Τι λέει ο Διοικητής του Νοσοκομείου για την 1η Λογοδοσία του

Τι λέει ο Διοικητής του Νοσοκομείου για την 1η Λογοδοσία του

Λευκάδα 31/01/2018

 

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

 

ΔΗΜΟΣΙΟΣ  ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ  ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2016-2017

            Ο Διοικητής του Γ.Ν. Λευκάδας καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της  πρωτόγνωρης διαδικασίας του Δημόσιου Απολογισμού των Πεπραγμένων της Διοίκησης σαν βασικό στοιχείο της σύγχρονης Δημοκρατικής Διακυβέρνησης.

Έγινε μια σύντομη αναφορά στην κατάσταση που επικρατούσε στο Νοσοκομείο πριν την ανάληψη της Διοίκησης, χαρακτηρίζοντάς την με μια λέξη: «ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ».

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε:

  • Στο Καλοκαίρι του 2015 όπου οι μνημονικές πολιτικές οδήγησαν στην μείωση του ανθρώπινου δυναμικού και των υλικών-οικονομικών πόρων επιφέροντας  Υγειονομική Φτώχεια και Aποκλεισμό Eυπαθών Oμάδων πληθυσμού (ανασφάλιστοι κτλ) από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
  • Στη Διάλυση της Π.Φ.Υ και στην απόλυση  500 ιατρών του τότε ΙΚΑ.
  • Στην Αναστολή λειτουργίας της Παθολογικής και Καρδιολογικής Κλινικής.
  • Στην κατάρρευση και υπολειτουργία ακόμα και τμημάτων που δεν παρουσίαζαν ελλείψεις στο προσωπικό (Μαιευτική- Γυναικολογική Κλινική).

Ακολούθησαν οι πίνακες με τους Λειτουργικούς Δείκτες και τα Συγκριτικά Στοιχεία των ετών 2014-2017 με γενικό συμπέρασμα την ραγδαία αύξηση της προσέλευσης ασθενών στα Επείγοντα και Εξωτερικά Ιατρεία καθώς επίσης και στο σύνολο των εργαστηριακών και παρακλινικών  εξετάσεων. Επίσης από τους πίνακες προέκυψε μεγάλη αύξηση των Χειρουργικών και Ορθοπεδικών επεμβάσεων όπως και των νοσηλειών στην Παθολογική και Παιδιατρική  κλινική η οποία Παιδιατρική  από τις  αρχές του 2017 εφημερεύει καθημερινά.

Αρνητικό σημείο αποτελεί το ψηλό ετήσιο κόστος νοσηλείας ανά ασθενή που οφείλεται κυρίως στην μικρή σχετικά πληρότητα των κλινικών. Επίσης και  οι διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία λόγω  κυρίως ελλείψεως συγκεκριμένων ειδικοτήτων θεωρείται ότι είναι αρκετές.

Στη συνέχεια έγινε ανάλυση του προσωπικού και των διορισμών και δόθηκε έμφαση στο γεγονός ότι η ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό που  πραγματοποιήθηκε κατά  την περίοδο 2016-2017 είναι η μεγαλύτερη από την έναρξη λειτουργίας του ΕΣΥ.

Συνεχίζοντας την παρουσίαση ανέδειξε το πρόβλημα που υπήρχε με τους ιδιώτες – εργολάβους στην καθαριότητα και σίτιση. Έγινε αναφορά στην  μετατροπή των συμβάσεων  των εργαζομένων σε συμβάσεις ΙΔΟΧ  καθώς και στη διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ. Έτσι εκτός από την εξοικονόμηση χρημάτων δόθηκε και τέλος στον  εργασιακό ΜΕΣΑΙΩΝΑ αυτών των εργαζομένων.

Προχωρώντας τον απολογισμό των πεπραγμένων έγινε  ανάλυση του παραγόμενου έργου και στο τέλος έγινε   ιδιαίτερη αναφορά στην ελεύθερη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στην  ηθικοποίηση του Συστήματος και την καταπολέμηση  της διαφθοράς (κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, προκλητή ζήτηση, επιθέματα) με τη λήψη  αυστηρών πειθαρχικών μέτρων.

Έγινε αναφορά στην λειτουργία του Γραφείου Προστασίας  Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας καθώς και στη Λίστα Χειρουργείου.

Ακολούθως έγινε ανάλυση των Οικονομικών Στοιχείων  (προϋπολογισμοί –απολογισμοί, ληξιπρόθεσμες οφειλές) από τα οποία προκύπτει αύξηση των προϋπολογισμών καθώς και της χρηματοδότησης με αποτέλεσμα την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων   οφειλών μέχρι και τον Νοέμβριο  του 2017  και  ακολουθεί  άμεσα η πληρωμή των επόμενων μηνών. Επίσης αναφέρθηκε η διαγραφή των βεβαιωμένων  χρεών των Ανασφάλιστων Πολιτών από  τις ΔΟΥ.

Τελειώνοντας  επισημάνθηκαν τα Δυνατά και Αδύνατα Σημεία του Νοσοκομείου καθώς και οι Στόχοι της Διοίκησης για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην επικείμενη μεταφορά στο Νέο Νοσοκομείο μέσα στο 2018.

Ο Διοικητής αφού ευχαρίστησε όλους της εργαζόμενους για την προσπάθεια που καταβάλουν μέσα σε δύσκολες συνθήκες, ζήτησε συγνώμη για τα  όποια λάθη  ελλείψεις και αβλεψίες υπήρξαν  από την πλευρά της Διοίκησης.

Κάλεσε όλους της πολίτες να βοηθήσουν με τις παρατηρήσεις και τις υποδείξεις τους  την προσπάθεια της Διοίκησης για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας.

Κλείνοντας ανέφερε ότι Στόχος είναι η Καθολική-Ισότιμη και Δωρεάν Πρόσβαση όλων των πολιτών σε Ποιοτικές Υπηρεσίες Υγείας ώστε να εξαλειφθούν οι ανισότητες στην παροχή περίθαλψης.

 

ΑΠΟ ΤΟ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *