Ο Σύλλογος εργαζομένων ΓΝΛ για τους “μόνιμους” γιατρούς

Ο Σύλλογος εργαζομένων ΓΝΛ για τους “μόνιμους” γιατρούς

ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

 

Για τις «προσλήψεις» μόνιμων γιατρών που  διαφημίζει η κυβέρνηση !
————————————————————————————————————————————-

Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα προπαγανδίζεται  συνέχεια από στελέχη της κυβέρνησης και    τον Βουλευτή του νομού μας  , η πρόσληψη  11 θέσεων μόνιμων γιατρών για το  νοσοκομείο Λευκάδας, που  θα  καλύψουν μέρος των κενών που υπάρχουν και θα  βελτιώσουν  την λειτουργία του!!  Επειδή όμως πάει καιρός που τα ακούμε όλα αυτά, βαρεθήκαμε και μπουχτίσαμε από τις υποσχέσεις, (όχι μόνο τώρα αλλά και διαχρονικά),  οφείλουμε μια απάντηση.                                                                                                               

 Σύμφωνα με στοιχεία της Διοικητικής υπηρεσίας του νοσοκομείου, οι μόνιμες  θέσεις που είχαν προκηρυχτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι οι εξής: Ένας Νεφρολόγος, ένας Παθολόγος, ένας Βιοπαθολόγος, ένας Γυναικολόγος, ένας Ψυχίατρος και ένας αναισθησιολόγος.  Σύνολο έξι.

Τα αιτήματα προς το υπουργείο υγείας  είχαν γίνει από την προηγούμενη Διοίκηση, κάτω από την πίεση των  πολύμορφων  αγώνων  του σωματείου μας   και μάλιστα  για κάποιες από αυτές τις θέσεις, τα αιτήματα είχαν γίνει πριν τέσσερα χρόνια !!! 

 Όμως, λόγω των πολύμηνων καθυστερήσεων φτάσαμε στις εκλογές του Ιουλίου και οι  διαδικασίες πρόσληψής τους  «πάγωσαν» και από τότε δεν «ξεπάγωσαν», ώστε να συνεχιστούν από εκεί που σταμάτησαν  !!!  Γιατί άραγε;  Τότε μάλιστα  οι διαδικασίες είχαν   φτάσει στο  σημείο,  όπου οι ενδιαφερόμενοι γιατροί  θα  κατέθεταν τα δικαιολογητικά τους και μετά,  θα ακολουθούσαν οι αξιολογήσεις από τα συμβούλια κρίσεων.  Δηλαδή βρίσκονταν κοντά  στην ολοκλήρωσή τους !!!

Με την μετεγκατάστασή μας  τον Μάιο στο νέο νοσοκομείο, το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού (όχι μόνο ιατρικού), οξύνθηκε  και διογκώθηκε με τεράστιες συνέπειες στην καθημερινή λειτουργία του τόσο  για τους εργαζόμενους όσο  και για τους ασθενείς. Κάτω από την πίεση  των προβλημάτων αυτών, τη συνεχή ανάδειξή τους από το σωματείο και  την   διεκδίκηση στελέχωσης  του Νοσοκομείου  με μόνιμο προσωπικό,   η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επαναπροκηρύξει  τις παραπάνω θέσεις, προσθέτοντας και  πέντε  νέες θέσεις γιατρών, οι οποίες είναι οι εξής: Ένας Παθολόγος,  ένας Ορθοπεδικός,  ένας Χειρούργος,  ένας Ουρολόγος,  ένας Αναισθησιολόγος.

 

Μετά από αυτή την εξέλιξη οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

 

Παρατήρηση 1η : Όταν πρόκειται να καλυφθούν κοινωνικές ανάγκες των εργαζομένων και του λαού μας, το κράτος και οι μηχανισμοί του, λειτουργούν με ρυθμούς χελώνας. Για να μας ξεγελάνε και να μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια προβάλλουν σαν δικαιολογία τις  γραφειοκρατικές διαδικασίες  και την νομοθεσία  που  φυσικά οι ίδιοι έχουν θεσμοθετήσει . Αντίθετα, όταν είναι να εξυπηρετήσουν  τα συμφέροντα των πλουτοκρατών χαρίζοντας τους εκατ.  ευρώ,   όλες οι  κυβερνήσεις  ψηφίζουν νόμους στη Βουλή ακόμα και τα μεσάνυχτα  !!!

Παρατήρηση 2η : Οι διαδικασίες για τις προσλήψεις των έξι  γιατρών  που είχαν προκηρυχτεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αρχίζουν ξανά από την αρχή, ενώ αν όπως διατυμπανίζουν  το κράτος έχει συνέχεια….. θα έπρεπε να είχαν «ξεπαγώσει» μετά τις εκλογές, μπας και κάποια στιγμή….. ολοκληρωθούν.

Παρατήρηση 3η : Κρατάμε επιφυλάξεις  για την ολοκλήρωσή τους, κάποια στιγμή… διότι οι σχεδιασμοί τους για τη Δημόσια υγεία κινούνται σε κατεύθυνση  περαιτέρω εμπορευματοποίησης αλλά  και ιδιωτικοποίησης  της. Γι’ αυτό στραγγαλίζουν τα Δημόσια νοσοκομεία και   δεν κάνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να προχωρήσουν οι Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

            Άλλωστε το σχέδιο  της κυβέρνησης το προπαγανδίζει και  ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος   δρα  ως «λαγός» της κυβέρνησης, με το «αντιεπιστημονικό» ινστιτούτο του  να αναφέρει χαρακτηριστικά  ότι: «Σε αυστηρώς πλήρες ωράριο (“Strict full time”) υποχρεούται και δικαιούται (!!!) να είναι μόνο το διευθυντικό στρώμα – το οποίο δεν αποτελεί παραπάνω από 25% του συνολικού πληθυσμού των γιατρών». Δηλαδή πιο απλά το 75% των γιατρών που θα δουλεύουν στα νοσοκομεία θα είναι με συμβάσεις- λάστιχο  και χωρίς κανένα δικαίωμα και η επέκταση των ελαστικών σχέσεων συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση !!!

Παρατήρηση 4η :  Ακόμη και αν κάποια στιγμή ολοκληρωθούν οι προσλήψεις αυτές θα είναι «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στις τεράστιες  ελλείψεις του νοσοκομείου.  Διότι,  το 2020 θα βρει το νοσοκομείο με μείον  4 θέσεις μόνιμων γιατρών, (ενός  Καρδιολόγου  με απόσπαση, ενός Ορθοπεδικού με απόλυση  και δύο με σύνταξη, ενός  Βιοπαθολόγου και ενός  Οφθαλμίατρου) που θα προστεθούν στις συνταξιοδοτήσεις των δύο μόνιμων γιατρών του 2018 (ενός  Χειρουργού και  ενός Αναισθησιολόγου ).

 Στις απώλειες αυτές προστέθηκε και ένας μόνιμος Καρδιολόγος που παραιτήθηκε και έφυγε πρόσφατα  από το νοσοκομείο, αναζητώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας  σε άλλο νοσοκομείο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη η καρδιολογική κλινική και η μονάδα εμφραγμάτων βρίσκεται στα πρόθυρα του κλεισίματος   μιας και μένει με ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ !!!

Παρατήρηση 5η  :  Καμιά κουβέντα δεν λέγετε από τα  στελέχη της κυβέρνησης για τις τεράστιες ελλείψεις στο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, που έχει σακατευτεί από τις απανωτές βάρδιες, που γίνεται μπαλάκι από τμήμα σε τμήμα και κλινική σε κλινική , χωρίς άδειες, χωρίς προσωπική και οικογενειακή ζωή , όταν  το 2019 μετράει απώλειες από συνταξιοδοτήσεις,  μετακινήσεις και αποσπάσεις σε άλλα νοσοκομεία  έξι  επιπλέον συναδέλφων !!! Πλήρης αφωνία για τις πραγματικές ανάγκες στελέχωσης του νέου νοσοκομείου με τα  επιπλέον 43 κρεβάτια σε σχέση με το παλιό. Καμιά πρόβλεψη για τη λειτουργία της  ΜΕΘ με τα 6 κρεβάτια, όταν ασθενείς που θα μπορούσαν να ζήσουν…., πεθαίνουν,  αναζητώντας κρεβάτι  μονάδας σε όλη τη χώρα !!!

Παρατήρηση 6η : Καλές οι διακηρύξεις για προσλήψεις,   η  σκληρή όμως  πραγματικότητα που βιώνουν οι υγειονομικοί και οι ασθενείς που προσέρχονται στο νοσοκομείο από τις τρομακτικές ελλείψεις, μόνο ειδυλλιακή δεν είναι και το μαρτυρούν τα δικά τους στοιχεία.  Από τις 290 οργανικές θέσεις του παμπάλαιου οργανογράμματος του 2012, πάνω από 100 είναι κενές !!! Από τις 45 προβλεπόμενες θέσεις  στο ιατρικό προσωπικό, οι 27 είναι  κενές και από τις 127 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, οι 35 είναι κενές!!!

Συμπερασματικά: Στα νοσοκομεία – επιχειρήσεις, στις Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού τομέα, στην Ιδιωτική ασφάλιση, τους ασθενείς-πελάτες  και τον ιατρικό τουρισμό υψηλών βαλαντίων που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ ,(γιατί εκεί που τους  βολεύει, το  κράτος έχει συνέχεια …),  δεν χωράνε δικαιώματα  εργαζομένων, δεν χωράει μόνιμη και σταθερή δουλειά, δεν χωράνε οι ανάγκες των ασθενών για  πρόσβαση  σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας . Χωράνε μόνο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που τρίβουν τα χέρια τους  από τη σίγουρη πελατεία των δημόσιων νοσοκομείων που θα τους παραδώσει η κυβέρνηση  με την μεθοδευμένη υποβάθμιση και απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων που χτίστηκαν με τον ιδρώτα των εργαζομένων και του λαού μας !!!

Εμείς  παλεύουμε για ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας  για όλους. Γιατί για μας η υγεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό που δεν πουλιέται ούτε αγοράζεται….ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ!!!!! 

Το  ΔΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *