Το σχόλιο της ημέρας: Άγνοια ή πονηριά;

Το σχόλιο της ημέρας: Άγνοια ή πονηριά;

Δυσκολεύομαι να πιστέψω πως ένας γιατρός και μάλιστα πρώην βουλευτής, έστω και για λίγους μήνες,  δεν γνωρίζει τι σημαίνει η λέξη “επιλαχών”, κάτι που το γνωρίζει κάθε Έλληνας με γνώσεις επιπέδου τετάρτης δημοτικού και πάνω!  Άκουγα και ξανάκουγα λοιπόν το ηχητικό της πρόσφατης ραδιοφωνικής συνέντευξης του κ. Σταύρου Γρηγόρη στον Πρίσμα και δεν πίστευα στ΄ αυτιά μου γι αυτά που άκουγα…

Έλεγε λοιπόν και μάλιστα με κάθε σοβαρότητα ο πρώην βουλευτής και νυν ταμίας στον Ιατρικό Σύλλογο Λευκάδας, ότι αυτός αναπληρώνει τον τιθέμενο  εκτός διοικητικού συμβουλίου λόγω τιμωρίας πρόεδρο του ΙΣΛ, επειδή ο νόμος λέει ότι ο πρόεδρος αναπληρώνεται από τον πρώτο επιλαχόντα. Κι επειδή ο …πρώτος σε σταυρούς εκλεγμένος σύμβουλος κ. Σαρανταένας αρνήθηκε, τότε τον αναπλήρωσε αυτός που ήταν ο δεύτερος σε σταυρούς εκλογής! Άγνοια γλώσσας ή απλά πολύ βολική (για τον ίδιο) η ερμηνεία που δίνει στον νόμο ο ταμίας; Μόνο που στην δεύτερη περίπτωση η ερμηνεία του αντιβαίνει την ελληνική γλώσσα ενώ κι ο ίδιος προφανέστατα παραβαίνει το νόμο…

Δεν είμαι γνώστης της ιατρικής νομοθεσίας, θεωρώ όμως πως είμαι σχετικά καλός γνώστης της ελληνικής γλώσσας. Σε απλά ελληνικά λοιπόν και με βάση τον νόμο που ο ίδιος είπε, σημαίνει πως στην θέση του προέδρου (προφανώς στο διοικητικό συμβούλιο) μπαίνει ο πρώτος επιλαχών και σε καμιά περίπτωση βέβαια κάποιος επ΄ τους εκλεγμένους, οι οποίοι  είναι επιτυχόντες κι όχι επιλαχόντες.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει άγνοια γλώσσας λοιπόν, κάτι τέτοιο δεν τον βόλευε, ιδιαίτερα τότε που η πλειοψηφία στο Δ.Σ. ήταν απέναντί του, αφού στην ανασύσταση του συμβουλίου που υποχρεωτικά θα γίνονταν, κατά πάσα περίπτωση θα έχανε και τον έλεγχο και την προεδρεία. Σ΄αυτή την περίπτωση λοιπόν, όταν το συμβούλιο δεν συμφωνεί μαζί μας, τότε τόσο το χειρότερο για το  συμβούλιο: Δεν ξανα-συγκαλείται και καθαρίσαμε…

Αν οι πληροφορίες μου αληθεύουν, την ίδια αναφορά και την ίδια ερμηνεία του νόμου που έκανε μιλώντας στο ραδιόφωνο, την επανέλαβε και δυο ώρες αργότερα στην “γενική συνέλευση” των γιατρών. Και η απορία που αβίαστα προκύπτει είναι: Μα καλά, τόσοι γιατροί τον άκουσαν. Δεν υπήρξε ένας που να αντιληφθεί το λάθος του και να τον εγκαλέσει στην τάξη;

******

Υ.Γ.: Για καλό και για κακό όμως, ας δώσουμε τον λόγο και στους ειδικούς, μην τυχόν κι έχουμε κάνει εμείς κανένα λάθος και  βρεθούμε κατηγορούμενοι, ενώ ο κ. Γρηγόρης θα εμπλουτίζει ακόμη περισσότερο την ήδη σημαντική εμπειρία του σε δίκες…

Λέει λοιπόν το μεγάλο λεξικό ΡΙΖΟΥ στο λήμμα επιλαχών, -ούσα, -όν:  που είναι σε σειρά επιτυχίας (σε εξετάσεις, εκλογές κ.λ.π.) αμέσως μετά τον τελευταίο. 

Ακόμη πιο ξεκάθαρος για την περίσταση είναι ορισμός του Βικι-λεξικού στο ίδιο λήμμα: αυτός που δεν θεωρείται επιτυχών σε μια εκλογή ή διαγωνισμό ή εξέταση για πλήρωση μιας θέσης, η σειρά όμως κατάταξής του είναι αρκετά υψηλή ώστε να του επιτρέπει να καταλάβει αργότερα μια θέση, στην περίπτωση που αυτή μείνει κενή

Είπα κι εγώ…

Ο Σχολιαστής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *