Συνέντευξη του απερχόμενου διοικητή του Νοσοκομείου Λευκάδας

Συνέντευξη του απερχόμενου διοικητή του Νοσοκομείου Λευκάδας

Η συνέντευξη-απολογισμός του διοικητή του Νοσοκομείου Λευκάδας κ. Βησσαρίωνα Μίχα

Μια συνέντευξη που θύμιζε έντονα απολογισμό πεπραγμένων του παραχώρησε την περασμένη Τετάρτη στα τοπικά ΜΜΕ ο απερχόμενος -και ήδη απελθών- διοικητής του Νοσοκομείου κ. Βησσάρης Μίχας, ο οποίος αν και έδωσε την παραίτησή του αμέσως μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, χρειάστηκε να περιμένει μέχρι τώρα πριν γίνει αυτή δεκτή.

Και όπως ήταν φυσικό, ο κ. Μίχας που είχε την ευθύνη της διοίκησης του Νοσοκομείου για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών, (από τον Αύγουστο του 2016), στην εισαγωγή του ξεκίνησε περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση του ιδρύματος όταν παρέλαβαν.

“Αυτό που παραλάβαμε το 2016 δεν ήταν Νοσοκομείο ούτε από πλευράς εγκαταστάσεων, ούτε από πλευράς στελεχιακού προσωπικού. Και επιπλέον το 2015 χρωστούσε 1,5 εκατομμύρια ευρώ”, είπε και συνέχισε:

Ιατρικό προσωπικό

“Στο επόμενο διάστημα, υλοποιώντας όσο μπορέσαμε το πλάνο μας και παρά τα λάθη και τις παραλείψεις που ασφαλώς υπήρξαν, αυξήσαμε τους γιατρούς από 19 που βρήκαμε σε 39-40 (οι οποίοι τον τελευταίο Ιούλιο μάλιστα έφθασαν τους 43). Η Μαιευτική κλινική δεν λειτουργούσε παρότι ήταν στοιχειωδώς στελεχωμένη. Τις γυναίκες της Λευκάδας τις στέλναμε σε άλλα νοσοκομεία για να γεννήσουν! Λειτουργήσαμε την Μαιευτική κλινική και σήμερα πλέον οι Λευκαδίτισσες γεννούν στον τόπο τους. Ανοίξαμε την Καρδιολογική κλινική και φθάσαμε να έχουμε τέσσερις γιατρούς καρδιολόγους, εκεί που πριν είχαμε έναν ή κανένα. Με τις προσλήψεις των επικουρικών γιατρών καταφέραμε να ξεπεράσουμε σε μεγάλο βαθμό τις μνημονιακές απαγορεύσεις πρόσληψης μονίμων.”

Πολλές απ΄ τις παρατηρούμενες ελλείψεις γιατρών, ο κ. Μίχας τις απέδωσε στην απροθυμία τους να έλθουν στην Λευκάδα, λέγοντας ότι δυστυχώς, το Νοσοκομείο μας δεν είναι πρώτης επιλογής για τους γιατρούς, οι οποίοι προτιμούν τα αστικά κέντρα ή κάπου πιο κοντά σ΄ αυτά.

Σε ερώτηση ότι “εφόσον ήταν γνωστό πως θα αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης ένας αναισθησιολόγος, γιατί δεν μεριμνήσατε έγκαιρα για την αντικατάστασή του, ώστε να μην υπάρξει το πρόβλημα της απουσίας του που βιώνουμε τελευταία“, απάντησε ότι έχουν προκηρυχθεί 6 θέσεις γιατρών, (δυο αναισθησιολόγων, χειρουργού, νεφρολόγου, παθολόγου και μικροβιολόγου) αλλά οι περισσότερες καταλήγουν άγονες λόγω μη ύπαρξης ενδιαφερομένων. Ιδιαίτερα στην ειδικότητα του αναισθησιολόγου, η μεγάλη έλλειψη είναι πανελλαδική, ενώ στην 6η ΥΠΕ δεν υπάρχει ούτε ένας αναισθησιολόγος, όπως χαρακτηριστικά είπε!

Μας ενημέρωσε ότι κατά το διάστημα της διοίκησής του συμπληρώθηκαν αρκετές και σημαντικές ελλείψεις στον  ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (αξονικός τομογράφος, εξοπλισμός νεφροκάθαρσης κ.λ.π.), που δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική σύμβαση…

Πάντως ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός για το δεδομένο επίπεδο νοσοκομείου, είπε, είναι πλέον στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, που αν το εκμεταλλευθεί το ιατρικό προσωπικό θα μπορέσει να προσφέρει άριστες υπηρεσίες”.

Τα οικονομικά

Σχετικά με τα οικονομικά, μας ενημέρωσε πως όταν παρέλαβαν υπήρχε ένα χρέος 1,5 εκατομμυρίων Ευρώ και αντιμετώπιζαν μεγάλο πρόβλημα με τους προμηθευτές απαραίτητων υλικών. Σήμερα όχι μόνο δεν χρωστάμε σε κανέναν, συνέχισε, αλλά και έχουμε ένα αποθεματικό 1,6 εκατομμύρια. Οι γιατροί και το προσωπικό πληρώνονται πλέον σχεδόν προκαταβολικά. Το ίδιο και οι υπερωρίες τους.

Όταν αναλάβαμε βρήκαμε επίσχεση εργασίας λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων. Τον Δεκέμβρη του 2018 όμως, είμαστε το πρώτο από όλα τα νοσοκομεία που πλήρωσε τα αναδρομικά που αποφάσισε η κυβέρνηση στους γιατρούς!

Στην ερώτηση πως το πέτυχαν αυτό, ο κ. Μίχας απάντησε ότι μέσω των ηλεκτρονικών διαγωνισμών που καθιερώθηκαν για τις προμήθειες του νοσοκομείου, εξοικονομήθηκαν σοβαρά ποσά. Σε κάποιες συγκεκριμένες προμήθειες, είπε, από τις 100 μονάδες χρέωσης πέσαμε στις 4ο. Επιπλέον “δεν αφήσαμε τα τρωκτικά να βάζουν χέρι στα οικονομικά . Με κόψιμο το χέρι σε τρωκτικά που έτρωγαν χρήματα, καταφέραμε να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά. Παράλληλα βέβαια είχαμε την τακτική και βελτιωμένη χρηματοδότηση απ΄ το Κράτος”, κατέληξε.

Οι νέες εγκαταστάσεις

Στην ερώτησή μας “επειδή ακούγονται διάφορα, πόσο ευχαριστημένος είσαστε από τις υποδομές και την λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων του νοσοκομείου που παραλάβατε;”

Σε κάποια θέματα οι υποδομές είναι ξεπερασμένες, κι αυτό είναι φυσικό, απάντησε ο κ. Μίχας, αν σκεφθούμε ότι τα τεχνικά και λειτουργικά δεδομένα ήταν διαφορετικά δεκαπέντε χρόνια πριν που έγιναν οι σχετικές μελέτες. Έτσι χρειάστηκε να μετατρέψουμε στην πορεία αρκετά πράγματα, αφού εν τω μεταξύ είχαν αλλάξει -και ενίοτε εντελώς- τα χαρακτηριστικά τους. Κι αυτό ξέρετε δεν ήταν εύκολο να γίνει αποδεκτό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι πως το νέο νοσοκομείο, που βέβαια είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο απ΄ το παλιό, είναι και εξαιρετικά ενεργοβόρο.  Για να καταλάβετε την διαφορά, το παλιό νοσοκομείο είχε κόστος για θέρμανση και κλιματισμό περίπου 100 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, ενώ το νέο ξεπερνάει τις 600 χιλιάδες! Και η αύξηση που εγκρίθηκε ήταν περίπου 25 χιλιάδες μέχρι στιγμής! Αυτός είναι ο λόγος που δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν ιδίοις χρήμασι οι επικουρικοί.

Στην ερώτησή μας τι ο ίδιος θεωρεί πρώτη προτεραιότητα(;) μας απάντησε “να ξεπαγώσει η διαδικασία των προσλήψεων”. Και σαν επίλογο της συνέντευξης, εξέφρασε την λύπη του “για την οργανωμένη και συστηματική παραπληροφόρηση από ανθρώπους που είχαν τους δικούς τους στόχους και σχεδιασμούς” και συμπλήρωσε: “Να είσαστε περήφανοι οι Λευκαδίτες που έχετε τέτοιο νοσοκομείο. Όμως είναι κρίμα κάποιοι να το υπονομεύουν…”

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *