Κατολισθήσεις

Κατολισθήσεις

[Σημείωση Σύνταξης: Το άρθρο του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ με τον τίτλο “Κατολισθήσεις” που ακολουθεί, πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “τα ΝΕΑ της Λευκάδας” στο φύλλο της 11ης Δεκεμβρίου 2015, (25 δηλαδή μέρες μετά τον μεγάλο και φονικό σεισμό της 17ης Νοεμβρίου 2015), ενώ στις 14 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκε -με περισσότερες φωτογραφίες- στο FORTSA LEFKADA.gr (βλέπετε: www.fortsalefkada.gr/arthra/25586/). Μετά την πρόσφατη κατολίσθηση στο νταμάρι της Απόλπαινας και τις τραγελαφικές καταστάσεις που ακολούθησαν, θεωρούμε πως είναι χρήσιμο να την επαναφέρουμε, γιατί όντως περιέχει ενδιαφέροντα κι επίκαιρα πράγματα να μας πει. Και το σπουδαιότερο: Έχει εντοπίσει από τότε τα βράχια που επικρέμονται στην πρώτη (δεξιά) στροφή μετά το νταμάρι καθώς και στην επόμενη (αριστερή στροφή) μετά το δεύτερο νταμάρι προς Τσουκαλάδες, τα οποία φαίνεται πως ανακάλυψαν μόλις τώρα οι τοπικοί μας άρχοντες…]

*****

του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ 

Μετά τους δυο πολύ ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν το νησί μας στον 21ο αιώνα, η Λευκάδα απέδειξε πως αντέχει ικανοποιητικά σε ρίχτερ που θα ήταν πολύ πιο καταστροφικά σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας. Κι αυτό κατά την ταπεινή μου άποψη αποτελεί ένα καλό αντίβαρο που εξισορροπεί κατά κάποιο τρόπο την ζημιά που κάνει η σεισμογενής φήμη ενός τόπου .
Αν και ο τελευταίος μεγάλος σεισμός του Νοέμβρη, δυστυχώς, αποδείχτηκε φονικός, τα νέα σπίτια σε γενικές γραμμές άντεξαν, παρότι για τα Νοτιοδυτικά χωριά μας το επίκεντρο ήταν ακριβώς κάτω απ΄ τα πόδια τους και σε βάθος μικρό. Παράλληλα η αντίδραση κι η γενικότερη συμπεριφορά του πληθυσμού καταγράφεται σαν ιδιαίτερα ψύχραιμη, αφού, παρά τις καταρρεύσεις ή τις μεγάλες ζημιές σε παλιές κατοικίες, τόσο οι απώλειες ζωής όσο κι οι τραυματισμοί ήταν περιορισμένοι.
Εντυπωσιακή όμως είναι η αντοχή που επέδειξαν τα νέα κτίσματα στα χωριά που χτυπήθηκαν περισσότερο απ΄ τον Εγκέλαδο, αφού παρά την σφοδρότητα του φαινομένου, παρέμειναν ανέπαφα. Κι αυτό αποδεικνύει πως ο νέος αντισεισμικός(*) κανονισμός σε συνδυασμό με την «σεισμική» συνείδηση των πολιτών -που γνωρίζοντας πως ζουν σε σεισμογενή τόπο συχνά όταν χτίζουν χρησιμοποιούν ακόμη πιο σε ενισχυμένα δομικά υλικά- προσφέρουν επαρκή αντοχή και προστασία στις οικοδομές.

Ο σεισμός στο κατακαλόκαιρο του 2003 όμως, χτύπησε κι ένα καμπανάκι στο οποίο μάλλον δεν δώσαμε την πρέπουσα σημασία. Γιατί παρότι όλοι λέγαμε τότε «ευτυχώς που ο σεισμός έγινε πρωί κι έτσι δεν είχαμε θύματα απ΄ τις κατολισθήσεις»  ή «αλλοίμονο, αν ο σεισμός γίνονταν 4-5 ώρες αργότερα, όταν θα ήταν γεμάτοι οι δρόμοι κι οι παραλίες, θα θρηνούσαμε εκατόμβες νεκρών», μετά το ξεχάσαμε. Και δεν κάναμε σχεδόν τίποτα, πέρα από κάποια προστατευτικά τοιχεία στον δρόμο προς τον Άγιο Νικήτα. Και το χειρότερο ήταν πως στην φρενίτιδα του οικοδομικού οργασμού κατά την προηγούμενη δεκαετία και με το μοναδικό μας εθνικό εφεύρημα της «εκτός σχεδίου δόμησης», δεν έμεινε ραχούλα για ραχούλα και ρόβολο ή πλαγιά που να μην χτίσουν οι νεοπλουτίδηδες την βίλα ή την επιχείρησή τους! Κι επειδή όσο πιο κοντά σε γκρεμό ήταν η οικοδομή, τόσο πιο εντυπωσιακή θέα είχε, αρκετοί ήταν οι ζηλωτές των …Μετεώρων που σκέφτηκαν πως αντί να μεταναστεύσουν οι ίδιοι στην Θεσσαλία, καλύτερα θα ήταν να φτιάξουν το δικό τους «ασκητήριο» εδώ, με ίδια ή και καλύτερη θέα! Μόνο που αντί για τους οριζόντιους και ακλόνητους πέτρινους βράχους των Μετεώρων, το δικό τους οίκημα εδράζονταν είτε σε σαθρό χώμα είτε σε δραματικά επικλινές οικόπεδο και με …μετέωρα τα βράχια πάνω απ΄ το κεφάλι τους… Γιατί ο νέος αντισεισμικός κανονισμός μας, μπορεί να πλειοδοτούσε σε ανθεκτική κατασκευή αλλ΄ αδιαφορούσε παντελώς τόσο για την ποιότητα του εδάφους όσο και για την κλίση του οικοπέδου ή για τα υπερκείμενα βράχια, που καιροφυλακτούσαν ακριβώς από πάνω…
Κι έπρεπε μετά από δώδεκα χρόνια να έρθει ο πρόσφατος σεισμός του Νοέμβρη και να χτυπήσει εκ νέου -και πιο έντονα- το συγκεκριμένο καμπανάκι των κατολισθήσεων, αφού η παρουσία του συνοδεύτηκε κι απ΄ την απώλεια της ζωής της άτυχης συμπολίτισσάς μας στην Πόντη, για να καταλάβουμε(;) το πρόβλημα! Ήρθε και το κρέμασμα κάποιων οικοδομών στο κενό για να μας θυμίσει πως η Φύση τιμωρεί τους άφρονες που παραβλέπουν τους νόμους της και χτίζουν ανεξέλεγκτα όπου τους καπνίσει. Και κυρίως να μας δείξει πως στους σεισμούς δεν είναι μόνο ο κίνδυνος της κατάρρευσης των οικοδομών που απειλεί ανθρώπους και κτίρια, αλλά εξίσου κι ίσως ακόμη μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος των κατολισθήσεων…
Αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπ΄ όψη μας κι έστω από τώρα και πέρα να φερθούμε ανάλογα. Γιατί η Λευκάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει σεισμογενής περιοχή. Που σημαίνει πως είναι απολύτως βέβαιο, ότι περιοδικά θα έχει ισχυρούς σεισμούς. Κι είναι εντελώς απίθανο όλοι αυτοί οι σεισμοί να συμβαίνουν σε «ανώδυνες» εποχές και ώρες. Κάποια στιγμή λοιπόν ένας ισχυρός σεισμός θα συμβεί και στο κατακαλόκαιρο αλλά και στο καταμεσήμερο, όταν οι δρόμοι κι οι παραλίες θα είναι γεμάτες κόσμο κι αυτοκίνητα. Και τότε επιβάλλεται να μας βρει προετοιμασμένους κι όχι σαν τις μωρές παρθένες της παραβολής. Με αξιόπιστα και μελετημένα προστατευτικά στους δρόμους και με σπίτια στέρεα χτισμένα σε ελεγμένο και σταθερό έδαφος με λογική κλίση, χωρίς τον εφιάλτη των βράχων να επικρέμεται πάνω απ΄ το κεφάλι τους…
Αυτά είναι που χρειαζόμαστε. Γιατί εκ των υστέρων τα δάκρυα είναι περιττά…

(*) Ευχαριστούμε θερμά τον φίλο Αλέξανδρο Τυρολόγο που μας ενημέρωσε ότι το σωστό είναι «νέος αντισεισμικός (και όχι οικοδομικός) κανονισμός». Ευχαρίστως λοιπόν κάνουμε τις σχετικές διορθώσεις.
—————————————————————

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ από κάποιες σχετικές με το άρθρο περιπτώσεις:

1.

1. Παρολίγον βουτιά στο γκρεμό η γνωστή βίλα στο Αθάνι (Φωτο από fb)

2.

2. Αντίστοιχη περίπτωση κι αυτή του Αγίου  Νικήτα…

3.

3. Τα προστατευτικά δίχτυα του δρόμου, αλλού άντεξαν μερικώς…

4.

4. Κι αλλού κατέρρευσαν εντελώς…

5

5. Τα κοτρόνια που βλέπετε εδώ, έχουν σπρωχθεί βέβαια εκ των υστέρων προς τον όχτο…

6

6. Κανένας δεν θα ήθελε να δεχθεί την βροχή απ΄ αυτές τις πέτρες…

8

7. Ούτε και να περνάει από κει, τη στιγμή που έπεφταν αυτά τα βράχια…

9

8. Ή να του τύχει κανένα τέτοιο κελεπούρι …

7

Ή να δεχθεί αυτά…

10

10. Και τώρα στο ζουμί: Εδώ στον κύκλο βλέπετε τα ετοιμόρροπα βράχια πάνω απ΄ την δεξιά στροφή ανεβαίνοντας προς Τσουκαλάδες, μεταξύ των δυο νταμαριών μετά την Απόλπαινα…

11

11. Το ίδιο και στην επόμενη αριστερή στροφή, λίγα μέτρα πιο πάνω (προς Τσουκαλάδες). Στους κύκλους Α και Α1 βλέπετε τα ετοιμόρροπα βράχια. Στον κύκλο Β έχει ήδη πέσει ένα που είναι εμφανές πως λείπει…

*****

12

12. Πάντως μυαλό δεν βάζουμε. Εδώ βλέπουμε τρεις νέες σχετικά κατασκευές, εκτός σχεδίου βέβαια, (οι δυο τελειωμένες κι η τρίτη υπό κατασκευή), σε πρανές με κλίση (απ΄ το οριζόντιο επίπεδο) 50-60 μοίρες!

13

13. Και το χειρότερο είναι πως από πάνω καιροφυλακτούν οι πελώριοι βράχοι (στους κύκλους Α και Β), ενώ το Γ δείχνει την τεράστια πληγή στο βουνό απ΄την προσπάθεια κάποιου «ιδιοκτήτη» να μετατρέψει τα βράχια σε προσβάσιμο οικόπεδο…

14

14. Και εδώ το βουνό (και το περιβάλλον) «βιάστηκαν» ανελέητα…

15

15. Αν όμως θέλεις αυτή τη θέα απ΄ την πισίνα σου,

15b

…ίσως αξίζει το ρίσκο!

16

16. Εδώ (λίγο πιο πάνω), βλέπετε το υπό κατασκευήν οικόπεδο που λέγαμε πριν…

17

17. Έτσι φαίνεται η συγκεκριμένη πληγή από χιλιόμετρα μακριά…

ΕΠΙΛΟΓΟΣ: Αντίστοιχες περιπτώσεις μ΄ αυτές εδώ στα ανατολικά πρανή του Νεοχωρίου, υπάρχουν πολλές και διάσπαρτες σ΄ ολόκληρη τη Λευκάδα. Και το ερώτημα που τελικά προκύπτει είναι: Έχουν οι συμπατριώτες μας αυτοί ιδιοκτήτες(;) την άδεια (κι από ποιον) να κατασκευάζουν δρόμους, οικόπεδα (και βίλες) στα βουνά, κατακρεουργώντας τόσο άναρχα ένα υπέροχο περιβάλλον;

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *