Η πανέμορφη πλην προβληματική λίμνη μας!

Το σχόλιο της ημέρας: Η (προβληματική) λίμνη μας!

του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ

Η πανέμορφη λίμνη που βλέπετε, όσο κι αν θα εκπλαγείτε μερικοί, βρίσκεται στη Λευκάδα και μάλιστα 13 μόλις χιλιόμετρα απ΄ την Πόλη! Είναι το δισυπόστατο Λιβάδι της Καρυάς, στην χειμωνιάτικη, λημναία μορφή του. Τούτη την εποχή βέβαια, το Λιβάδι κανονικά θα έπρεπε να έχει πάρει την καλοκαιριάτικη μορφή του, αυτήν του κάμπου και μάλιστα θα έπρεπε να ετοιμάζεται να δεχθεί την σπορά των φημισμένων Καρσάνικων λαθυριών. Όμως ας όψονται οι πολλές και όψιμες βροχές που άλλαξαν τις ισορροπίες και φέτος το διατήρησαν (ακόμα) σαν λίμνη.

Η κατάσταση αυτή όμως έχει προκαλέσει και κάποιες άλλες παρενέργειες, τις οποίες βίωσαν όσοι επισκέφθηκαν το Μοναστήρι του Αη Γιάννη για τις Ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας ή για την Ανάσταση: Κατά σμήνη επιτίθενται τα κουνούπια στους επισκέπτες της περιοχής, εκεί προς το σούρουπο. Κουνούπια που γεννήθηκαν και κατοικοεδρεύουν στα λιμνάζοντα νερά του Λιβαδιού, που βέβαια αποτελεί ιδανικό χώρο πολλαπλασιασμού και επιβίωσής τους. Και δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα περιορίσουν την ενοχλητική (και ανθυγιεινή) δράση τους στο γειτονικό τους Μοναστήρι και δεν θα την επεκτείνουν και σ΄όλα τα κοντινά περιμετρικά χωριά (Σφακιώτες, Πηγαδισιάνοι, Καρυά, Πλατύστομα κι Αλέξανδρο), αν δεν το έχουν κάνει ήδη…

Η παρακράτηση των νερών της βροχής και η μετατροπή του Λιβαδιού σε λίμνη κάθε χειμώνα, ήταν ένα διαχρονικό φαινόμενο της περιοχής. Μέχρι που ήρθε κι η κατασκευή της τεχνητής υδατοδεξαμενής με σκοπό να μετατραπεί η αγροτική αυτή περιοχή σε αρδευόμενη. Το έργο όμως αποδείχθηκε πολύ προβληματικό, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετήσει ποτέ τον σκοπό για τον οποίον κατασκευάστηκε. Κι όχι μόνο αποδείχθηκε άχρηστο, αλλά και επιδείνωσε το πρόβλημα και τις παρενέργειες των λιμναζόντων υδάτων. Με άλλα λόγια, ξοδεύτηκαν ένας σωρός χρήματα, χωρίς καμιά πραγματική και σοβαρή μελέτη, που αντί για καλό προκάλεσε κακό. Βέβαια δεν ήταν το μοναδικό έργο χωρίς σφαιρική μελέτη και χωρίς χρησιμότητα, που έγινε κατά την εποχή των παχέων αγελάδων και των χοντρών πακέτων Ντελόρ, Σαντέρ κ.λ.π.

Τελικά αυτό που έχει απομείνει σήμερα, εκτός απ΄ τα κουνούπια, είναι διάτρητα ασφαλτόπανα (στον πυθμένα της λιμενοδεξαμενής) και σκουριασμένες σωληνώσεις και βάνες…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *