Μήπως πρέπει να μπει κάποια τάξη?

Μήπως πρέπει να μπει τάξη?

του ΝΙΚΟΥ ΓΑΖΗ(*)

Μπήκαμε, έστω και καθυστερημένα στην καλοκαιρινή-τουριστική περίοδο και παρά τον φόβο της πανδημίας που πάντα παραμονεύει, οι ελπίδες μας είναι να περισωθεί ότι περισσότερο γίνεται απ΄αυτήν, αφού τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά ο τουρισμός, σαν μονοκαλλιέργεια που είναι, αποτελεί πλέον όρο για την οικονομική μας επιβίωση.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να προβλέψει πως σε τούτη την συγκυρία, με τους περιορισμούς στις πτήσεις και με τον δισταγμό γενικότερα του κόσμου προς τα μαζικά ΜΜΜ, σε συνδυασμό με το πλεονέκτημα της εύκολης και δωρεάν οδικής σύνδεσης του νησιού μας, το αυτοκίνητο θα αποτελέσει το βασικό μέσο που θα μας φέρει επισκέπτες, για μικρότερη ή μεγαλύτερη παραμονή.  Το αυτοκίνητο όμως βρίσκεται περίπου υπό διωγμόν στον τόπο μας, αφού όχι μόνο δεν βελτιώθηκε καμία απ΄ τις υποδομές που το εξυπηρετούν, αλλά χρόνο με το χρόνο αυτές όλο και περιορίζονται.

Οι θέσεις στάθμευσης στην περιοχή της πόλης, που ταυτόχρονα αποτελεί και πύλη εισόδου στο νησί μας, για παράδειγμα,, όλο και μειώνονται κατά την τελευταία πενταετία. Τα διάφορα έργα που σχεδιάζονται και εκτελούνται, με σταθερά προσκολλημένους τους εμπνευστές τους στην “μόδα” της πεζοδρόμησης, προκαλούν μια συνεχή και υπολογίσιμη απώλεια τέτοιων θέσεων, που κάθε χρόνο όλο και λιγοστεύουν αφού καμιά μέριμνα δεν λαμβάνεται ώστε να αντικατασταθούν από νέες που θα δημιουργηθούν. Οι άρχοντές μας φαίνεται πως ουδόλως σπαζοκεφαλιάζουν με το πρόβλημα, παρά την καθοριστική θέση που κατέχει το αυτοκίνητο στον τομέα “τουρισμός” του τόπου μας. Απλά λοιπόν προτιμούν τα εύκολα και αρέσκονται να φυτεύουν κολονάκια, αλυσίδες και απαγορευτικά σήματα, νομίζοντας έτσι πως “καθαρίσανε”…

Ο αμφίβολης ωφελιμότητας εξωραϊσμός της περιοχής του Αγίου Μηνά, μιας περιοχής που αντί να εφαρμοστεί η 15λεπτη στάση, έγινε απαγορευμένη για τους 25-30 οδηγούς που θα μπορούσαν να έχουν την δυνατότητα να κάνουν βιαστικά την δουλειά τους και να φύγουν! Παράλληλα -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- η περιοχή αδυνατεί να λειτουργήσει όπως σχεδιάστηκε… Οσονούπω ξεκινάει το έργο εξωραϊσμού της παραλίας της Λευκάδας, αυτό για την πατρότητα του οποίου ερίζουν οι δήμαρχοι, που προβλέπει επίσης την δραματική μείωση των θέσεων στάθμευσης σ΄εκείνη την περιοχή. Στο πρόγραμμα είναι να ακολουθήσει η μονοδρόμηση-πεζοδρόμηση της Ηρώων Πολυτεχνείου με γενικευμένη έξωση των αυτοκινήτων, καθώς και η πεζοδρόμηση της αρχής της οδού Καραβέλα (προς τι άραγε;) που θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των οδηγών, ντόπιων και ξένων! Καλός ο εξωραϊσμός, δεν λέω, αλλά απασχολήθηκε άραγε κανένας άρχοντας για το που θα σταθμεύουν μετά όλα αυτά τα αυτοκίνητα;

Δεν νομίζω πως ασχολούνται με τέτοια πεζά πράγματα οι άρχοντες. Γι αυτό και δεν φροντίζουν ούτε  τα αυτονόητα: Το δημοτικό πάρκινγκ δίπλα απ΄ το Πνευματικό Κέντρο, για παράδειγμα, κατασκευάστηκε σαν πάρκινγκ για μικρά επιβατηγά αυτοκίνητα. Και μέχρι πρότινος ήταν τέτοιο, γιατί, εκτός απ΄ την κατάλληλη σήμανση, διέθετε τόσο στην είσοδό όσο και στην έξοδό του, από μια μεταλλική αψίδα τέτοιου πλάτους και ύψους, ώστε να είναι αδύνατη η διέλευση μεγαλύτερου οχήματος. Κατά την θητεία της προηγούμενης δημοτικής Αρχής όμως, μάλλον σαν ρουσφέτι σε κάποιους ημέτερους, τα απαγορευτικά σήματα και οι μεταλλικές αψίδες αφαιρέθηκαν και έκτοτε εισέρχονται ελεύθερα και μάλιστα σταθμεύουν νόμιμα, οχήματα κάθε είδους και μεγέθους!

Δείτε τα:

Μήπως πρέπει να μπει κάποια τάξη?

Ρυμουλκά φορτηγά μετά ρυμουλκουμένου, όσο και τεράστια αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, μέχρι και γερανοφόρα οχήματα, είναι πολύ συνηθισμένη πελατεία αυτού του Δημοτικού πάρκινγκ!

Μήπως πρέπει να μπει κάποια τάξη?

Εδώ βλέπουμε τροχόσπιτα κάθε είδους και μεγέθους. Ούτε κάμπινγκ να ήτανε…

Μήπως πρέπει να μπει τάξη?

Κι εδώ φαίνεται η (ελεύθερη) είσοδος σ΄αυτό το πάρκινγκ, με ξηλωμένες τις περιοριστικές αψίδες και  χωρίς απαγορευτικές πινακίδες. Άρα όποιος θέλει μπαίνει κι όποιος θέλει βγαίνει και μάλιστα απολύτως νόμιμα!

(* Ο ΝΙΚΟΣ ΓΑΖΗΣ είναι δημοτικός Σύμβουλος στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λευκάδας με την παράταξη του “Διαύλου”)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *