Μάθημα γραμματικής σε πολιτικολογούντες …επαγγελματίες!

Μάθημα γραμματικής σε πολιτικολογούντες …επαγγελματίες!

(Το σκίτσο είναι του ΑΡΚΑ)

Ανέκαθεν γνωρίζαμε πως τα ρήματα και κυρίως οι καταλήξεις τους, στους διάφορους χρόνους και εγκλίσεις,  ήταν το μέρος του λόγου που συχνά εξέθετε κάποιους δημοσιογραφούντες του τόπου μας οι οποίοι ήταν εμφανώς τσακωμένοι με την γραμματική, των “επαγγελματιών” μη εξαιρουμένων!

Έτσι έχουμε διαβάσει κατά καιρούς διάφορα μαργαριτάρια, τόσα που να μην αποτελούν πλέον αξιομνημόνευτο φαινόμενο. Το τελευταίο όμως που διαβάσαμε, εξαιρείται του πληθωριστικού αυτού κανόνα καθότι συνδέεται με την φίλη μας τη Σεβαστή. Έτσι, δεν γίνεται να το αφήσουμε να περάσει ασχολίαστο.

Διαβάσαμε λοιπόν σε ενυπόγραφο κείμενο του τοπικού τύπου για “…την γνωστή Σεβαστή που εξελέγην μεν δημοτικός σύμβουλος…” και αισθανθήκαμε την ανάγκη να κάνουμε ένα μικρούλι, τόσο δα μάθημα γραμματικής στην πολιτικολογούσα:

Το “εξελέγην”, σαν πρώτο ενικό πρόσωπο Αορίστου του ρήματος “εκλέγομαι” που είναι, σημαίνει ότι εκλέχθηκα (εγώ) κι όχι η Σεβαστή ή οποιοσδήποτε άλλος. Και κλίνεται ως εξής: (εγώ) εξελέγην, (εσύ) εξελέγης, (αυτός ή αυτή ή η Σεβαστή ή οποιοσδήποτε άλλος) εξελέγη, (εμείς) εξελέγημεν, (εσείς) εξελέγητε, (αυτοί) εξελέγησαν

Δύσκολο πράγμα θα μου πείτε η Γραμματική, γι αυτό άλλωστε και φρόντισαν να την απλοποιήσουν υπερβολικά τελευταία. Κι ακόμη δυσκολότερη η καθαρεύουσα, η οποία μοιάζει εκπληκτικά με  μεταξωτό βρακί. Και ως γνωστόν, τα μεταξωτά βρακιά είναι για επιδέξιους ποπούς (μόνο!)

Με άλλα λόγια, ή την ξέρεις ή εκτίθεσαι. Γράφε λοιπόν απλά πως “η Σεβαστή εκλέχτηκε” κι άσε κατά πάντα τις ελληνικούρες…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *