Νομιμοφροσύνη αλα-καρτ; (άρθρο του Ν. ΓΑΖΗ)

%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%83-%ce%bd%ce%b5%ce%bf%cf%83

Του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ

Λάβρος κατά της ανομίας εμφανίστηκε ο δήμαρχος στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο μιλώντας για τους κατοίκους του Ελλομένου που καθυστερούν να συνδεθούν με το νέο δίκτυο αποχέτευσης. «Προφανώς μερικοί έχουν κακομάθει και έχουν συνηθίσει στην  λογική της ανομίας…», είπε συγκεκριμένα ο αιρετός και φυσικό ήταν κάποιος που τον άκουγε να νόμισε πως, δεν μπορεί, θα μιλάει κάποιος φανατικός οπαδός της νομιμοφροσύνης…

Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα. Γιατί ο δήμαρχος έχει δώσει αρκετά δείγματα και στον προ δημαρχίας βίο του αλλά και μετά την ανάληψη των υψηλών καθηκόντων του, ότι την νομιμοφροσύνη την αντιλαμβάνεται και την εφαρμόζει αλα καρτ! Που σημαίνει πως είναι ο μοναδικός αιρετός, απ΄ όσους εγώ τουλάχιστον γνώρισα, ο οποίος ενώ συνειδητά γράφει εις τα παλαιότερα των υποδημάτων του κάποιους νόμους και κανονισμούς, πραγματικούς ή ηθικούς οι οποίοι δεν τον βολεύουν, επισείει σαν άτεγκος τιμωρός άλλους, ιδιαίτερα εκείνους που αποφέρουν πρόστιμα σε βάρος των «παρανομούντων» δημοτών του!

Ας θυμηθούμε λοιπόν κάποιες απ΄ τις πιο πρόσφατες και χαρακτηριστικές περιπτώσεις που ο δήμαρχος αντί να εφαρμόσει τους νόμους του κράτους και τους ισχύοντες κανονισμούς του Δήμου, αγνόησε επιδεικτικά όσους δεν τον βόλευαν.

Όπως είναι ευρύτερα γνωστό, η εκλογική νομοθεσία απαγορεύει κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τόσο την αφισοκόλληση όσο και την τοποθέτηση προεκλογικών ταμπλό. Την ίδια απαγόρευση περί αφισοκόλλησης προέβλεπαν και οι ισχύοντες κανονισμοί του Δήμου, όχι μόνο για προεκλογικού περιεχομένου αφίσες και για την προεκλογική περίοδο αυτοί, αλλά γενικότερα και σε μόνιμη βάση.. Επειδή κατά τις τελευταίες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές λοιπόν ο υποψήφιος (τότε) δήμαρχος θεώρησε πως δεν τον εξυπηρετούσαν αυτές οι απαγορεύσεις, απλά τις αγνόησε και αφενός γέμισε τις κολώνες σε πόλη, Νυδρί κ.λ.π. με αφίσες (που είχαν τη φωτογραφία του μάλιστα) και αφετέρου τοποθέτησε στα κεντρικότερα σημεία του δήμου ταμπλό του συνδυασμού του, που έφεραν εκτός της δικής του και τις φάτσες όλων των υποψηφίων του!

Ας τα θυμηθούμε: Ταμπλό στην κεντρική πλατεία της πόλης, άλλο στο στην αρχή του πεζόδρομου της αγοράς έξω απ΄ τον Άγιο Μηνά, άλλο στην διασταύρωση έξω απ΄ το ΙΚΑ, ακόμα και στην πλατεία της Καρυάς έβαλε ταμπλό ο άνθρωπος και Κύριος οίδε που αλλού!

Ταυτόχρονα και κατά την διάρκεια της  ίδιας προεκλογικής περιόδου, ο υποψήφιος (τότε) δήμαρχος κι ο συνδυασμός του χρησιμοποιούσαν σαν προεκλογικό τους γραφείο το  ισόγειο γραφείο της παράταξης που είχαν από πριν, παρότι ο εκλογικός νόμος προέβλεπε με σαφήνεια ότι το προεκλογικό κέντρο έπρεπε να βρίσκεται σε όροφο!

Έγιναν οι δημοτικές εκλογές κι ο υποψήφιος δήμαρχος, παρά τις προβλέψεις και το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, ευτύχισε να προκύψει νέος δήμαρχος Λευκαδίων. Από μια -ανεξήγητη κατά την δική μας άποψη- μεγαλοθυμία του εκλογικού αντιπάλου του (κατά τον δεύτερο γύρο), δεν χρειάστηκε καν να αντιμετωπίσει κάποια ένσταση με βάση τις παραπάνω προεκλογικές παρανομίες του.

Η μάλλον ανέλπιστη αυτή εκλογή του όμως, καθόλου δεν επέδρασε καθώς φάνηκε στην νοοτροπία του, ώστε να κόψει τις κακές αυτές συνήθειες που τον εκθέτουν ακόμα περισσότερο σαν δήμαρχο πλέον. Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ της εποχής που ουδέποτε διαψεύσθηκε, ο αιρετός  σαν εκλεγμένος πλην εν αναμονή δήμαρχος που ήταν, από τις εκλογές του Μαϊου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου του 2014 που θα αναλάμβανε καθήκοντα, σταμάτησε να εργάζεται επειδή υποτίθεται πως έπρεπε να ενημερωθεί για τις υποθέσεις του …Δήμου. Έτσι εμφανίζονταν κάθε πρωί εργάσιμης μέρας στην Εφορία, υπέγραφε στο σχετικό βιβλίο παρουσιών και αμέσως μετά έφευγε μέχρι το επόμενο πρωινό, εξοργίζοντας συναδέλφους και δημότες που έτυχε να το μάθουν! Κι αυτό ήταν πολύ φυσικό. Γιατί αφού διατηρούσε την υπαλληλική του ιδιότητα και μισθοδοτούνταν από το υπουργείο Οικονομικών, έπρεπε να παρέχει την προβλεπόμενη εργασία του στην Εφορία Λευκάδας ως όφειλε. Και αν όντως είχε ανάγκη ενημέρωσης και κατά την διάρκεια του ωραρίου του, τότε όφειλε να ζητήσει και να λάβει άδεια άνευ αποδοχών, ώστε να έχει  με νόμιμο και αξιοπρεπή τρόπο, άφθονο ελεύθερο χρόνο προς ενημέρωση! Δυστυχώς όμως, ο αιρετός ούτε άδεια πήρε, ούτε εργάστηκε στην υπηρεσία του ξανά και απλά προτίμησε να χρησιμοποιήσει την λεγόμενη (και ασφαλώς παράνομη) «άδεια απ΄ την σημαία»…

Κατά την διάρκεια της θητείας του σαν δήμαρχος -αλλά και ταυτόχρονα σαν πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου- είδαμε τον φορέα αυτό στον οποίο προϊσταται να είναι ο πρώτος και μεγαλύτερος αφισορυπαντής της πόλης, γεμίζοντας κολώνες και τοίχους με τις αφίσες και γιγαντοαφίσες των εκδηλώσεων στο Ανοιχτό Θέατρο και κυρίως για τις εκδηλώσεις ιδιωτών με τους οποίους ο φορέας του ήταν συνδιοργανωτής! Είναι περιττό να πούμε πως αυτό έδινε το σύνθημα (και στους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους ) για γενικευμένη ανομία!

Και στο Δημοτικό Συμβούλιο όμως, με ανοιχτή την ραδιοφωνική μετάδοση, σ΄ ένα προφανές κρεσέντο λαϊκισμού, δεν δίστασε να πει και να επαναλάβει ότι ο ίδιος δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμόσει τον νόμο του κράτους που προβλέπει κατασχέσεις για χρέη δημοτών!

Τέλος όπως είναι γνωστό, νόμος του Ελληνικού κράτους απαγορεύει το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους και ιδιαίτερα στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Κατόπιν αυτού θα περίμενε κανείς πως, τόσο στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και στο φουαγιέ έξω απ΄ αυτήν, όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, η απαγόρευση αυτή θα γίνονταν σεβαστή πρώτα απ΄ τον πρώτο πολίτη της πόλης και μετά από όλους τους υπόλοιπους. Όμως όχι μόνο δεν συμβαίνει αυτό, αλλά ο δήμαρχος είναι ο πιο συχνός θεριακλής παραβάτης του σχετικού νόμου, ο οποίος μάλιστα,  προσπαθώντας ενίοτε να ακούει τα διαμειβόμενα στην συνεδρίαση του Δ.Σ. συνηθίζει να στέκεται και να καπνίζει ακριβώς στην πόρτα της αίθουσας, μισός μέσα και μισός έξω! Και μην πει κανείς «μα όλοι καπνίζουν στο φουαγιέ», γιατί η απάντηση είναι «φυσικά και καπνίζουν, αφού τους ενθαρρύνει ο ίδιος ο δήμαρχος!»…

Είναι λοιπόν φανερό πως όχι μόνο αγνοεί ο αιρετός όσους νόμους και κανονισμούς δεν τον «βολεύουν», αλλά το διατυμπανίζει κιόλας, τόσο με τις δηλώσεις του όσο και με τις ενέργειές του. Και με την βαρύνουσα επίδραση που έχουν οι πράξεις των δημόσιων προσώπων στην μικρή μας κοινωνία, μπορούμε να πούμε πως σ΄ αυτό τον τομέα προσφέρει πολύ κακές υπηρεσίες, τόσο στους δημότες όσο και στην νεολαία ειδικότερα, οι οποίοι εξωθούνται κι οι ίδιοι σε καθεστώς ανομίας, εφαρμόζοντας την νομιμότητα αλα καρτ, κατά τα πρότυπα του πρώτου πολίτη της πόλης μας!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *