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις νοτιάδες στα πελάγη, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 15 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 10 έως 18 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 9 έως 17 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 14 έως 18 βαθμούς στις Κυκλάδες, έως τους 20 βαθμούς στην Κρήτη, 12 έως 16 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως 17 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις στο Αιγαίο μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και μετά το απόγευμα σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ.

Click4more: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία 

Λίγες νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες και αυξημένα ποσοστά υγρασίας, με αποτέλεσμα την κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις βραδινές και πρωινές ώρες, αναμένονται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 17 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, με βαθμιαία ενίσχυση σε μέτριους 4-5 μποφόρ και στα νότια σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών μετά το απόγευμα και τοπικές ομίχλες τις βραδινές και πρωινές ώρες, αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς και βαθμιαία μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Κυριακή 22-12-2019
Στα δυτικά νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που βαθμιαία θα επηρεάσουν τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από το απόγευμα κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 και βαθμιαία στα πελάγη τοπικά έως 9 μποφόρ. Σταδιακά από το απόγευμα στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Δευτέρα 23-12-2019
Κακοκαιρία με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς τοπικά ισχυρές στα δυτικά, την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας και από το απόγευμα στα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Σταδιακή ύφεση των φαινομένων από το βράδυ στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 7 με 8 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ. Στα ανατολικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ που από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, που θα γίνει αισθητή στα βόρεια.

Παραμονή Χριστουγέννων 24-12-2019 και Χριστούγεννα 25-12-2019
Στην ανατολική και τη νότια χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια θαλάσσια-παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες στο Ιόνιο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω μικρή πτώση. Παγετός αναμένεται κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ. Ο καιρός θα χαλάσει από τα ξημερώματα της Κυριακής (22-12-2019) και από τα βορειοδυτικά με θυελλώδεις ανέμους και με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

Την Κυριακή (22-12-2019)

α. Από τα ξημερώματα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και βαθμιαία τη δυτική Πελοπόννησο.
β. Από το μεσημέρι στην ανατολική και πρόσκαιρα στην κεντρική Μακεδονία, βαθμιαία στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
γ. Από το βράδυ στις Κυκλάδες.

Τη Δευτέρα (23-12-2019)

α. Κατά διαστήματα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι και από τα βόρεια.
β. Τα ξημερώματα στη Θράκη και μέχρι τις βραδινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.
γ. Από το απόγευμα πιθανώς στην Κρήτη.

Επίσης, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα πνέουν την Κυριακή (22-12-2019), οι οποίοι στα πελάγη θα φθάνουν 7 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ. Τη Δευτέρα (23-12-2019) θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων και θα φθάσουν στο Αιγαίο 7 με 8 και στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού για αύριο Σάββατο (21.12.2019)

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Αρχικά στα δυτικά, βαθμιαία στα βόρεια και από το βράδυ στα κεντρικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακά από το απόγευμα τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα ενταθούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών από το απόγευμα. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7, αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Πηγή:Newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *