Ομιλία του βουλευτή στη Βουλή για το φορολογικό

Ομιλία του βουλευτή στη Βουλή για το φορολογικό

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2019

 

«Η χώρα μπαίνει σε μία νέα περίοδο, με φορολογικές ελαφρύνσεις

για όλους τους πολίτες»

– Ομιλία του Θανάση Καββαδά στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο

 

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου.

Ο κ. Καββαδάς ανέφερε ότι τόσο το νομοσχέδιο, όσο και συνολικά η πολιτική της νέας Κυβέρνησης, δημιουργεί κίνητρα και προϋποθέσεις που στοχεύουν στην προσέλκυση επενδύσεων και στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ παράλληλα θεσμοθετούνται φορολογικές ελαφρύνσεις και παρεμβάσεις που η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αποτιμά θετικά.

Τόνισε ότι αυτό το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας είναι ακόμα πιο σημαντικό από το κλίμα εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών απέναντι στη χώρα μας, καθώς η υπερφορολόγηση από την προηγούμενη κυβέρνηση έκανε ζημιά στην οικονομία – σε αντίθεση με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση επιτελώντας τον διττό στόχο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.

Ανέφερε ότι τα νοικοκυριά και οι πολίτες βλέπουν μια συνεπή πολιτική μείωσης των φόρων, καθώς γίνονται πράξη οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα υπάρχει κοινωνική στόχευση που θέτει τις βάσεις για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής αναφέρθηκε σε μέτρα που φέρνει το νομοσχέδιο, όπως:

 

  • Μείωση κατά 13% του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή – από το 22% στο 9% για χαμηλά εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ
  • Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% που είναι σήμερα στο 24%
  • Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% που είναι σήμερα στο 5%
  • Καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα νέα, σύγχρονα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα
  • Αλλαγή του τρόπου φορολόγησης εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης, με πληρωμή ετήσιου κατ’ αποκοπή φόρου στις περιπτώσεις επενδύσεων άνω των 500.000 ευρώ για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων
  • Λήψη μέτρων στήριξης για την αγορά ακινήτων και την οικοδομή, με αναστολή του ΦΠΑ και του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων για τρία χρόνια
  • Θεσμοθέτηση έκπτωσης φόρου 40% για δαπάνες που αφορούν στην ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων
  • Βελτίωση του πλαισίου για την πάγια ρύθμιση οφειλών και αύξηση του αριθμού των δόσεων, υπό προϋποθέσεις και ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη
  • Επιστροφή ή διαγραφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που βεβαιώθηκε για τα κρασιά που μέχρι 31.12.2018 δεν είχαν δοθεί στην κατανάλωση

 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Βουλευτής στην αλλαγή του πλαισίου φορολόγησης για τα εταιρικά αυτοκίνητα. Εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίλυση ενός ζητήματος, το οποίο είχε αναδείξει μαζί με άλλους 32 Βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς και τον σημερινό Υφυπουργό Οικονομικών τον κ.Βεσυρόπουλο, τον Ιούλιο του 2017 αλλά και τον Οκτώβριο του 2018. Ευχαρίστησε τον Υφυπουργό γιατί εισάκουσε την εισήγησή του, αλλά και γιατί τίμησε τον αγώνα που είχαν από κοινού δώσει για το θέμα αυτό.

Τόνισε ότι το γεγονός ότι πλέον τα επαγγελματικά αυτοκίνητα με λιανική τιμή προ φόρων έως 17.000 ευρώ δεν θα φορολογούνται ως εισόδημα θα ανακουφίσει χιλιάδες εργαζόμενους που τα χρησιμοποιούσαν ως εργαλείο δουλειάς και αναγκάζονταν να πληρώνουν ένα επιπλέον φορολογικό χαράτσι που έφτανε μέχρι και ένα μισθό το χρόνο.

Κλείνοντας, ο Βουλευτής ανέφερε:

«Η κυβέρνηση μέσα από αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο, στέλνει ένα θετικό μήνυμα στην κοινωνία. Δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης στον φορολογούμενο, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για νέες επενδύσεις. Η κοινωνία αποτιμά θετικά αυτό το μήνυμα, το εισπράττει και το μετατρέπει σε βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Μια βελτίωση που είναι διάχυτη. Λίγο ενδιαφέρουν η καταστροφολογία και η τυφλή αντιπολιτευτική διάθεση, από τη στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι οι πολίτες τις προσπερνούν. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τηρεί τις δεσμεύσεις της στο ακέραιο, ενώνει τους πολίτες και την κοινωνία και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους.»

 

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *